18 / 06 / 24
- OGLAS -
NovostiCartier Tank Américaine – vitkija verzija bezvremenske elegancije

Cartier Tank Américaine – vitkija verzija bezvremenske elegancije

- Oglas -

Tank Américaine, Cartierov bezvremenski klasik, poprimio je novi, vitkiji i kompaktniji izgled, ali je zadržao prefinjenost i klasiku koje su ga učinile popularnim. Novi modeli dolaze u tri veličine (mini, small i large) i tri metala (čelik, ružičasto i belo zlato), a pokreću ih dve vrste mehanizma (kvarcni i automatski) pa će svi zaljubljenici u ovo Cartierovo otelovljenje elegancije pronaći nešto za sebe.

Cartier, začetnik časovničarske revolucije

Nastanak legendarne linije satova Tank dobro je poznat: davne 1917, u samim začecima proizvodnje ručnih satova, francuski luksuzni modni brend Cartier, koji je trinaest godina ranije svetu predstavio prvi ručni sat izrađen ekskluzivno za brazilskog pilota i prijatelja brenda Alberta Santos-Dumonta (Alberto Santos-Dumont), kreirao je inovativni četvrtasti ručni sat. Ovaj model je imao izdužene prihvate kaiša a inspirisan je izgledom vojnih tenkova viđenim iz ptičje perspektive. Izvorni Tank odmah je postao hit. Uzrok te popularnosti je činjenica da je Cartier bio jedan od prvih brendova koji su satove dizajnirali da savršeno odgovaraju ruci, umesto da samo na džepne časovnike dodaju prihvate kaiša, što je bila česta praksa u to vreme. Tome je pridoneo i Cartierov besprekoran ukus u kreiranju diskretnih, ali upečatljivih brojčanika inspirisanih ar deko stilom.

Cartier Tank Americaine izvorni Tank
Izvorni Tank iz 1917. inspirisan je izgledom vojnih tenkova viđenim iz ptičje perspektive

Zakrivljenost za ergonomiju

U stalnoj potrazi za savršenim ručnim satom, Cartier je 1921. predstavio model Tank Cintrée, preteču Tank Américainea, kod kojeg su bočne strane kućišta i prihvati kaiša bili maksimalno izduženi i zakrivljeni kako bi pratili anatomiju zgloba. Posledično, brojčanik je takođe razvučen da prati linije kućišta, što je stvorilo upečatljiv vizuelni efekat. Uz to, i pozadina kućišta je morala biti izmenjena kako bi dobro legla na zglob, što je postignuto utiskivanjem mehanizma i pozadinske pločice veoma duboko u bočne strane. Ovaj neobičan dizajn pokazao se vrlo uspešnim pa je ta kolekcija s vremenom postala jedna od Cartierovih perjanica.

Cartier Tank Americaine Tank Cintree
Kod Tank Cintréea, preteče Tank Américainea, bočne strane kućišta i prihvati kaiša bili su maksimalno izduženi i zakrivljeni

Američki stil slobode i nesputanosti

Godine 1988. Cartier je odlučio da osveži Tank Cintrée te je kreirao Tank Américaine, novu kolekciju unutar te linije. Ona je zadržala sva važna obeležja Tank Cintréea (zakrivljeno kućište, izduženi brojčanik u ar deko stilu), ali je malo podebljala bočne strane kućišta i proširila razmak između prihvata kaiša (kućište je šire) i iste dodatno zaoblila čime je dobijeno na kompaktnosti i ergonomiji. Novitet je bila i fasetirana krunica umesto oble kojom je navijan Tank Cintrée.

Cartier Tank Americaine Tank Americaine
U odnosu na Tank Cintrée, Tank Américaine ima deblje bočne strane i generalno šire kućište

Kako iz Cartiera tvrde, kolekcija je dobila ime prema američkom stilu koji proizlazi iz večne vere u slobodu i nesputanost, a odlikuje se ležernom elegancijom s daškom holivudskog glamura i nepokolebljivom bezbrižnošću, što važi i za nove modele Tank Américaine.

Cartier Tank Americaine americki stil
Kolekcija je dobila ime prema američkom stilu koji se odlikuje ležernom elegancijom s daškom holivudskog glamura

Tanji i obliji profil za moderniju estetiku

Kućište novih satova zadržalo je široke zakrivljene bočne strane svojstvene za kolekciju Tank Américaine, ali je ceo profil stanjen i dodatno zaobljen kako bi satovi dobro prianjali uza zglob. Prihvati kaiša prilagođeni su da bi još bolje integrisali kaiš u izduženo kućište. Ove promene su veoma suptilne, ali satovima daju moderniji izgled. Po uzoru na izvornik tu je divna fasetirana krunica s Cartierovim prepoznatljivim plavim kabošonom. Satovi su vodootporni do 30 metara, što je skromno, ali tipično za svečane modele.

Cartier Tank Americaine novi profil
Profil novih modela je stanjen i dodatno zaobljen kako bi satovi još bolje prianjali uza zglob

Tri veličine i tri materijala za širi izbor

Kućišta su izrađena od tri vrste materijala, nerđajućeg čelika, ružičastog i belog zlata, a dolaze u tri veličine – mini (28 x 15,2 mm), small (35,4 x 19,4 mm) i large (44,4 x 24,4 mm). Cartier je odlučio da izostavi veličinu medium koja je na prethodnim Tank Américaine modelima imala dimenzije 41,6 x 22,6 milimetara. Međutim, veličina medium odlično je popunjavala rupu između small i large modela pa smo mišljenja da bi bilo dobro da ju je Cartier zadržao za kupce čiji zglobovi su premali za large, a ipak traže nešto upadljivije i izraženije od small modela koji bi se na muškoj ruci jednostavno izgubili.

Cartier Tank Americaine tri materijala velicine
Kućišta su izrađena od tri vrste materijala i dolaze u tri veličine

Mini i small za delikatne ženske zglobove, large za muškarce

Mini model ima ukupno pet verzija, to su: referenca WSTA0081 od nerđajućeg čelika s plavim kožnim kaišem; referenca WGTA0132 od ružičastog zlata sa svetlosmeđim kožnim kaišem; referenca WJTA0041 od ružičastog zlata ukrašena dijamantima, s crvenim kožnim kaišem; referenca WJTA0043 od ružičastog zlata ukrašena dijamantima, s narukvicom od ružičastog zlata; referenca WJTA0045 od belog zlata ukrašena dijamantima, s narukvicom od belog zlata optočenom dijamantima.

Cartier Tank Americaine mini
Mini model ima pet luksuznih verzija idealnih za žene

Small model dolazi u četiri verzije: referenca WSTA0082 je od nerđajućeg čelika s plavim kožnim kaišem; referenca WGTA0133 od ružičastog zlata sa svetlosmeđim kožnim kaišem; referenca WJTA0042 od ružičastog zlata ukrašenog dijamantima s crvenim kožnim kaišem; referenca WJTA0044 od ružičastog zlata s narukvicom od ružičastog zlata.

Cartier Tank Americaine small
Small model dolazi u četiri varijante od kojih tri imaju kaiš, a jedna zlatnu narukvicu

Large model je dostupan u samo dve verzije – WSTA0083 je od nerđajućeg čelika s plavim kožnim kašem a WGTA0134 od ružičastog zlata sa sivim kožnim kaišem.

Cartier Tank Americaine large
Large model dostupan je u samo dve verzije – čeličnoj sa plavim kožnim kaišem i zlatnoj sa sivim kožnim kašem

Brojčanik vrišti Cartier

Samo jedan pogled na brojčanike novih satova iz kolekcije Tank Américaine dovoljan je da znatiželjnici odmah prepoznaju da na ruci nosite Cartier. Naime, oni su u legendarnom Cartierovom stilu inspirisanom ar dekoom sa crnim rimskim brojkama i skalom minuta stilizovanom kao pruga na beloj podlozi, te tankim plavim kazaljkama u obliku mačeva.

Cartier Tank Americaine brojcanik
Brojčanici su u legendarnom Cartier stilu s crnim rimskim brojkama i skalom minuta stilizovanom kao pruga te tankim plavim kazaljkama

Pouzdani kvarc i automatik

Srce novih modela su dve vrste mehanizma – kvarcni za mini i small modele, automatski za large. Konkretno, large modele pokreće novi manufakturni automatski kalibar 1899 MC koji je, kažu iz Cartiera, posebno kreiran za tanke satove. I kvarcni i automatski mehanizmi odbrojavaju samo sate i minute, što će pozdraviti kupci koji preferiraju jednostavne satove nepretrpane funkcijama, dok će se onima koji vole dinamičnije brojčanike možda činiti dosadnim. Mi smatramo da prikaz samo sati i minuta pojačava utisak klasike i bezvremenosti.

Cartier Tank Americaine mehanizam
Kvarcni kalibar pokreće mini i small modele, dok je manufakturni automatik zadužen za large

Kao što smo već spomenuli, većina referenci dolazi na luksuznom kaišu od aligatorske kože, a tri modela imaju finu zlatnu narukvicu posebno dizajniranu da prati čiste linije kolekcije Tank Américaine.

Cartier Tank Americaine narukvica
Zlatnu narukvicu fino prate čiste linije kolekcije Tank Américaine

Stil umesto trenda

Novi modeli Tank Américaine moderna su (čitaj tanka i ergonomična) interpretacija prefinjenog izvornika. S njom Cartier igra nasigurno jer nudi proveren, klasičan proizvod koji jednostavno ne zastareva i kao takav uvek će imati svoje mesto u svetu mode bez obzira na trendove koji u nekom trenutku dominiraju.

Cartier Tank Americaine klasika
Tank Américaine klasičan je proizvod koji nikada neće zastariti
OSNOVNI PODACI
Brend: Cartier
Modeli: Tank Américaine
Reference: WSTA0081 (mini, čelik, kaiš); WGTA0132 (mini, ružičasto zlato, kaiš); WJTA0041 (mini, ružičasto zlato s dijamantima, kaiš); WJTA0043 (mini, ružičasto zlato s dijamantima, narukvica); WJTA0045 (mini, belo zlato s dijamantima, narukvica); WSTA0082 (small, čelik, kaiš); WGTA0133 (small, ružičasto zlato, kaiš); WJTA0042 (small, ružičasto zlato s dijamantima, kaiš); WJTA0044 (small, ružičasto zlato, narukvica); WSTA0083 (large, čelik, kaiš); WGTA0134 (large, ružičasto zlato, kaiš)
Dimenzije: 28 x 15,2 mm (mini); 35,4 x 19,4 mm (small), 44,4 x 24,4 mm (large) 
Materijal kućišta: nerđajući čelik, ružičasto zlato, belo zlato
Narukvica/kaiš: aligatorska kože, ružičasto zlato, belo zlato
Vodootpornost: 30 metara
Mehanizam: kvarcni, automatski
Rezerva snage: -
Ograničeno izdanje: ne
Cena: TBA

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -