24 / 07 / 24
- OGLAS -
NovostiCartier Pebble – autobiografija originalnosti

Cartier Pebble – autobiografija originalnosti

- Oglas -

Da li ste spremni za pravu časovničarsku poslasticu? Čuveni Cartier je aktuelnoj liniji satova dodao redak i fascinantan model čije ime najbolje ilustruje njegovu jedinstvenost. Novi Pebble obradovaće svega 150 kupaca, što najavljuje vrhunski kolekcionarski potencijal.

U periodu koji je iznedrio niz nezaboravnih časovničarskih modela značajno mesto imala je i kompanija Cartier. Status najpoznatijeg svakako ima neobični Crash, ali je s vremenom svoje mesto u časovničarskim publikacijama izborio i Cartier Pebble (fr. kamenčić).

Cartier The Pebble Shaped Watch senka
Zahvaljujući prečniku od 36 mm novitet veličinom ostaje dosledan vintidž korenima

Novi Pebble slavi pedesetu godišnjicu originalnog izdanja

Izvorno predstavljen 1972. godine, Cartier Pebble je u sećanju ljubitelja elegancije ostao po jednostavnom ali veoma posebnom dizajnu koji je inspirisan neobrađenim kamenčićima. Naime, četvrtasti brojčanik bio je okrenut za 45 stepeni od horizontale savršeno okruglog kućišta. Originalni Pebble je svojevremeno izrađivan od luksuznog 18-karatnog zlata, s kućištem prečnika 35,5 milimetara. Osim ovog slikovitog nadimka, kolekcionari su ga ubrzo nakon promocije nazvali i „bejzbol“ (baseball) satom zbog oblika koji podseća na teren za igru tog popularnog sporta. LeCoultre mehanizam na ručno navijanje svojevremeno je pokretao ekscentrični Pebble, što je satu donelo poseban status. Urbana legenda ističe da je ukupno proizvedeno samo šest primeraka, što dodatno naglašava njegovu retkost i istorijski značaj.

Cartier The Pebble Shaped Watch
Razlike između originalne i savremene verzije su diskretne: Cartier natpis je drugačiji, a dodata je i Swiss Made odrednica

Novi talas popularnosti

Da je Pebble danas jedan od najtraženijih modela u vintidž kategoriji, potvrdila je i prošlogodišnja Phillips aukcija: raritetni Cartier Pebble u izvrsnom i autentičnom stanju dostigao je rekordnu cenu od 403.200 CHF, što je četiri puta više od maksimuma koji je predvidela aukcijska kuća.

Cartier The Pebble Shaped Watch profil
Tačan i pouzdan rad isporučuje kalibar kompanije Piaget koji omogućuje vitak profil kućišta od zlata

Nomen est omen

Po uzoru na slavni original savremeno reizdanje zadržava gotovo identičan dizajn i proporcije. Razlike su suptilne, ali ipak postoje. U novom ruhu Pebble ima klasične rimske brojeve na krem brojčaniku. Sat, ograničen na samo 150 numerisanih komada, ponovo dolazi u okruglom kućištu od 18-karatnog žutog zlata prečnika 36 milimetara, što je za pola milimetra više nego kod originala, i sa zakošenim četvrtastim brojčanikom. Dizajn je upotpunjen kaišem od kože boje karamele i zlatnom kopčom, a azurnoplave kazaljke u obliku mača kompletiraju prefinjene detalje. Vizuelni sklad dopunila je sofisticirana krunica s kabošon safirom.

Cartier The Pebble Shaped Watch prednji kadar
Novi Pebble dostupan je na kožnom kaišu, u 150 primeraka po ceni od 40.000 evra

Novi Pebble opremljen je Manufacture 430 MC mehanizmom kompanije Piaget koji se ubraja u najreprezentativnije kalibre na ručno navijanje. Visok svega 2,1 milimetar, kompaktni mehanizam na ručno navijanje radi na frekvenciji od 3 Hz i ima kapacitet od 40 sati rezerve snage.

Neočekivani povratak Cartier Pebble modela i reference CRWGPB0003 biće u znaku ograničene serije od 150 primeraka, dostupnih po ceni od 40.000 evra.

Osnovni podaci
Brend Cartier
Model Pebble-Shaped
Referenca CRWGPB0003
Dimenzija prečnik 36 mm
Materijal kućišta zlato
Narukvica/kaiš koža
Mehanizam 430 MC manuelno navijanje
Rezerva snage 40 sati
Limitirano izdanje 150
Cena 40.000 evra

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -