24 / 07 / 24
- OGLAS -
NovostiBulova Lunar Pilot – lansiranje novog hronografa

Bulova Lunar Pilot – lansiranje novog hronografa

- Oglas -

Kultni klasik sa ozbiljnim pedigreom i bitan deo istorije horologije dobio je reizdanje! Atraktivni hronograf Bulova Lunar Pilot  konačno je lansiran. Nova Bulova ima kućište prečnika 43,5 mm, manje i vernije istorijskom modelu od svih nedavnih reizdanja čiji je prečnik merio 45 milimetara.

Nove dimenzije će gotovo sigurno privući veći broj zainteresovanih koji žele mali deo istorije na svom zglobu.

Nova Bulova Lunar Pilot, sada deo redovne proizvodne linije nazvane Archive Series, nudi se u dve varijante: sa originalnim brojčanikom u istorijski prepoznatljivoj crnoj i novim atraktivnim Snupi brojčanikom u beloj i plavoj boji.

Bulova, deo istorije svemirskih istraživanja

Ako još niste čuli priču o svemirskom satu brenda Bulova, sigurno se pitate zašto je ovaj model toliko bitan kolekcionarima i ljubiteljima satova. Godine 1971. Nasin astronaut Dejv Skot komandovao je Apolom 15 u njegovoj četvrtoj misiji sletanja na Mesec, što mu je bio i poslednji svemirski let.

Poznato je da su astronauti tada nosili jedan drugi hronograf za zvezdane letove, čuvenu Omegu Speedmaster, pa i Dejv Skot. Međutim, on i još neki drugi astronauti dobili su za testiranje prototip brenda Bulova, mehanički hronograf referentne oznake 88510/01. Skot je i taj hronograf poneo na misiju kao rezervu.

Bulova Dejv Skot 1971
Bulova koju je Dejv Skot nosio na površini Meseca; Foto: RR Auction

Misija je bila uspešna, astronauti su sleteli na Lunu, Zemljin satelit. Nakon dve rotacije na površini Meseca Skot je primetio da je njegova Omega oštećena. Naime, staklo na Speedmasteru je ispalo. Tako je Bulova dobila šansu da se pokaže te postala drugi sat nošen na Mesecu.

Četrdeset četiri godine nakon misije Apolo 15 Skotova Bulova je stavljena na aukciju i prodata za iznenađujućih 1,625 miliona dolara. Uvidevši potencijal, samo godinu dana kasnije Bulova je izdala prvi model s nazivom Lunar Pilot, kao reizdanje Skotovog sata. Sada, 2023, nakon brojnih iteracija model je najzad doveden do originalne veličine kućišta Skotovog sata.

Bulova Lunar Pilot oba modela frontalno
Lunar Pilot modeli 96K111 i 98K112

Velikan manjih dimenzija – novi Lunar Pilot

Od dve verzije ona s mat crnim brojčanikom identična je prethodnim verzijama. Ona ima jednostavnu šemu – bele kazaljke i oznake na crnoj pozadini, što neodoljivo podseća na jedan drugi sat koji je putovao na Mesec i mnogima je poznat… Smatra se da je Bulova u nastojanju da bude zvanični sat NASA agencije, želela da stvori dizajn najpribližniji onom s kojim su astronauti već bili upoznati.

Bulova Lunar Pilot
Bulova Lunar Pilot 96K111

Mnogima je pak zanimljivija verzija s belim brojčanikom i tamnoplavim detaljima, drugačija od svih Bulovinih lunarnih hronografa. Ima hrapavu teksturu brojčanika, a duboka plava boja, koja naglašava podbrojčanike i prsten tahimetra, stvara prijatan kontrast. Doduše, sličan brojčanik postoji kod nekoliko Speedmastera, pa i kod modela Silver Snoopy, što je na neki način odredilo nadimak ove verzije Lunar Pilota.

Bulova Lunar Pilot
Bulova Lunar Pilot 98K112

Najznačajnija izmena kod Lunar Pilota je smanjenje prečnika kućišta sa 45 (prva verzija) na mnogo prihvatljivijih 43,5 milimetara. Takođe je smanjeno rastojanje od ušica do ušica, i to sa 52 na 50 milimetara. Debljina kućišta nije menjana, i dalje iznosi  približno 15 mm.

Dizajn kućišta je neizmenjen, bez oštrih je ivica i ravnih površina. Kućište je oblo i visokopolirano, za razliku od starijih modela a i originala koji je nosio Dejv Skot. Pošto je nova Bulova Lunar Pilot manja, nosi se bolje od 45-milimetarske verzije, ali je i dalje prilično impozantan sat na zglobu.

Bulova Lunar Pilot 98K112 profil
Model 98K112 iz profila pokazuje pušere koji su u boji detalja na ciferblatu

Odličan kontrast donosi brušeni okvir na sredini kućišta, a izdignuto ravno safirno staklo obezbeđuje da se cifer jasno vidi iz svakog ugla.

Druga uočljiva izmena je nedostatak datuma. Neki će to pozdraviti, neki ne, ali dve stvari su sigurne. Original nije imao datum, što novi model dodatno čini verodostojnijim naslednikom, a pritom ciferblat izgleda manje komplikovano.

Kazaljke u obliku mača dobre su dužine i verne originalnom modelu koji je nosio Dejv Skot. Dobar sloj Super-LumiNove nalazi se kako na kazaljkama tako i na markerima na brojčaniku. Gledanje na sat u mraku neće predstavljati problem.

Oba modela dolaze s narukvicom i kaišem od 20 mm. Metalna narukvica je u kombinaciji brušenih spoljnih i poliranih centralnih linkova sa leptir kopčom, a NATO kožni kaiš je usklađen s bojom ciferblata. Zamena narukvica je laka, pošto imaju sistem za brzo skidanje.

Bulova Lunar Pilot 96K111 BACK
Bulova Lunar Pilot ima sistem za brzu zamenu narukvice, te je možete menjati bez alata

Najizrazitija karakteristika Bulova Lunar Pilot Chronographa nije odmah vidljiva, jer se nalazi u kućištu. U pitanju je NP20 kvarcni mehanizam visoke preciznosti. Mehanizam radi na frekvenciji od 262 kHz, što je osam puta brže od tradicionalnog kvarcnog mehanizma. Aktiviranje hronografa pokreće veliku centralnu sekundaru kazaljku, a i hipnotišuće brzu kazaljku podbrojčanika smeštenog na 3 sata, koja meri dvadesetinu sekunde (1/20s). Na poziciji 9 sati se nalazi minutni brojač hronografa koji meri 60 minuta, a na 6 sati se nalazi mala sekundara.

98K112 Lunar Pilot Packaging
Pakovanje novog modela Lunar Pilot. U kutiji dobijate sat i dve narukvice

Novi Bulova Lunar Pilot prodaje se u kutiji s narukvicom i kaišem, cena mu je 820 evra. Bulova pokazuje spremnost da odgovori potrošačima koji traže manji sat i proširi kolekciju Lunar Pilot. Pritom, ovo izdanje će otvarati nove, nadamo se uzbudljive mogućnosti za sledeće modele kolekcije.

Za više informacija o aktuelnoj ponudi, dostupnosti i cenama Bulova satova posetite prodajna mesta kompanije BPM, zvaničnog partnera ovog brenda u Srbiji.

OSNOVNE INFORMACIJE
Brend: Bulova
Model: Lunar Pilot Chronograph
Referenca: 98K111 (crni) i 98K112 (plavo-beli)
Prečnik kućišta: 43,5 mm
Materijal kućišta: nerđajući čelik
Vodootpornost: 50 m
Mehanizam: Quartz NP20
Cena: 820 evra

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -