29 / 09 / 23
- OGLAS -
NovostiBreitling Top Time B01 Thunderbird – sat za ljubitelje američkih automobila

Breitling Top Time B01 Thunderbird – sat za ljubitelje američkih automobila

- Oglas -

Iako Watches and Wonders 2023 nije zvanično ni počeo, nova sezona časovničarskih premijera obara sve rekorde! Priliku da zablista nije propustio ni Breitling koji nastupa s novom linijom Top Time hronografa. Kao i do sada, tema su automobili iz perioda šezdesetih, pa ne čudi što je svojih pet minuta slave konačno dobio i Fordov oldtajmer tanderbird.

Redovni posetioci portala Satovi i nakit sigurno znaju za bliske veze horologije i automobilizma. Tom magičnom savezu nije odoleo ni Breitling koji sve veću pažnju usmerava na oktanske zavisnike. Nakon modela Corvette, Mustang i Shelby Cobra, na red je došao i Thunderbird, čuveni klasik američke kompanije Ford.

Breitling Top Time B01 Ford Thunderbird prednji kadar
Novi Breitling može da ponudi mnogo više od lepote. U pitanju je sat bogate simbolike, istorije i vrhunskih specifikacija

Ford tanderbird je prvi put predstavljen na Sajmu automobila u Detroitu 1954. Bio je reklamiran kao kabriolet pre svega zabavan za vožnju. Isticao se, takođe, i luksuznim stilom, raskošnom opremom i dramatičnim zadnjim krajem karoserije koji je poput magneta privlačio kupce u prodajne salone. Tanderbird je decenijama slovio za ponos kompanije Ford pa je danas jedan od najtraženijih oldtajmera epohe. Deo te magije sada ima i Top Time B01 Thunderbird, sat atraktivne pojave i respektabilnih performansi.

Breitling Top Time B01 Ford Thunderbird ambijentalna
Kućište prečnika 41 mm je manje, ali ne i malo. Brojčanik je beo i ističe se visokim stepenom preglednosti

Thunderbird kao vesnik promena

Iako je verzija Thunderbird glavna, Breitling je osvežio i ponudu dosadašnjih modela. U prvom planu su dimenzije i one su manje za jedan milimetar. Prečnik od 41 mm u kombinaciji s visinom od 13,8 mm prati trendove što svakako toplo pozdravljamo jer je u maniru retro dizajna.
Kućište novog Top Timea izrađeno je od nerđajućeg čelika i testirano na pritisak od deset bara (100 metara). Brojčanik je uokviren uskim, fiksnim bezelom dok su pušeri hronografa u obliku pečurke, što naglašava vintidž šarm.

Breitling Top Time B01 Ford Thunderbird
Podbrojčanici imaju zaobljenu pravougaonu formu koji podseća na instrument-table klasičnih automobila

Za boju ciferblata Thunderbirda odabrana je bela, dok je nostalgični znak modela naglašen zelenom nijansom, vidljivom i na kazaljki levog podbrojčanika. Ergonomija je klasična a brojčanik je uprkos obilju grafičkih elemenata lak za očitavanje. Crveni detalji stvaraju celinu s kaišem od kože čije perforacije unose dah trkačkog stila. Tu su i kontrastni šavovi koji se već podrazumevaju. Svaki od satova Breitling Top Time B01 Classic Cars može se naručiti i na narukvici od nerđajućeg čelika u popularnom Milanese stilu.

Breitling Top Time B01 Ford Thunderbird na ruci
Budućim vlasnicima je na raspolaganju i alternativna Milanese čelična narukvica

Novi Breitling je opremljen COSC mehanizmom

Breitling podiže ulog i dodatno ističe ambicije izborom mehanizma. Dok su ranije dostupni hronografi bili pokretani kalibrima temeljenim na Sellita platformi, sada je odabran prestižniji mehanizam B01. U pitanju je kalibar koji prati referentni COSC sertifikat i ima autonomiju od čak 70 sati. Pomenuti B01 ima 41 rubin i radi na frekvenciji od 28,800 vps. Zahvaljujući složenoj konstrukciji i pomenutim specifikacijama, Breitling samouvereno nudi petogodišnju garanciju.
Prema očekivanjima, B01 se otkriva u svojoj lepoti kroz zadnju stranu kućišta od safirnog stakla koje krasi i slikoviti Ford Thunderbird logo.

Breitling Top Time B01 Ford Thunderbird pozadina
Veliku promenu unosi kalibar B01, koji prati COSC sertifikat. Rezervna snage od 70 časova udovoljiće i najzahtevnijima

Novi Top Time satovi deo su sve popularnijeg koncepta capsule, što znači da će biti dostupni samo u ograničenom vremenskom periodu. To se u kombinaciji s naprednijim mehanizmom neminovno odrazilo i na cenu koja za Thunderbird nije mala jer iznosi 7.550 evra.

OSNOVNE INFORMACIJE
Brend: Breitling
Model: Top Time B01 Ford Thunderbird
Referenca: AB01766A1A1X1 
Dimenzija: prečnik 41 mm, visina kućišta 13,8 mm
Materijal kućišta: nerđajući čelik
Narukvica/kaiš: koža, nerđajući čelik
Vodootpornost: 100 metara
Mehanizam: automatski Breitling B01
Frekvencija rada: 28.800 vps
Rezerva snage: 70 časova
Cena: 7.550 evra

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -