23 / 04 / 24
- OGLAS -
NovostiAukcije: Omega Speedmaster - astronomska cena za komadić istorije

Aukcije: Omega Speedmaster – astronomska cena za komadić istorije

- Oglas -

Legendarni Omegin Speedmaster hronograf, koji je posedovao i nosio astronaut Volter Vali Šira, prodat je nedavno na RR aukciji za 1,907.000 američkih dolara. Model reference BA 145.022 izrađen od 18K žutog zlata ima posebnu istorijsku vrednost budući da predstavlja trajnu povezanost švajcarske kompanije sa istraživanjem svemira. Ipak, pomenuta cena prevazišla je sva očekivanja… U čemu je tajna uspeha Omeginog klasika?

Pre svega časovnik je deo kultne serije Numbered Edition koja je proizvedena 1969. godine kako bi se proslavio uspeh Apollo 11 misije. Numerisani modeli 3 – 28 dodeljeni su NASA astronautima – učesnicima svemirskog programa, uključujući i prisutne na Večeri zahvalnosti astronautima održanoj 25. novembra iste godine u Hjustonu.

Speedmaster – nezaboravni akter svemirskog programa

Nezaboravni Volter Šira je bio među astronautima pomenute večeri, te je za uspomenu dobio sat pod brojem 8, s uokvirenom “Astronaut Walter M. Schirra, Mercury 8 – Gemini 6 – Apollo 7” gravurom na zadnjoj strani kućišta.

Kolekcionarski Speedmaster BA 145.022 izrađen je od osamnaestokaratnog žutog zlata i poznat je po tome što uključuje redak bordo bezel, kao i natpis na poleđini kućišta koji simbolično podseća na čovekovo osvajanje prostora s vremenom, kroz vreme, na vreme. Sat dodatnu pažnju privlači i kalibrom 861, poteklim od legendarnog 321 mehanizma koji je pratio astronaute na Mesecu.

Omega poledjina
Specijalna gravura na poleđini 18K zlatnog kućišta skreće pažnju na posebnost izdanja

Proslavljeni američki astronaut imao je simboličnu ulogu u okviru Omegine istorije istraživanja svemira. Naime 3. oktobra 1962. Šira je nosio Speedmaster CK 2998 iz lične kolekcije tokom misije “Sigma 7” programa Mercury. Tada je Omegin sat prvi put nošen u svemiru, što je označilo početak dugog i posebnog angažmana švajcarske kompanije. Svega nekoliko godina kasnije NASA je službeno odabrala Speedmaster za sve svemirske misije s ljudskom posadom, čime je započela trijumfalna istorija istraživanja.

Vredan kolekcionarski ulov

Komemorativna serija numerisanih izdanja sadržala je svega 1.014 primeraka proizvedenih između 1969. i 1973. godine. Prvi u nizu je kreiran za tadašnjeg američkog predsednika Ričarda Niksona, dok je broj 2 dodeljen američkom potpredsedniku Spiru Egnjuu. Ti su primerci, međutim, kasnije vraćeni zbog strogog protokola darivanja američke vlade. Kao što smo istakli, brojevi modela 3 – 28 uručeni su NASA astronautima, brojevi 29 do 32 ponuđeni su državnicima i liderima švajcarske industrije satova, dok su modeli u rasponu od 33 – 1.000 bili na raspolaganju javnosti. Bez obzira na broj u seriji svaki primerak je decenijama u vrhu kolekcionarskih želja.

Da je reputacija čuvenog Omeginog modela u samom vrhu interesovanja, potvrdila je i nedavna aukcija tokom koje je Speedmaster BA 145.022, nekada vlasništvo astronauta misije Apollo 11 Majkla Kolinsa, prodat za čak 765.000 američkih dolara.

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -