18 / 06 / 24
- OGLAS -
Naš izborWatches & Wonders 2024 – deset satova koji su obeležili sajam u...

Watches & Wonders 2024 – deset satova koji su obeležili sajam u Ženevi

- Oglas -

Zavesa se spustila na još jedan W&W događaj koji čuva status najznačajnijeg u časovničarskom kalendaru. Ženeva je ponovo bila sjajan domaćin, što je potvrdila i ekipa portala Satovi i nakit, koja tradicionalno početkom aprila boravi u najvećem gradu Romandije.

Kao i svake sezone, najznačajnija imena u industriji nisu štedela municiju, pa je u srcu Švajcarske viđen rekordan broj ekskluzivnih noviteta. Osim domaćih kompanija, ove godine veoma zapažen nastup imali su i renomirani brendovi iz Nemačke i Japana, čiji su satovi ušli i u naš izbor najzapaženijih časovnika na Watches & Wondersu.

Grand Seiko SLGW002

Japanski Grand Seiko je u Ženevi pokazao impresivnu svestranost. Kao najekskluzivniji izdvojio se Kodo Constant-force Tourbillon, ali je našu pažnju privukla dress referenca SLGW002. Limitirano izdanje SLGW002 (dostupno u tek 80 primeraka) izrađeno je od osamnaestokaratnog ružičastog zlata, a od zlata je i minimalistička kopča.

WW GS SLGW002 a RGB
Verzija od ružičastog zlata povezana je na braon kroko kaiš

Dimenzija je umerena i savršeno prilagođena eleganciji. Prečnik je 38,6 milimetara, pa je nosivost jedan od najvećih kvaliteta novog Grand Seika. I visina je ostala ispod 10 milimetara (9,95 mm) pa je udobnost besprekorna. Brojčanik nove GS kreacije inspirisan je vitkim stablima breza koje rastu u severnim delovima Japana, a u izobilju ih ima i u blizini Grand Seiko studija Shizukuishi. Izuzetan uzorak poglede privlači višedimenzionalnom teksturom koja je dokaz umešnosti ručne izrade. Veoma lep detalj predstavlja i kazaljka sekundi, prezentovana plavom bojom.

Grand Seiko SLGW002
Tokom boravka u Ženevi bili smo u prilici da isprobamo novi model kompanije Grand Seiko Foto:Satoviinakit

Kućište od ružičastog zlata povezano je na braon kožni kroko kaiš. Novi Grand Seiko pokreće i novi kalibar. Mehanizam 9SA4 ima istu brzinu otkucaja od 5 Hz i rezervu snage od 80 sati kao automatik 9SA5, ali je uklanjanjem automatskog sistema njegova debljina smanjena na  samo 4,15 mm, to jest za oko milimetar je tanji nego njegov rođak. Navijanje se obavlja ručno, što je poseban kuriozitet ako se u obzir uzme nesvakidašnja high-beat konstrukcija. Pozadina je prozirna, pa je moguće posmatrati rad novog kalibra.

Novi Grand Seiko u verziji od sofisticiranog roze zlata košta 49.500 evra. Alternativa je rezervisana za titanijumskog blizanca, referencu SLGW003 koja je značajno povoljnija – 11.700 evra.

A.Lange & Söhne Datograph Perpetual Tourbillon Honeygold Lumen

Ni drugi ženevski novitet sa naše liste nije deo neretko privilegovanog Swiss Made univerzuma, što je potvrda da u svetu visokog časovničarstva definitivno duvaju vetrovi promena.

Ako vam je cena ekskluzivnog Grand Seika pomutila razum, spremite se za još jedan monetarni udar, ovog puta u režiji legendarne nemačke kompanije A.Lange & Söhne. Lange je za W&W pripremio sat jedinstvene pojave – Datograph Perpetual Tourbillon Honeygold Lumen. U pitanju je časovnik koji je mnogima ukrao slavu, što u konkurenciji najvećih manufaktura nipošto nije jednostavan zadatak.

WW Lange green
Novi Lange je oduševio publiku u Ženevi jedinstvenom nijansom kućišta i zelenim sjajem brojčanika

Spoljašnost poglede mami jedinstvenom Honeygold nijansom zlata boje meda, koja je godinama specijalitet ateljea Lange. Osim sofisticiranim tonom zlata Lange igra i na kartu odmerenih dimenzija, pa je tako dijagonala kućišta 41,5 milimetara, dok je visina nešto izraženija – 14,6 mm. Osim autentičnim Honeygold zlatom Lange posebnost potvrđuje i delimično transparentnim brojčanikom koji omogućuje pravo uživanje u konstrukciji mehanizma sastavljenog od  684 elementa, pa je to sigurno spektakularan prizor. Ipak, novi Lange definitivno se izdvojio po klasičnom ciferblatu koji  je danju sive a noću zelene boje, što je uz materijal kućišta i najveća specifičnost ove prestižne reference.

A.Lange Sohne Datograph Perpetual Tourbillon Honeygold Lumen
Po mnogima najatraktivnija premijera ide na adresu nemačke kompanije. Ne bez razloga… Foto:Satoviinakit

Iz ergonomske perspektive dizajneri su stvorili savršen sklad forme i funkcije jer su u površinu brojčanika skladno uklopljeni večiti kalendar, dva registra te prikaz mesečevih mena na 6 sati. Turbijon je diskretno postavljen na strani mehanizma. Autonomija ovom prilikom nije bila imperativ, pa L952.4 mehanizam na manuelno navijanje raspolaže autonomijom rada od 50 časova.

Prema pojedinim izvorima cena za novi Lange obara s nogu: za Datograph Perpetual Tourbillon Honeygold Lumen prebogati sportisti ili oligarsi moraće da izdvoje 585.000 evra.

Rolex Perpetual 1908

U Ženevi je tradicionalno zapažen nastup imala i kompanija Rolex, čiji se modeli očekuju s najvećom neizvesnošću i radoznalošću. Ove sezone čuveni znak krune je oplemenio niz luksuznih satova, koji su, uz jedan izuzetak, izrađeni od plemenitih materijala. Uz niz zlatnih satova Rolex je prеdstavio i novi Perpetual 1908 od platine. Upravo je tај model privukao i našu pažnju…

Rolex WW 1908
Kućište prečnika 39 mm premijerno je izrađeno od platine!

Naslednik elegantne linije Cellini debitovao je na domaćem terenu u kućištu prečnika 39 milimetara, što je sasvim sigurno idealna dimenzija za dress sat neprolazne lepote. Iako je do sada bio dostupan u zlatu, Perpetual 1908 nedavno je ispunio želje onih najzahtevnijih (i najbogatijih), koji su čekali verziju od platine… Njima je Rolex namenio novu referencu izrađenu od prvoklasne 950 platine, materijala koji u časovničarstvu ima nedostižan status. Veoma redak, egzotičan i skup materijal poznat je po zavodljivom sjaju, pa je utisak na oko posmatrača uvek neponovljiv. Po tradiciji, autentični sjaj platine prati sofisticirani ledenoplavi brojčanik. Ipak, on u novom izdanju dodatno naglašava posebnost a i umešnost ručne zanatske izrade. Naime, novi Rolex 1908 ističe cenjeni gijoše motiv, dokaz prvoklasne veštine i stručnosti brenda Rolex. Kao epilog, Rolex 1908 ima trodimenzionalni izgled koji, u zavisnosti od svetla, dobija niz različitih karaktera. Nije zapostavljena ni funkcionalnost prikaza, pa je ergonomski sveden cifer kompletiran malim podbrojčanikom sekundi.

Autoritet u svetu horologije Rolex je potvrdio izborom mehanizma. Ovom prilikom to je automatik 7140, koji prema kataloškim podacima raspolaže autonomijom rada od 66 časova. Zahvaljujući vitkom profilu mehanizma koji raspolaže i zlatnim rotorom, kućište se zadržalo na 9,5 mm, što je savršena dimenzija za kombinovanje s manžetnama elegantnih košulja. Rolex se uprkos klasičnom dizajnu opredelio da pozadinu opremi transparentnim staklom. Novi Rolex Perpetual 1908 povezan je na braon kožni kroko kaiš.

U poređenju sa dosadašnjim modelima od zlata novi platinski 1908 biće očekivano skuplji; za referencu 52506 treba pripremiti 31.300 evra.

Patek Philippe Nautilus 5980G

U moru ekskluzivnih premijera Ženeva je videla i novi Nautilus, što je vest koja se ne može čuti svakoga dana. Iako istorija pamti i revolucionarnija izdanja čuvenog modela, novi Patek je i dalje u vrhu popularnosti koju kompanija decenijama ljubomorno brani.

Za aktuelnost i nove liste čekanja Patek Philippe je odabrao sve popularnije belo zlato. Dijagonala je 40,5 mm, dok je visina 12,2 milimetra. Brojčanik je plavosive nijanse koju Patek naziva opalin. Dizajnerski klasičan ciferblat ima voljeni horizontalni dekor, kao i dvodelni podbrojčanik na poziciji 6 sati koji ilustruje period od 12 časova i 60 minuta. Datum u mesecu je postavljen na standardnu poziciju, nadomak tri sata.

WW Patek Nautilus prednji kadar
Najnoviji model kultne kolekcije Nautilus nastupa u belom zlatu, Kontroverzni kaiš predstavlja teksturu džinsa

Karakteristično kućište novog Nautilusa reference 5980G povezano je na kožni kaiš koji s gornje strane ima teksturu džinsa, što satu daje dozu sportske ležernosti. Prvi komentari nisu najpozitivniji, ali verujemo da Patek sigurno zna šta radi. Na zlatnoj kopči novi Patek ističe i ime kolekcije koja je decenijama izbor džetsetera.

Patek Philippe Nautilus 5980G
Uprkos nesvakidašnjem kaišu novi Nautilus je privukao veliku pažnju medija; Foto:Satoviinakit

Za rad je zadužen kalibar CH 28 520 C/522, automatski mehanizam s funkcijom flajbek hronografa, koji se može videti ispod transparentne pozadine. Rotor mehanizma sastavljenog od 327 elemenata je od zlata, a autonomija varira od 45 do 55 časova.

Visoka cena ne predstavlja iznenađenje, pa će novi Nautilus biti vaš za 78.300 evra. Ako dođete u priliku da se nađete na listi kupaca brenda Patek Philippe, razume se…

Tudor Black Bay 58 GMT

Iako se neretko navodi da je Tudor i dalje u senci velikog brata, tj. kompanije Rolex, po nama to više nije slučaj! Poslednjih godina Tudor je definitivno sazreo, izborio se za sopstveni identitet,  a to dokazuje i lista čekanja za najpopularnije modele!

Tudor hrabro korača ka vrhu, što potvrđuju novi zlatni modeli ali i sve češća upotreba složenijih funkcija. Jedna od njih je i popularna GMT opcija, koja je ušla u liniju satova Black Bay 58. Novi Black Bay 58 GMT nastupa u umerenoj i  veoma svestranoj dimenziji: kućište je prečnika 39 milimetara i visine 12,8 mm. Kućište je od nerđajućeg čelika, s fotogeničnim aluminijumskim bezelom koji spaja crnu i bordo nijansu. Brojčanik je s dizajnerske strane dobro poznat. Atelje se opredelio za mat crnu boju, kojoj su kontrast detalji tople zlatne nijanse, čime je Tudor stvorio vintidž utisak.

WW Tudor BB 58 GMT
Black Bay 58 GMT ima prsten korone koji spaja crnu i bordo boju. Detalji su predstavljeni zlatnom nijansom

Novitet je ergonomski zaista perfektan, jer je očitavanje vremena (uprkos dodatnoj GMT kazaljci) intuitivno i trenutno. Iako je prikaz datuma detalj koji pojedinim entuzijastima predstavlja višak, on je vešto i nenametljivo uklopljen na poziciju 3 časa. Osim imena kompanije i natpisa Geneve Tudor je na površini cifera istakao i oznaku GMT Master Chronometer, čime je švajcarski brend skrenuo pažnju na posebnost i performanse mehanizma. U pitanju je MT5450-U, mehanizam koji ispunjava rigorozne COSC i Metas standarde! Kao dodatak, ovaj automatik računa na rezervu snage od 65 časova.

Tudor Black Bay 58 GMT
Univerzalni stil sportske elegancije i prečnik od 39 mm su u savršenom skladu; Foto:Satoviinakit

I svestranost je zaista respektabilna. Tudor vešto spaja eleganciju i sportske potencijale, a zahvaljujući GMT funkciji maksimum će pružiti i  na putovanjima. Čini se da novi Tudor može sve… Čelično kućište Tudorovog ženevskog noviteta povezano je na trodelnu čeličnu narukvicu ili crni sportski kaiš, koji je bolji izbor ako planirate da letnje dane provedete s Tudorovim novitetom na ruci. On to svakako omogućava, jer je vodootpornost 200 metara.

Od pomenutog izbora varira i cena. Novi BB 58 GMT na poliranoj i brušenoj narukvici košta 4.630 evra, a na kaišu će biti nešto povoljniji – 4.420 evra.

Cartier Privé Tortue Monopoussoir

Za ljubitelje klasičnog dizajna i najprestižnijih materijala Cartier je u Ženevi predstavio šarmantni Privé Tortue Monopoussoir, sat tehničke složenosti i klasičnog stila. To nije mala vest, budući da su časovnici koji dobiju zvučni Privé tretman po pravilu izrađeni od luksuznih materijala. Podjednako je značajno da te modele uglavnom pokreću najprogresivniji mehanizmi, što je dovoljan razlog da se novi Cartier nađe i na našoj listi. Tako ove godine, nakon Tank Cintréea, Tonneaua i Crasha, čast da se nađe u ovom odabranom društvu ima model Tortue, čija je pojava evidentno inspirisana vintidž estetikom. U prvom planu je forma kućišta u obliku kornjače, po čemu će novi Cartier zauzeti autentičnu poziciju na tržištu. Iako je poznati brend na Watches and Wondersu promovisao tri reference, naša je pažnja usmerena na model Cartier Privé Tortue Monopoussoir.

Cartier WaW 2024 Prive Tortue Monopoussoir
Novi Cartier osim složenom konstrukcijom simpatije osvaja i neprevaziđenom elegancijom kućišta

Model Privé Tortue Monopoussoir ističe se retkom komplikacijom hronografa koji se pokreće, zaustavlja i resetuje pritiskom na samo jedno dugme koje je ujedno i krunica za navijanje. Kućište elitnog modela ima dimenzije 43,7 x 34,8 x 10,2 milimetra, a izrađeno je od platine. Za rad je zadužen manufakturni kalibar 1928 MC s autonomijom od 44 časa i funkcijama sati, minuta, malih sekundi i hronografa. Ovaj kalibar ima profil od svega 4,3 milimetra, što ga čini najtanjim mehanizmom u Cartierovom portfoliju.

Novi Privé Tortue Monopoussoir sat dostupan je u ograničenoj seriji od 200 primeraka, a  dolazi na luksuznom kaišu od kože.

Ulysse Nardin Freak S Nomad

 Na Watches and Wondersu Ulysse Nardin je nastupio s premijerom novog Freaka. Tako je ovaj časovničarski „čudak” u Ženevi debitovao u novom, S Nomad izdanju koje će biti dostupno u 99 primeraka.

Kolekcionarski Ulysse Nardin Freak S Nomad čuva tradiciju, pa je kućište dosledno veliko! Kataloški podaci navode da kućište ima dijagonalu od 45 milimetara, a ništa manje impresivan nije ni profil: visina mu je 16,65 milimetara! Ulysse ipak nema preveliku težinu, jer je za primarni materijal odabran titanijum. Detalji su od karbonskih vlakana, pa Freak S Nomad pripada odabranoj grupi tehnološki veoma naprednih satova.

WW UN Freak S Nomad
UN je u Ženevi nastupio s novim članom porodice Freak koji je ovom prilikom oblikovan od titanijuma i karbona

Veran nasleđu i futurističkom stilu, novi UN nema klasičan ciferblat, čak ni kazaljke. Prikaz vremena je i dalje unikatan. Nova Freak S Nomad edicija ističe se bojom peska s dijamantskim uzorkom, koji je potvrdio vrhunsku veštinu ručnog rada. Kao kod prethodnika iz poznate porodice Freak satova, prednji deo je u znaku takozvanog letećeg karusela s dva velika oscilatora sa silikonskim balansnim točkovima. Novi Freak S Nomad koristi za pogon napredni kalibar UN-251. Švajcarski automatik je svojevrsno tehničko remek-delo sastavljeno od 373 elementa. Za navijanje novi Ulysse upotrebljava interno razvijeni Grinder sistem. Pridržavajući se dosledno Freak tradicije, ručno navijanje izvodi se jednostavnim okretanjem sata, jer klasična krunica ne postoji! Složeni kalibar UN-251 može se pohvaliti impresivnom rezervom snage od 72 sata. Posebnost kompanija Ulysse Nardin ističe i izborom kaiševa. Za novi Freak S Nomad švajcarski brend je pripremio sivi gumeni kaiš s tzv. balističkom teksturom i nešto elegantniju alternativu – mat sivi kaiš od aligator kože, s detaljima u boji peska koji nijansom prate temu brojčanika.

Ulysse Nardin Freak S Nomad
Watches and Wonders UN je obeležio premijerom modela Freak S Nomad; Foto:Satoviinakit

Novi Ulysse će prema očekivanjima biti biser u kolekciji veoma, veoma bogate publike: osim činjenice da će Freak S Nomad biti dostupan u ograničenom broju i cena mu je visoka – čak 150.000 evra!

Zenith Defy Extreme Diver

U prvom planu brenda Zenith u Ženevi je bila kolekcija Defy. Iako je na raspolaganju i sportski hronograf, najviše prašine podigla je ronilačka verzija Defy Extreme Diver, namenjena ljubiteljima podvodnih izazova i generalno aktivnosti u prirodi…

Zenith Defy Extreme Diver debitovao je na W&W u kućištu prečnika 42,5 milimetara, oblikovanom od brušenog titanijuma. Reč je o robustnom ali laganom materijalu koji je u velikoj meri ravnodušan prema uticajima slane vode, pa nema dileme da je Zenith njegovim izborom pogodio u centar mete. Prvoklasni materijali se nastavljaju i izborom keramike, koja se uselila na bezel. Kućište je opremljeno i ventilom za ispuštanje helijuma, što nagoveštava vrhunske podvodne potencijale… To je teren na kojem je Zenith definitivno dominirao, jer će novi Defy Extreme Diver biti sposoban za zarone do dubine od 600 metara; taj broj je istaknut i na brojčaniku.

WW Zenith DEFY Extreme Diver ambijentalna
Uprkos respektabilnom WR standardu od 600 metara titanijumski dajver je zadržao svakodnevnu upotrebljivost

Kada smo već kod brojčanika, Zenith je u startu ponudi dve opcije: tamnoplavi i crni ciferblat. Dizajn obe reference je identičan. Preglednost je bila apsolutni imperativ, pa stilski u prvi plan iskaču satni indeksi i velike kazaljke. U ergonomiju ovog moćnog dajvera vrlo dobro se uklopio čak i datum. Posebnu pažnju Zenith je posvetio Super-LumiNova luminaciji: trobojna je i vrlo efektna pri slabijem osvetljenju. Zenith je na robustno ronilačko kućište povezao narukvicu, gumeni kaiš ili kaiš od tkanine, čime je zaokružena izuzetna svestranost. Novi Defy Extreme Diver pokreće automatski visokofrekventni kalibar El Primero 3620-SC s rezervom snage od 60 sati i ritmom rada od 36.000 vibracija po satu. Mehanizam je vidljiv, jer je pozadina izrađena od transparentnog stakla, što omogućuje da u prvi plan dođe čuvena Zenith zvezda.

Zenith Defy Extreme Diver
Novi dajver ateljea Zenith spojio je atraktivan dizajn i izuzetnu upotrebljivost ispod talasa Foto:Satoviinakit

Cena je, kao i sve što novi Zenith nudi, veoma dobro odmerena, jer će Defy Extreme Diver pratiti prodajna etiketa od 10.900 švajcarskih franaka. 

IWC Portugieser Eternal Calendar

IWC je u Ženevi potvrdio da je i dalje u samom vrhu časovničarstva! Za takav utisak je zadužen sat impresivne tehničke složenosti i neprolazne elegancije – Portugieser Eternal Calendar. Izuzetno mehanički kompleksan, Portugieser Eternal Calendar nastupa u kućištu prečnika 44,4 milimetra i visine 15 mm, jer je funkcijama koje nudi zaista potrebna velika pozornica. Elitni novitet izrađen je od najprestižnijeg materijala u industriji – platine!

WW IWC iw505701
Elitni IWC je obeležio nastup kompanije iz Šafhauzena u Ženevi. Za takav utisak je zadužen spoj platine i večnog kalendara

Platina je uokvirila stakleni brojčanik s belom lakiranom površinom nenametljive, suptilne lepote. Iako cifer modela Eternal Calendar pruža zaista impresivan broj informacija, novitet iz Šafhauzena je nekako uspeo da brojne funkcije prikaže u harmoničnom skladu. Osim stila, najkompleksniji (i najskuplji) Portugieser nudi vrhunske performanse i najdugovečniji prikaz večitog kalendara. Osim toga, njegov prikaz mesečevih mena je toliko tačan da će – makar teoretski – nakon 45 miliona godina odstupiti za svega jedan dan.

Sve funkcije pokreće kalibar 52640 koji koristi  Pellaton dvosmerni sistem navijanja. Vrhunski mehanizam radi u taktu od 28.800 vps i isporučuje suverenu autonomiju od čak sedam dana! IWC je do najsitnijeg detalja posvećen perfekciji izrade i materijalima koji nemaju previše rivala na tržištu. Portugieser Eternal Calendar (reference IW505701) tako je povezan na kožni aligator kaiš koji za potrebe ateljea IWC izrađuje čuvena italijanska kompanija Santoni, poznata po najkvalitetnijim hand made cipelama. Kopča je, naravno, od platine…

IWC Portugieser Eternal Calendar
Novi večni kalendar kuće IWC je zasenio mnogobrojne premijere u Ženevi; Foto:Satoviinakit

Najekskluzivnija ženevska premijera kompanije IWC koštaće 150.000 švajcarskih franaka.

Vacheron Constantin Overseas Tourbillon

Na iznenađenje mnogih, najveću pažnju na štandu kompanije VC u Ženevi privukao je džepni model Les Cabinotiers Berkley Grand Complication. Ipak, naša lista je fokusirana na ručne satove, pa je Top 10 izbor redakcije Satovi i nakit popunio poznati Overseas.

Iako je poznata kolekcija debitovala u nizu atraktivnih izdanja u ružičastom zlatu, nama je simpatije ukrala referenca koja premijerno nudi titanijumsko kućište! Ta verziji prosto pleni jednostavnom lepotom koja naglašava temu sportske elegancije. Po nama, ona je na ovom modelu dovedena do savršenstva, jer je Vacheron Constantin spojio poznatu nijansu titanijuma i vanvremenski plavi lakirani brojčanik. Svi elementi na površinu cifera su od belog zlata, dok je za suvereno očitavanje zadužena SuperLumiNova tehnologija.

WW VC titanium
VC je u Ženevi predstavio neobičan spoj titanijuma, plavog cifera i turbijona koji je postavljen na poziciji 6 časova

Iz perspektive dizajna prepoznatljivi stil kućišta je zadržan, što važi i za tradicionalne detalje na bezelu. Prečnik je 42,5 milimetara, što je savremena veličina, a prati ga visina od 10,39 mm. Novi Vacheron na površini ciferblata ističe  turbijon, što je dokaz da renomirana manufaktura svoje umeće želi da demonstrira na svakom koraku. Uprkos nautičkoj simbolici, WR standard je tek 50 metara.

VACHERON CONSTANTIN OVERSEAS TOURBILLON lifestyle 1
Osim titanijumske narukvice VC nudi klasični kožni i ležerniji gumeni kaiš. Sistem promene je nenadmašno jednostavan

Elegantni titanijumski model povezan je na fleksibilnu narukvicu od istog materijala, Grade 5 titanijuma. Za rad je zadužen kalibar kuće VC 2160, sastavljen od 188 elemenata. Performantni automatski mehanizam radi na frekvenciji od 18.000 vps i obezbeđuje autonomiju od 80 časova.

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -