18 / 06 / 24
- OGLAS -
Velike pričeTema nedeljeSve o točku sa stubićima

Sve o točku sa stubićima

- Oglas -

Hronograf kao instrument kojim se mere vremenski intervali počeo je da se izrađuje početkom 19. veka. Ti rani modeli imali su nedostatak. U slučaju da se pritisne dugmence za resetovanje u trenutku dok hronograf radi, nastalo bi oštećenje mehanizma. Da bi se to sprečilo, konstruisan je, već sredinom istog veka, zaštitni sistem u obliku točkića sa stubićima.

Točak sa stubićima

Točak sa stubićima (engleski column wheel, francuski – roue à colonnes) je verovatno nazvan tako, zato što njegovi zupci podsećaju na stubove. Dok drugi točkovi satnog mehanizma uglavnom deluju unutar jedne ravni, u ovom slučaju zubi su vertikalni u odnosu na mehanizam. Reč je o točku mehanizma hronografa koji ima uzdignute zupce koji donekle liče na nazubljene grudobrane odbrambenih kula, a okreće ga niz poluga povezanih s dugmićima hronografa. Kada se pritisne jedan od dugmića, točak se okrene i aktivira funkcije po određenom redosledu – start, stop i resetovanje. Ako se pritisne pogrešan dugmić u pogrešno vreme, točak se ne aktivira, pa se tako sprečava nekad neizbežno oštećenje. Mehanizmi s tako oblikovanim točkovima po pravilu su skupi, budući da njegovi delovi moraju biti precizno izrađeni da bi ispravno funkcionisali. Da bi hronografi mogli da budu dostupni većem broju kupaca, konstruisani su jednostavniji sistemi, među kojima je najpopularniji onaj s ekscentrom i polugom. Reč je o seriji poluga koje upadaju u proreze između zubaca češlja s ekscentrom. Taj princip čini podešavanje i popravku znatno jednostavnijim, a sam proces proizvodnje je jeftiniji, jer ne zahteva toliko preciznu doradu. Kako radi bazični hronografski mehanizam? U slučaju hronografskog kalibra Valjoux 7750 s ekscentrom, mali oscilirajući zupčanik, koji pokreće sekundni točkić osnovnog mehanizma, deo je pokretnog kraka smeštenog uz hronografski točkić. Kada je hronograf u pogonu, krak koji nosi oscilirajući zupčanik pokreće se tako da upada u centralni točkić hronografa. Počinje da okreće hronografski centralni sekundni točkić koji posle jednog minuta pomera hronografski minutni točak.

više u časopisu Satovi i nakit broj 14

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -