03 / 12 / 23
- OGLAS -
Velike pričeTema nedeljeSistemi za prenos energije

Sistemi za prenos energije

- Oglas -

Tradicionalni sistem za prenos energije koristi horizontalno ili lateralno spajanje, i tom prilikom jedan od točkića klizi do drugog da bi spojio i odvojio hronograf od mehanizma. Dobra strana tradicionalnog sistema je ta što ovakvo spajanje i odvajanje hronografa deluje estetski privlačno i zanimljivo, a mana mu je što zupci točkića pri dodiru mogu uzrokovati preskakanje sekundare prilikom pokretanja hronografa. Ovakvim delovanjem zupci točkića se s vremenom troše, što predstavlja dodatni problem. Isto tako, točkići ovakvog mehanizma mogu da iscrpe energiju glavne opruge i tako negativno utiču na funkciju merenja vremena.

Kod modernije verzije sistema prenosa energije, hronograf je u stalnom dodiru s ostatkom mehanizma, a vertikalna spojka ga neprimetno spaja i odvaja. Prednosti ovakvog sistema su otklanjanje problema s preskakanjem sekundare, hronograf, odnosno njegovi delovi, traje duže, te se crpi manje energije od glavne opruge, pa je i merenje vremena pouzdanije. Loše strane su mu viša cena, neatraktivnost, i činjenica da je vertikalnu spojku komplikovano servisirati.

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -