03 / 12 / 23
- OGLAS -
Velike pričeTema nedeljeKako kupiti novi sat

Kako kupiti novi sat

- Oglas -

Raspitajte se o održavanju

Kao i automobilu, i satu je potrebno održavanje, a može se, isto tako, i razbiti. Mehanički satovi su uglavnom ručno rađeni i uvek postoji mogućnost da negde nešto pođe naopako. Mehanički časovnik je osetljiviji od kvarcnog, ako ga ispustite ili udarite verovatno ćete morati da ga date na servis ili popravku. Priupitajte trgovca postoji li servis gde biste mogli da ga odnesete ili manufaktura u koju biste mogli da ga pošaljete u slučaju da se ošteti. Slanje u manufakturu može potrajati, zato pitajte koliko vremena bi trebalo da se izvrši popravka ili pregled sata. Isto tako, na forumima koji se bave satovima, možete pokušati da saznate koliko vremena će biti potrebno za servisiranje sata koji želite da kupite. I poslednje, ali jako važno, pitajte koja je cena kompletnog servisa. Neke manufakture na svojim web-stranicama imaju cenovnik popravki i pregleda. Pogledajte cene, jer biste mogli da se razočarate kada shvatite da neke popravke koštaju više nego godišnji servis vašeg automoila.

Pregovarajte

Autorizovani trgovci u klasičnim radnjama strogo se drže zvaničnih cena. Međutim, trebalo bi da postoji mogućnost pregovaranja o ceni. Informišite se o prosečnoj ceni sata pre nego što uđete u radnju i počnete da pregovarate. Nemojte upoređivati jabuke i pomorandže. Cene koje ste videli na internetu možda su sa sivog tržišta i prodaju ih trgovci koji nisu autorizovani. Oni se drugačije odnose prema garancijama, servisu i popravkama. A ako niste zadovoljni popustom koji vam zvanični trgovci nude, pokušajte negde drugde. Naravno, možete pregovarati i o dodatnom kaišu ili ključu za navijanje sata.

Dodatni troškovi

Već smo naveli troškove servisiranja i popravki, međutim, ako kupite sat s kožnim kaišem, pre ili kasnije ćete morati da ga zamenite. Raspitajte se o originalnim manufakturnim kaiševima za vaš sat. Cene su različite, od nekoliko hiljada pa do nekoliko desetina hiljada dinara, zavisno od materijala od koga su napravljeni. Uzmite u obzir to da su cene satova svake godine sve više, pa tako i cene za dodatke kao što su kaiševi i šnale. Nemojte da vas ovo pokoleba pri kupovini, možete kupiti vrlo lepe kaiševe i kod nekog drugog trgovca. Uspostavite prijateljski odnos sa svojim trgovcem. Kupili ste novi sat kod simpatičnog trgovca koji vam je dao popust i uverio vas da možete biti sigurni što se servisa i popravki tiče. Ostanite u dobrim odnosima! Raspitajte se organizuju li prezentacije satova i možete li ostati u kontaktu. Vrlo je verovatno da ovo neće biti vaš poslednji sat, s obzirom da kupovina mehaničkog časovnika može biti početak zavisnosti. Stoga je izuzetno važno ostati u dobrim odnosima s trgovcem. Ne samo radi pregovora o cenama u budućnosti, već i zbog obaveštenja o novim kolekcijama, novim brendovima ili čak mogućnosti da posetite manufakturu u kojoj je napravljen vaš novi sat. Autorizovani trgovci posebno se trude da pokažu kupcu da nude dodatne vrednosti za razliku od neautorizovanih trgovaca koji daju velike popuste ali slab ili nikakav servis.

Hoćete li postati ludi za satovima?

Sada kada imate svoj sat, stvarno želite onaj drugi koji ima tako skladnu komplikaciju Mesečevih mena a koji vam je trgovac pokazao? Više vam se ne sviđa plavi brojčanik pa biste radije imali sat s crnim brojčanikom? Želite automatski mehanizam umesto mehanizma koji se ručno navija, jer zaboravljate da ga navijete svako drugo jutro? Čini vam se da je trebalo kupiti brend x umesto brenda y? Više vam se ne sviđaju mehanički satovi? Trebalo bi da se raspitate o preprodajnoj ceni vašeg sata, pre nego što ga kupite. Ovo bi morao da bude savet broj jedan, a ne pet. Uvek to možete uporediti s kupovinom automobila. Ako kupujete neke od legendarnih satova (Submariner, Nautilus, Speedmaster Pro, Royal Oak, Navitamer), dobro ćete proći. Međutim, ako kupujete model iz male fabrike za koju niko nikad nije čuo, pomirite se s činjenicom da možda nećete moći brzo  da ga prodate, pa da ćete moratii i da smanjite cenu. Dobra stvar je to što je, kao i kod automoila, tržište polovnih satova ogromno. Možete pokušati da ga zamenite kod svog trgovca, ili vas on može uputiti na nekog ko je voljan da  kupi vaš sat, ili ga možete prodati na jednoj od prodajnih „platformi“ na satnim forumima.

 

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -