06 / 10 / 22
- OGLAS -
Velike pričeTema nedeljeBig Bang časovničarske industrije

Big Bang časovničarske industrije

- Oglas -

Piše: Leopold Botteri

Brend koji predstavljamo u ovom broju, za razliku od brojnih drugih švajcarskih brendova visokog časovničarstva, nema dugu istoriju. Preciznije, osnovao ga je Karlo Kroko 1980. i to stvarajući sat pod tim imenom. Hublot je francuska reč, a znači brodski prozor. Zbog čega brodski prozor?

Brodski prozor

Verovatno je na taj naziv Kroka inspirisao upravo sat koji je stvorio, a koji je bio prvi časovnik na svetu koji je imao zlatno kućište i kaiš od prirodne gume. Kroko, koji je dotad radio za italijansku grupu Binda, tri godine je istraživao kako može da se napravi ovakav kaiš.
Iako je predstavljanje na bazelskom sajmu 1980. bilo potpuni fijasko, jer Hublot nije privukao ni jednog jedinog kupca, sat se ubrzo pokazao kao ogroman uspeh, ostvarivši prodaju od dva miliona dolara u prvoj godini.
Vlasnik i osnivač brenda pokušavao je još neko vreme da vodi Humblot, radi kao dizajner i vodi humanitarnu fondaciju za decu Hand-in-Hand, ali je ubrzo shvatio da mu je potreban neko zaista sposoban na mestu CEO-a. Savršenu osobu pronašao je krajem 2003, u liku i delu Žan-Kloda Bivea, dotadašnjeg predsednika Omege u Swatch grupi.
Na ovogodišnjem sajmu u Bazelu predstavljeni su novi modeli iz čuvene kolekcije Big Bang: Big Bang Leopard, Big Bang White Caviar, Big Bang Black Caviar i Big Bang All Black Carbon
Bive je početkom 2004. postao CEO Hublota, član uprave i vlasnik manjeg udela kompanije Hublot Watches. Čim je preuzeo vođstvo kompanije, Bive se posvetio stvaranju nove vodeće kolekcije, koja je i predstavljena u Bazelu 2005, a čiji je nosilac bio hronograf Big Bang. Kolekcija Big Bang postigla je ogroman uspeh i poružbine su se utrostručile u prvoj godini. Nekoliko meseci kasnije, Big Bang je nagrađen za dizajn na Geneva Watchmaking Grand prixu, a zahvaljujući njemu i sjajnom Biveovom radu, promet brenda se s 24 miliona švajcarskih franaka krajem 2004, popeo na 100 miliona švajcarskih franaka do kraja 2006. godine.

Novi vlasnik

U proleće 2008. grupa LVMH je kupila Hublot od osnivača Karla Kroka, ostavljajujući Bivea na mestu CEO-a, na kome se nalazi i danas.
A da je ovaj brend danas atraktivan više nego ikad, verovatno podjednako zahvaljujući svom energičnom CEO-u ali i zanimljivim modelima, pokazala je gužva na Hublotovom štandu na ovogodišnjem sajmu u Bazelu. Brojni novinari, kupci i radoznalci tiskali su se pokušavajući da što bolje vide modele, ali i kontroverznog Bivea, koji, očigledno, šta god radio, ne može da pogreši. Tako je ove godine, u jeku svetskog interesovanja za žrtve zemljotresa u Japanu, na centralno mesto na svom štandu stavio natpise da Hublot tuguje zajedno s Japanom. Možda za neke patetično i samoreklamerski, ali na licu mesta, bio je to pogodak u centar.
Ipak, osim Bivea, na ovogodišnjem sajmu u Bazelu predstavljeni su i brojni novi modeli, pa počnimo s onima iz čuvene  kolekcije Big Bang. Novi modeli su Big Bang Leopard, Big Bang White Caviar, Big Bang Black Caviar i Big Bang All Black Carbon.  

Crni, crni sat, Big Bang All Black Carbon, namenjen je pravim muškarcima, a kućište prečnika 44 mm i brojčanik su u potpunosti izrađeni od karbonskih vlakana

Big Bang Leopard je sat za dame, kojima Hublot posvećuje prilično pažnje, pa je tako i ove godine pripremio vrlo moderan časovnik, s kućištem od ružičastog zlata i prečnikom od 41 mm. Sat je opremljen automatskim hronografskim mehanizmom, a s leopardskim printom se ne može pogrešiti. Još jedan ženski model iz ove kolekcije savršen je za skorašnje leto, Big bang White Caviar, napravljen u potpunosti od popularne keramike. I ovaj sat pokreće automatski mehanički mehanizam HUB1112, ima prečnik kućišta od 41 mm, prozorčić za datum na 3 sata, 42-časovnu rezervu snage i vodootporan je do sto metara. Crna verzija ovog sata nosi naziv Big Bang Black Caviar. 

Stvaranje istorije

Crni, crni sat, Big Bang All Black Carbon, namenjen je pravim muškarcima, a kućište prečnika 44 mm i brojčanik su u potpunosti izrađeni od karbonskih vlakana. I mehanizam HUB4100 je potpuno crn, kako bi na najbolji način opravdao ime, baš kao i gumeni kaiš od crne aligatorske kože.
U kolekciji Classic Fusion ove godine predstavljena su dva modela, Classic Fusion Silverstone i Classic Fusion Chronograph. Model Silverstone ima sivi brojčanik s prozorčićem za datum na tri sata, i kućište od 18-karatnog ružičastog zlata. Pokreće ga automatski mehanički mehanizam HUB 1112. Model Chronograph ima, naravno, hronografski mehanizam, a kućište s prečnikom od 45 mm napravljeno je u verzijama od titanijuma i 18-karatnog zlata.
Pored ovih novosti iz Bazela, Hublot ni Bive ne miruju ni trenutka, pa nas do kraja godine sigurno očekuje još mnogo zanimljivosti iz manufakture Hublot koja svoju istoriju svakodnevno stvara. 
 

Tourbillon za Formulu 1
Kao službeni sponzor Formule 1 Hublot je ove godine predstavio prvi tourbillon za ovo sportsko takmičenje – F1™ King Power Tourbillon, izrađen u ograničenoj seriji od samo 50 primeraka. Sat ima kućište prečnika 48 mm, a pokreće ga tourbillonski hronografski mehanizam HUB7300, sa 5-dnevnom rezervom snage. 
 

Hublot WiseKey 
Na bazelskom sajmu 2009. Hublot je predstavio novu metodu otkrivanja falsifikovanih satova. Koristeći WiseKey, pametnu karticu, poseban sistem na Hublotovom serveru može da potvrdi autentičnost određenog časovnika. Sistem je profunkcionisao u avgustu 2009. godine.
 

Hublot i Manchester United
Hublot je sponzor brojnih sportskih manifestacija, a od 2008. posebnim ugovorom, vrednim četiri miliona funti godišnje, povezan je s fudbalskim klubom Manchester United. 
 

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -