20 / 09 / 21
- OGLAS -
NovostiThe Tourbillon of Tourbillons

The Tourbillon of Tourbillons

- Oglas -

Antoine Preziuso, poznati ženevski časovničar, kao rezultat svog 35-godišnjeg predanog rada u saradnji sa sinom Florijanom predstavio je izuzetno kompleksan sat The Tourbillon of Tourbillons sa čak tri tourbillona postavljena na rotirajuću pločicu.

Tourbilloni osciliraju na stabilnoj frekvenciji, što omogućava diferencijal smešten u središtu mehanizma. Za uspešno funkcionisanje sata bilo je potrebno dizajnirati i pozicionirati diferencijal tako da neprekidno provodi energiju od dva kućišta opruga do tourbillona, s tim da energija mora prolaziti kroz središte a da ne remeti osu oko koje se okreću kazaljke. Isto tako, diferencijal mora ispraviti bilo kakve varijacije frekvencije i čak omogućiti dalji rad mehanizma ako se jedan od tourbillona pokvari.

Dizajn sata inspirisan je simbolikom broja 3, koji u ovoj interpretaciji označava ujedinjenje prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Dalje, svakom od tourbillona potrebno je 60 sekundi za puni okret oko svoje ose, a sama pločica se okrene šest puta za sat.

Kućište prečnika 45 mm i debljine 14 mm ima ram pričvršćen vijcima i safirno staklo s obe strane. Delovi sata izrađeni su od 18-karatnog ružičastog ili belog zlata, čelika i titanijuma, te su ručno obrađeni i sastavljeni.

Klasičnog brojčanika nema, već se pruža pogled na mehanizam  sata i tourbillone s posebno oblikovanim kavezima. Dodate su dve velike kazaljke sati i minuta i ukrasni dijamanti na jednom od modela.

Sat pokreće Preziusov kalibar AFP-TTR-3X na ručno navijanje. Kalibar ima 65 rubina, 48-časovnu rezervu snage, tri tourbillona i funkcije sati i minuta. Radi na frekvenciji od 3 X 21.600 vibracija na sat.

 

Foto: antoine-preziuso.com

 

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -