23 / 04 / 24
- OGLAS -
Velike pričeTema nedeljePortofino - italijanska elegancija na ruci

Portofino – italijanska elegancija na ruci

- Oglas -

Piše: Mila Bulimbašić-Boterri

Kada sam pre dve godine posetila obnovljenu IWC-ovu manufakturu, njihov kreativni direktor Kristijan Knop rekao mi je da IWC sigurno neće skoro predstaviti novu liniju, jer imaju još mnogo prostora na postojeæim kolekcijama koje su DNA brenda. Ta godina je bila u znaku Aquatimera, prošlu je oznaèio Portuguiser, dok je na ovogodišnjem salonu u Ženevi predstavljena obnovljena linija Portofina.

Slatki život
Kolekcija Portofino je deo IWC-ove ponude već više od četvrt veka, kao predstavnik klasiènog ručnog časovnika za muškarce sa stilom. Satovi Portofino privlaèe pažnju baš kao i italijanski gradić koji je bio centar slatkog života sredinom prošlog veka.
Novu kolekciju čine modeli Portofino Automatic (Ref. 3565), Portofino Chronograph (Ref. 3910), Portofino Dual Time (Ref. 3610) i Portofino Hand-Wound Eight Days (Ref. 5101)
Portofino ih je privlačio kao magnet: muzičare i milionere, glumice i estete; u njemu su rado boravili: Marija Kalas, Ingrid Bergman, Klerk Gejbl, Elizabet Tejlor, Ričard Barton, a čak je i čuvena prva dama, Džeki Kenedi, nepogrešivo osetila njegovu privlačnost. Zato nije nikakvo čudo što je upravo ovaj gradić bio ispiracija za naziv časovnićarske kolekcije èiji je prvi sat osvojio svet 1984. godine. Bio je to elegantni Portofino (Ref. 5251) s displejom mesećeve faze i prećnikom kučišta od 46 mm, koji je pokretao tanki kalibar džepnog sata 9521.  

Portofino Automatic je najjednostavniji časovnik kolekcije i veæ godinama u sebi objedinjuje ono što se naziva dobrim ukusom. Ovogodišnji model ima kućište prečnika 40 mm, koje sat čini još elegantnijim. Oblik časovnika je klasièan, ali s dodatnim podsećanjem na slavne šezdesete godine prošlog veka, što ga čini pravim retro modelom. Portofino Automatic pored standardne verzije od nerđajuæeg čelika sa posrebrenim ili crnim brojčanikom, ima i verziju od ružičastog zlata sa srebrnim brojčanikom.


Mekše linije

Portofino Chronograph je pronašao ispiraciju i u italijanskim sportskim automobilima iz šezdesetih godina prošlog veka; međutim, ovaj najnoviji model je još izbalansiraniji, s još mekšim linijama. Prečnik kućišta povećan je za samo jedan milimetar na 42 mm, s hronografskim dugmićima koji podsećaju na one u auto klasicima. Displej štoperice smešten je na 9 sati, dok mu ravnotežu na suprotnoj strani čine displeji dana i datuma. Ponuđene su verzije sa posrebrenim ili crnim brojčanikom, a sat pokreće kalibar 79320 sa 44-časovnom rezervom snage i automatskim navijanjem. Oba ova modela, Automatic i Chronograf, mogu imati kožni kaiš ili posebnu narukvicu Milanese, napravljenu od nerđajućeg čelika. Portofino Dual Time idealan je sat za svetske putnike ili one koji često putuju, budući da se vremenske zone i datum mogu vrlo jednostavno podesiti samo pomoću krunice. Displej 24 sata, vrlo diskretno smešten na gornjoj polovini brojèanika obaveštava vlasnika o taènom vremenu kod kuće, dok se lokalno vreme očitava konvencionalno, pomoću satne i minutne kazaljke. Dva kućišta opruga omogućavaju rezervu snage od 72 èasa, kada je sat do kraja navijen, a gravirani rotor i ukrašeni mehanizam mogu se videti kroz providnu pozadinu kućišta. Ovaj model je napravljen u verzijama od ružičastog zlata sa crnim brojčanikom ili od nerđajućeg čelika s crnim ili posrebrenim brojčanikom.

Nosilac kolekcije

Ponajviše zahvaljujuæi tehnološkoj sofisticiranosti, Portofino Hand-Wound Eight Days nametnuo se kao nosilac kolekcije Portofino. Pokreće ga novi IWC-ov manufakturni mehanizam iz kalibarske porodice 50000. Kalibar 59210 s prečnikom od 37,2 mm iste je veličine kao mehanizam džepnog sata, međutim vrlo modernog dizajna. Uprkos besprekornoj eleganciji Portofino Hand-Wound Eight Days je sat namenjen svakodnevnom korišćenju. Može da radi bez navijanja tačno 192 časa, odnosno osam dana, što se konstatno očitava na displeju rezerve snage na brojčaniku. Displej sekunda smešten je na šest sati, datuma na tri, dok se rezerva snage očitava između osam i devet sati. I ovaj časovnik postoji u verzijama od ružičastog zlata i nerđajućeg čelika sa crnim i posrebrenim brojčanikom. Ova dva poslednja modela opremljena su kožnim kaiševima u crnoj i smeđoj boji, koje potpisuje italijanski proizvođač Santoni.

Portofino Chronograph pokreće automatski navijan mehanički mehanizam kalibra 79320, s frekvencijom od 28.800 vns, 25 rubina i 44-časovnom rezervom snage 

I tako je naša priča o ovogodišnjoj obnovljenoj kolekciji Portofino došla do kraja. U IWC-u i dalje vrlo predano rade, pa dok uživamo u novim, elegantnim modelima koji su nas vratili u Italiju iz prošlog veka, moramo se zapitati šta nas čeka sledeće godine – još jedna obnovljena kolekcija ili možda nešto za ljubiteljke IWC-ovih modela.

 

Santonijevi kaiševi
Ugledni italijanski proizvođač cipela Ðuzepe Santoni, dugogodišnji ljubitelj i kolekcionar IWC-ovih satova, napravio je kaiševe ekskluzivno za kolekciju Portofino. Ono po čemu se Santonijeve cipele, a sad i kaiševi za satove, razlikuju od drugih je posebna tehnika kojom ovaj proizvođač daje svojim proizvodima određenu patinu još i pre nego što napuste radionicu.

 

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -