21 / 05 / 24
- OGLAS -
Velike pričePosetili smoManufaktura u kojoj se vreme vraća unazad

Manufaktura u kojoj se vreme vraća unazad

- Oglas -

U švajcarskom selu Le Sentijeu, sedištu Jaeger-LeCoultreove manufakture, vreme se jednostavno vraća unazad, kao kod njihovog poznatog modela Reverso

Brojni svetski rekordi, revolucionarne inovacije i legendarni satovi – tako se najkraće može opisati 175-godišnja istorija manufakture Jaeger-LeCoultre. Selo Le Sentije u Vale de Žu, šezdesetak kilometara severno od Ženeve u brdima Jure gotovo da nema tragova užurbanosti, stresa i poslovnog pritiska, što su glavne karakteristike savremenog načina života. Vale de Žu, dolina satova, odiše nekim mirom i na taj način podseća na prošla vremena. Kada se ovde dođe, vreme se jednostavno vraća unazad kao kod poznatog modela Reverso proizvođača Jaeger-LeCoultrea i bar na trenutak je moguće zaboraviti užurbanu svakodnevicu. Planinski vazduh očigledno dobro i motivišuće deluje na tamošnju manufakturu satova, s obzirom na to da se u toj izolovanoj seoskoj dolini proizvode najekskluzivniji švajcarski časovnici.


Važna funkcionalnost

Kada se dođe u ovo planinsko područje oko jezera Žu, svuda se vide raštrkana sela u kojima se nalaze radionice poznatog švajcarskog brenda satova. Na obali jezera je selo Le Sentje, sedište renomirane manufakture Jaeger-LeCoultre. Zgrada firme je doduše velika, ali s reprezentativnom novogradnjom metropole satova – Ženevom, nema ništa zajedničko. U izolovanoj planinskoj dolini, poznatoj po hladnim zimama i kratkim letima, funkcionalnost je bila mnogo važnija od pokazivanja. Zgrada manufakture Jaeger-LeCoultre mešavina je starog i novog. Kao prvo, uočljiva je njena funkcionalnost, a jedino što je zajedničko za sve njene delove je veliki broj prozora, s obzirom na to da je svetlost vrlo bitna kod proizvodnje satova. Danas kao i u prošlim vremenima, tvorci časovnika rade sa sitnim delovima i svaki sanja o tome da ima dovoljno prirodnog svetla za svoj rad. Na zgradama se može pročitati 175 godina duga istorija ove manufakture, koja je započela u za ovu oblast tipičnoj seoskoj kući i s vremenom se proširila. Tako je nastao zanimljiv kontrast između tradicije i savremenosti. Kada se prođe kroz fabriku, primećuje se da su nivoi u različitim zgradama na različitim visinama. Za to postoji vrlo jednostavno objašnjenje: skoro sve zgrade su izgrađene kao pojedinačni objekti koji su se tokom vremena međusobno povezivali. Dakle, nove zgrade fabrike danas stoje uz bok tradicionalnim objektima iz doba osnivanja, s tendencijom daljeg proširenja.


Bogat magacin

Satovi iz manufakture u sebi skrivaju sakupljeno znanje i tajne majstora tvoraca časovnika. Kada se Jaeger-LeCoultre pažljivije osmotri, odmah je uočljivo da je reč o najfinijoj umetnosti izrade satova iza koje se krije znanje uvećavano više od sto godina i vrednosti koje se ističu i u najnovijoj reklamnoj kampanji. Pitanje „Da li ste ikada nosili pravi sat?“ vrlo je provokativno, ali ono odražava veliki kapital koji stoji iza ovog proizvođača: preko 215 patenata i više od 250 sopstvenih satnih mehanizama. Razvoj novog mehanizma može da traje od tri do pet godina i košta 5 miliona franaka. Sat je prvenstveno ideja, koja može imati oblik kućišta ili najave. Magacin manufakture Jaeger-LeCoultre raspolaže sa oko 5000 raznovrsnih alata koji se i danas brižljivo održavajuObično je prvo u pitanju nekoliko linija na papiru koje se posle toga obrađuju na računaru. Skice su se u prošlosti pravile ručno u beležnicama gde su se brižljivo čuvale. Sledeći korak je razvoj prototipa na bazi izuma, prvo ručno, a zatim se, pošto se otklone sve pogreške u konstrukciji, izrađuju posebni alati pa se za pojedinačne delove upotrebljavaju mašine. Magacin manufakture Jaeger-LeCoultre raspolaže sa oko 5000 raznovrsnih alata koji se i danas brižljivo održavaju. Pored toga, jedino još Jaeger-LeCoultre proizvodi rotore za mehaničke satove, a proizvodnja samo ovog malog dela zahteva dvadeset različitih etapa! U svetu manufakture satova neguju se vrednosti poput tradicije, istorije i ekskluzivnosti. To ne znači opiranje dostignućima modernog doba. Zanimljiv kuriozitet je da moderne manufakture za svoj opstanak mogu da zahvale visokom razvoju informatike. Kada se pogleda moderni računar i CNC mašina, prvo što na pamet pada je svemirska tehnologija koju NASA koristi za svoje misije, a ne razvoj satova. Nova tehnologija, na primer, omogućava konstruktorima prikaz svakog pojedinog dela satnog mehanizma na ekranu, njegovo okretanje i ugradnju, da bi se proverilo kako će mehanizam kasnije da funkcioniše u stvarnosti. Ono što još više fascinira je rad tvoraca satova koji nose bele mantile i lagano pognuti sede maksimalno koncentrisani sastavljajući deo po deo satnog mehanizma. Kao u 17. veku, svaki pojedini deo koji je trenutak ranije proizvela najmodernija mašina, sastavlja se ručno uz pomoć arhaičnih alata. Kasnije, kada su satovi sastavljeni, samo se po serijskom broju može utvrditi koji je tvorac izradio pojedini deo časovnika. Jaeger-LeCoultre spada u vrlo mali broj proizvođača satova koji su danas još u stanju da ceo časovnik proizvedu u sopstvenim radionicama.


Dovoljno je reći reverso

Verovatno najčuveniji sat koji je Jaeger-LeCoultre izradio je model Reverso, predstavljen 1931, koji danas važi za ikonu umetnosti izrade časovnika. Zahvaljujući svom jednostavnom pravougaonom obliku, karakterističnim linijama stila art deco, savršenom mehanizmu i genijalnom kućištu koje se obrće, postao je kultni model. Razvijen je i u sportskoj varijanti po želji britanskih oficira stacioniranih u Indiji, koji su u slobodno vreme igrali polo, pa su se stakla na njihovim satovima često razbijala tokom ovog grubog i opasnog sporta. Zahvaljujući mogućnosti okretanja sata i posebnoj građi, bilo je moguće sprečiti pucanje stakla jer se dno časovnika moglo okrenuti prema gore. Reversov patent koji je u martu 1931. bio registrovan u Parizu, sastojao se od sedamnaest crteža koji su ilustrovali zaštitni mehanizam sata. Patent je prikazan u avgustu 1931. godine. Veliki kapital koji stoji iza ovog proizvođača preko 215 patenata i više od 250 mehanizamaReč je bila o donjoj ploči od izlivenog kalupa koja je za ručni zglob bila pričvršćena uz pomoć kaiša. Na oba kraja dno je lagano prema gore zakrivljeno, što čini vodeće brazde. S obzirom na to da se morala obezbediti zaštita od udaraca sa strane u zatvorenoj poziciji, osmišljen je ispupčen ram koji je tek kasnije modifikovan pa je dobio okrugli oblik. Kasnije je Reverso osvanuo u svim mogućim oblicima. Mogao se povećati ili smanjiti, kada je bila u pitanju verzija za dame dekorisati, gravirati, ukrasiti dragim kamenjem, kalendarom, hronografom, vremenskim zonama i slično. Godine 2006. za proslavu 75. godišnjice osmišljena je moderna i prilično muževna verzija pod nazivom Reverso Squadra. Unutar kvadratičnog kućišta skrivao se satni mehanizam nove generacije, a rotor je montiran na keramičku, a ne na kuglu od nerđajućeg čelika. Sledeća posebnost bilo je rafinirano upravljanje preciznošću i upotreba laserske tehnologije pri varenju oba kraja spirale. Iste godine Jaeger-LeCoultre je predstavio još jednu interesantnu verziju ovog evergrina, model Reverso a eclipses koji se vezao za tradiciju. Reverso a eclipses omogućava naime pokazivanje ili sakrivanje motiva. Godine 2008. za proslavu 175. godišnjice ove marke prezentovan je Reverso Gyrotourbillon 2, dakle komplikovanija verzija s mehanizmom na ručno navijanje, sastavljen od 371 dela.

pišu: Leopold Botteri i Miroslav Komar

Časopis Satovi i nakit broj 5, godina III, leto 2009.

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -