05 / 12 / 23
- OGLAS -
Velike pričePosetili smoA.Lange & Sohne - Savršenstvo iz srca Nemačke

A.Lange & Sohne – Savršenstvo iz srca Nemačke

- Oglas -

Ova manufaktura, smeštena u Glasiteu, oduševljava posetioce besprekornošću u svakom pogledu

piše: Mila-Bulimbašić Botteri

Na samom kraju Drugog svetskog rata saveznici su bombardovali nemački gradić Glasite, uništivši pritom proizvodne pogone časovničarskog brenda A.Lange & Sohne. Samo dve godine kasnije, istočnonemačka vlada oduzela je vlasnicima i ono što je preostalo od manufakture. Naredne četiri decenije vreme kao da je stalo za dotad slavni brend A.Lange & Sohne.

Povratak u velikom stilu

Četiri decenije kasnije, padom Berlinskog zida, situacija se iz korena promenila i Valter Lange, naslednik osnivača i osnivač Lange Uhren GmbH, vratio se u Glasite da bi ponovo pokrenuo proizvodnju satova. Četiri godine kasnije, 1994, iz obnovljenih pogona izašla je prva kolekcija satova A.Lange & Sohne, a u prethodne dve decenije brend se etablirao kao jedan od vodećih u više od pedeset zemalja sveta. Početna Langeova ekipa od nekoliko ljudi do danas je porasla na petsto zaposlenih, a četiri osnovna modela, Lange 1, Tourbillon Pour le Merite, Saxonia i Arkade evoluirala su u bogate kolekcije. Ovako ukratko izgleda istorija Langea u proteklih stotinak godina, a da bismo saznali više, uputili smo se na lice mesta, u Glasite. Sredinom devetnaestog veka, kada je rudarska industrija u Glasiteu počela polako da zaostaje, Ferdinand Adolf Lange upustio se u proizvodnju satovaGlasite je gradić smešten u istočnoj Nemačkoj, a postao je poznat po rudnicima srebra. Sredinom devetnaestog veka, kada je rudarska industrija počela polako da zaostaje, Ferdinand Adolf Lange upustio se u proizvodnju satova. Naravno, vrlo brzo se pokazalo, izuzetno uspešno. Stigavši u Glasite, odmah smo produžili u Langeove proizvodne pogone da bismo uživo videli zbog čega proizvodnja njihovih najuspešnijih modela obično traje od šest do četrnaest meseci. Saznali smo da proizvodni proces započinje na uređaju zvanom CNC (Computer Numeric Control), koji izrađuje tročetvrtinske pločice za mehanizme. Ove pločice se kompjuterski oblikuju, da bi na kraju postale osnovne pločice satnog mehanizma. Kada su pločice gotove, nose se u sledeće odeljenje, gde se ponovo pod budnim okom kompjutera proverava da li su savršeno obrađene. Ovi uređaji imaju toleranciju od samo četiri mikrona, pa i odstupanja od savršenstva mogu biti samo tolika.

Graviranje po želji

Sasvim drugi električni uređaji izrađuju vrlo sitne delove, poput poluga i oprugica, a u svakom krugu koji obično traje oko tri sata, jedan od ovih uređaja može izraditi oko dvadeset pet malih delova sata. A kada su delovi gotovi, započinje proces poliranja i ukrašavanja, što se u Langeovoj manufakturi obavlja isključivo ručno. Što je komplikovaniji mehanizam koji se izrađuje, na primer veliki datum, večni kalendar ili tourbillon, to njegova izrada zahteva više radnih sati i ručnog radaTročetvrtinske pločice ukrašavaju se poznatim Glashutte uzorkom, dok se tehnika perlage koristi za unutrašnje površine, mostove i nevidljivi deo brojčanika na osnovnoj pločici. Pošto smo obišli odeljenja poliranja i ukrašavanja, stigli smo do gravera koji vrlo predano graviraju delove sata i, po želji kupca, pozadinu kućišta. Posebno graviranje pozadine kućišta košta od deset do trideset hiljada evra. Sastavljanje sata je sledeći korak u proizvodnji, a kod Langea je i to dodatno zakomplikovano, pa svaki časovnik prolazi kroz dvostruki proces sastavljanja. U prvoj fazi se sastavljaju delovi u posebne sklopove, na primer, sastavlja se mehanizam za navijanje i mehanizam za pogon, a posle toga se od tih sastavljenih delova sklapa ceo časovnik. Zaporni sklop, na primer, sastavljaju vrhunski časovničari koje u Langeu nazivaju kardiohirurzima.

Tradicija pre svega

Što je komplikovaniji mehanizam koji se izrađuje, na primer veliki datum, večni kalendar ili tourbillon, to njegova izrada zahteva više radnih sati i ručnog rada.  A od osamdeset zaposlenih časovničara u Langeu, samo ih je dvadeset obučeno za rad na komplikacijama. Međutim, vratimo se proizvodnom procesu. Posle prvobitnog sastavljanja, sat se podvrgava testovima kako bi se pronašle moguće greške. Sat se postavlja u pet različitih pozicija, a pošto prođe ove testove, mehanizam se opet rastavlja na delove koji se moraju ponovo temeljno očistiti. U ovoj fazi obični vijci se zamenjuju plavičastim. Plavičasti vijci su još jedna Langeova posebnost, a tu specijalnu boju dobijaju tako što se postepeno zagreva do temperature od 300 stepeni Celzijusa.

Poslednja faza

U poslednjoj fazi procesa sat se odeva u kućište od platine i ružičastog, žutog ili belog zlata, da bi se posle toga poslao na ispitivanje tačnosti koje traje od četiri do šest nedelja. Jasno je da ovim tempom rada i sadašnjim proizvodnim kapacitetima, Lange ni približno ne može odgovoriti na brojne porudžbine koje stižu iz celog sveta. Pošto sat prođe dugotrajne testove, mehanizam se opet rastavlja na delove koji se moraju ponovo temeljno očistitiZbog toga je započela izgradnja novih pogona koji će omogućiti dodatnih 11.000 kvadratnih metara prostora za sastavljanje mehanizama i izradu delova. Poslednje dve decenije u Langeu su se gotovo isključivo bavili svojim čuvenim modelima poput Lange 1, Datographa i Zeitwerka, što je prema rečima čelnog čoveka, Vilhelma Šmida, ključno. „Mislim da smo vrlo srećni što imamo takve modele poput Lange 1, i moramo se toga držati. Ne zato što smo lenji, nego zato što treba da radimo ono u čemu smo najbolji. Naši kupci se identifikuju s tradicionalnim Langeovim modelima, i ako bismo se mi udaljili od tradicije, oni bi se udaljili od nas.“


Još veći Lange 1

Otkako je 1994. predstavljena kolekcija Lange 1, u A.Lange & Sohneu ne prestaju da iznenađuju publiku i kritiku novim varijantama ove linije. Tako su ovogodišnjem Ženevskom salonu predstavljeni modeli Lange 1 Tourbillon Perpetual Calendar i Grand Lange 1. Iz imena je jasno da je model Grand Lange 1 veći od prethodnog, koji je u kućištu merio 38,5 mm. Novi model ima prečnik kućišta 40,9 mm, a napravljen je od platine, žutog i ružičastog zlata. U glasiteovoj manufakturi kreirali su za njega i novi mehanizam, pa ga tako pokreće kalibar L095.1 s ručnim navijanjem.

Časopis Satovi i nakit broj 13, godina VI, leto 2013.

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -