23 / 04 / 24
- OGLAS -
Velike pričeIntervjuŽan Frederik Difur

Žan Frederik Difur

- Oglas -

Razgovarala Mila Bulimbašić Botteri

Otkako je na čelo Zenitha došao Žan-Frederik Difur, u ovoj kompaniji ne prestaju promene. Posle čišćenja i definisanja kolekcija i vraćanja na staze stare slave, došli su na red novi modeli i mehanizmi, ali i preuređenje stare manufakture. Difur je pre dolaska u Zenith zanat ispekao u vodećim časovničarskim kompanijama, poput Choparda, Swatcha i Ulysse Nardina. S agilnim i ambicioznim CEO-om Zenitha razgovarali smo o promenama koje je uveo od svog dolaska, kao i o onima koje tek slede, i o započetom preuređenju manufakture.

– Šta je za vas bilo najteže kada ste tek došli u Zenith 2009. godine?
Na čelo Zenitha došao sam usred ekonomske krize u junu 2009, kada je čitava časovničarska industrija proživljavala teške trenutke. Prvi zaista težak posao bio je restrukturisanje kompletne kompanije, ali danas svi vidimo da se to isplatilo i ponovo smo tamo gde nam je mesto.

– Zašto ste napravili toliko mnogo promena u dizajnu Zenithovih satova?
Zapravo i nisam toliko menjao dizajn pravog Zenithovog lica, onog koje je istorijski bilo naš zaštitni znak – savremena elegancija i neprolazni manufakturni satovi s pažnjom posebno usmerenom na detalje i preciznost. Danas Zenith predstavlja logičan nastavak svoje 146-godišnje istorije i u potpunosti se temelji na svojim korenima.

– Nedavno ste otkupljivali stare Zenithove modele od distributera, koliko je takva odluka neobična?
Nije uopšte neobična, budući da nema mnogo postojećih manufaktura koje se mogu osvrnuti na tako bogatu i dugu neprekinutu istoriju kao što može Zenith. Mi izrađujemo satove još od 1865. godine i možemo se pohvaliti da smo osvojili najviše nagrada u hronometriji, ukupno 2333 priznanja Mi izrađujemo satove još od 1865. godine i možemo se pohvaliti da smo osvojili najviše nagrada u hronometriji, ukupno 2333 priznanja! Tokom naše istorije stvorili smo više od petsto varijacija naših kalibara i satove za sve moguće sektore, od džepnih, do satova za vojsku, za avione, brodove, za železničke stanice, poštanske kompanije i na kraju, ali ne i najmanje važno, sve moguće vrste ručnih časovnika. Bilo bi stvarno šteta da ne iskoristimo ovako bogato nasleđe i da možda jednog dana ne otvorimo muzej Zenitha.

– I malopre ste spomenuli da je za Zenith karakteristična pažnja prema detaljima, zbog čega ste tako posvećeni njima?
Visoko časovničarstvo bez detalja jednostavno ne bi bilo visoko časovničarstvo. Da bi se osmislio i proizveo Zenithov El Primero, potrebno je devet meseci rada svih naših odeljenja, ali i izrada manufakturnih detalja poput poliranja i ukrašavanja. Međutim, i dizajn je isto tako sastavni deo ovog visokokvalitetnog proizvoda, koji osigurava da nijedan od naših satova nije identičan s nekim drugim. Pridajemo veliki značaj ručnoj izradi naših mehanizama, i to je tako bilo u istoriji, tako je i danas a biće i u budućnosti.

– U izradi Zenithovih satova prilično su zastupljeni novi materijali, zbog čega je to tako?
Novi materijali znače inovaciju i mi ih koristimo da bismo unapredili kvalitet naših satova. Ove godine smo predstavili veliku inovaciju u modelu El Primero Stratos, to je novi materijal alkron koji je čvrst skoro kao čelik, ali je mnogo lakši. Zbog toga je ovaj sat upravo savršen za naše pionire kojima su potrebni izuzetno precizni časovnici koji su ujedno i vrlo prijatni za nošenje. Za naš model El Primero Striking 10th želeli smo da redukujemo potrebnu energiju i napravimo točkiće mehanizma što je moguće lakše, pa smo zato neke od njih napravili od silicijuma, materijala koji je tri i po puta lakši od sličnih materijala tradicionalno korišćenih za to.

– Na ovogodišnjem sajmu u Bazelu predstavili ste svoj treći osnovni kalibar.
Da, upravo smo predstavili Port Royal 2572, mehanizam koji se isto tako temelji na našem istorijskom mehanizmu i originalno je korišćen za Zenithove sportske satove, ali i kao osnova za komplikovane časovnike.

– Da li je već započelo renoviranje zgrade Zenithovog osnivača Žorža Favr-Žakoa, i kada očekujete da će biti završeno?
Početkom maja smo započeli renoviranje te zgrade, kao prve od osamnaest koje ćemo obnoviti. U taj posao ćemo uložiti dvadeset miliona švajcarskih franaka, a to će nam na kraju omogućiti da ujedinimo sve proizvodne procese pod jednim krovom, što je u potpunom saglasju sa strategijom našeg osnivača – objediniti sve časovničarske profesije pod istim krovom. Ovo bi trebalo da nam omogući da radimo još efikasnije, ali i da uštedimo energiju, budući da ćemo promeniti sve prozore. Spoljašnji izgled ove istorijske zgrade neće se menjati, samo će se osvežiti. Stvarno ne mogu da dočekam da vam pokažem konačni rezultat 2015. godine!

– Koji su vaši planovi za azijsko tržište, ali i za ostala tržišta?
Vrlo smo snažno prisutni na čitavom azijskom tržištu i imamo sedamsto prodajnih mesta širom sveta. Naših šesnaest filijala i brojni agenti obezbeđuju distribuciju svih naših kolekcija.

– Da li ste uspeli da vidite nešto od ponude svetskih brendova na ovogodišnjem sajmu u Bazelu?
Ove godine predstavljeno je mnogo zanimljivih satova, ali, da budem iskren, imali smo više od 1500 sastanaka (uključujući 500 sastanaka s novinarima) i nisam baš imao previše vremena za obilazak sajma.

– Šta mislite o nedavnoj ekonomskoj krizi, jeste li u Zenithu izvukli neka saznanja?
Svi mi u Zenithu definitivno smo naučili nešto zaista važno: naši kupci traže pravu vrednost za svoj novac, i upravo zato mi restrukturišemo naše kolekcije, da bismo mogli da udovoljimo tom zahtevu.

MUŠKI BREND

– Hoće li Zenith i dalje ostati prvenstveno muški brend?
U ovom trenutku osamdeset posto naše kolekcije čine satovi za muškarce. Međutim, pored toga imamo i prelepu i večnu kolekciju za žene; ali, moram da istaknem da to definitivno nije naš osnovni posao u ovom trenutku. Ne mogu da vam kažem da li će tako i ostati.

Časopis Satovi i nakit br. 9, leto 2011.

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -