24 / 07 / 24
- OGLAS -

Patrik Hofman

- Oglas -

razgovarala: Mila Bulimbašić-Botteri

Švajcarski časovničarski brend Ulysse Nardin osvanuo je u svetu vrhunskog časovničarstva osamdesetih godina prošlog veka, kada ga je poprilično ranjenog od kvarcne krize, preuzeo harizmatični preduzetnik Rolf Šnider. Šnider se ubrzo udružio s genijalnim dr Ludvigom Uhslinom, čiji su proračuni i dizajn bili osnova za astrološku kolekciju satova, Trilogy of Time. Uhslin je razvio čitav niz inovacija za ovaj brend, koji je tako postao jedan od najinovativnijih švajcarskih časovničarskih manufaktura. Posle Šniderove iznenadne smrti, ove godine je na mesto CEO-a došao Patrik Hofman koji je pre toga već desetak godina radio na vodećim mestima u brendu. S novim CEO-om Ulysse Nardina razgovarali smo o budućnosti ove nezavisne časovničarske manufakture.

Kada ste se tačno pridružili brendu Ulysse Nardin i kako je teklo vaše napredovanje do mesta CEO-a na kome ste sada?
– U Ulysse Nardin sam došao pre dvanaest godina i moja prva dužnost bila je da oformim ovaj brend na tržištu SAD. Poslednje tri godine proveo sam radeći podjednako u SAD i Švajcarskoj. Kada sam se pridružio Ulysse Nardinu, znao sam da zbog inovacijskog karaktera njihovih proizvoda ova manufaktura ima veliki potencijal, a sviđala mi se i činjenica da je Ulysse Nardin bila firma u kojoj su na prvom mestu bili proizvodi.

Kako biste opisali Ulysse Nardin danas?

– Ulysse Nardin je postao prava manufaktura, što su prepoznala sva velika tržišta. Ova kompanija je jedna od najinovativnijih i jedna od retkih preostalih nezavisnih časovničarskih manufaktura.

Nedavno ste postali CEO Ulyssea Nardina, koji su vaši glavni planovi vezani za manufakturu, kolekcije, modele?
– Kao što sam malopre spomenuo, u ovoj kompaniji su proizvodi na prvom mestu, a imamo i vrlo jasnu strategiju vezanu za proizvode, cene i način na koji komuniciramo sa sadašnjim i potencijalnim klijentima. Cilj nam je da postanemo još nezavisniji (naravno kada je reč o proizvodnji) i da razvijamo i negujemo naše postojeće kolekcije. Ulysse Nardin ima široki raspon kolekcija i još širi raspon cena. U svakom slučaju, nastavićemo da nudimo zanimljive i inovativne kolekcije u ovom rasponu cena: početna cena naših modela iz kolekcije Marine je otprilike 6.000 švajcarskih franaka, dok je za naše modele Minute Repeater i Tourbillon raspon cena od 250.000 do 1.000.000 švajcarskih franaka.

Možete li nam bar otprilike reći šta se u manufakturi Ulysse Nardin priprema za predstojeći Bazelski sajam?
– Još je prerano za tu vrstu informacija. Međutim, 2012. godina i naredni Bazelski sajam biće vrlo uzbudljivi za naš brend. Proizvodnja novog osnovnog manufakturnog kalibra 118, koji smo predstavili prošle godine, biće u punom jeku do otvaranja Bazelskog sajma u martu. To je još jedna prava prekretnica za Ulysse Nardin.

Hoće li manufaktura Ulysse Nardin nastaviti da razvija glavne UN modele poput El Tora, Freaka, Moonstrucka i ostalih?
– Da, baš kao što sam malopre napomenuo, ove linije će ostati sastavni deo naših kolekcija, baš kao i kolekcije Dual Time i Sonata.

Kako gledate na poslednju ekonomsku krizu, koja još traje, i šta je po vama rešenje za tržište satova?
– Ne možemo menjati vreme, ali sasvim sigurno možemo promeniti naš način odevanja. Ekonomska situacija u Evropi nije nimalo blistava. Bilo kako bilo, smatram da će ekskluzivni i inovativni proizvodi, kakvi su Ulysse Nardinovi, uvek imati tržište na kome se mogu razvijati i negovati. Ulysse Nardin je vrlo jasno pozicioniran brend, a zahvaljujući našem nezavisnom i inovativnom DNA, sposobni smo se da se prilagođavamo ako je to potrebno.

Na kojim tržištima se satovi Ulysse Nardina najbolje prodaju?
– Trenutno su to SAD i Rusija, s tim da zemlje CIS (Zajednica nezavisnih država) ostaju naše najjače tržište.

VOLIM FREAK DIAVOLO

Koji je vaš omiljeni model Ulysea Nardina i zbog čega?
– Freak Diavolo. Freak je uistinu promijenio tržište satova 2000. godine, jer je po prvi put zaporni sustav načinjen od silicija, materijala, koji se tada nije tako često koristio u satnoj industriji. Osim toga tada je prvi put sat otvoren naprijed, tako da se vrijeme prikazalo na potpuno drugačiji, bez korištenja tradicionalnih kazaljki i krunice za navijanje. Iskustvo koje smo prikupili u proteklih deset godina u proizvodnji i razvoju Freaka, iskoristili smo u drugim satnim modelima i u razvoju Kalibra 118.

Časopis Satovi i nakit br. 10, zima 2011.

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -