05 / 12 / 23
- OGLAS -
NovostiSatovi za svetske putnike

Satovi za svetske putnike

- Oglas -

Satovi namenjeni svetskim putnicima pripadaju „complication“ časovnicima, tj. onima koji imaju neku komplikaciju. U tu se kategoriju ubrajaju svi modeli ručnih satova koji pored toga što pokazuju tačno vreme, imaju jednu ili više dodatnih funkcija. Najpoznatije od njih su hronograf, indikacija Mesečevih mena, godišnji kalendar, ponavljač izbijanja minuta, GMT, večni kalendar itd.

Kad je 2. maja 1952. De Havilland Comet u vlasništvu British Overseas Airways Corporation (BOAC) poleteo na neprekidan let od Londona do Johanesburga, započelo je novo doba mlaznih aviona. Kompanije Pan Am i TWA su se ubrzo pridružile i tako se dogodilo da je znatan broj ljudi preletao okeane za dan, prolazeći pri tome kroz više vremenskih zona. Naročito su piloti, koji su upravljali vazduhoplovima na tim dugim rutama, morali da imaju pojam o vremenu – kako lokalnom, tako i onom u mestu iz koga su poleteli.

Zbog toga se američka kompanija Pan Am obratila časovničarskoj kompaniji Rolex, koja je već imala bogato iskustvo sa satovima za posebne namene, kako bi konstruisali model namenjen novim potrebama pilota. Kao rezultat tih dogovora 1954. je lansiran GMT-Master, sat na kome se istovremeno moglo videti vreme u dve vremenske zone. Taj Rolexov sat je izuzetan, ne zbog svoje složenosti, nego upravo suprotno – budući da u klasičnom modelu pogonski mehanizam okrene satnu kazaljku za pun krug u roku od 12 časova, da bi postao GMT bilo je potrebno dodati još jednu satnu kazaljku koja se okreće upola sporije i dodatnu 24-časovnu podelu. Drugim rečima, 24-časovna kazaljka pređe brojčani krug jednom, umesto dva puta na dan, a njen vrh pokazuje odgovarajući sat, bez nedoumice da li su u pitanju jutarnji ili popodnevni časovi. Pored toga, sat ima dvobojni – crveno-plavi prstenasti ram na kome se nalazi podela na 24 časa – crvena polovina označava dnevne, plava noćne časove. Zbog činjenice da se ram okreće, moguće je kao drugo postaviti vreme u bilo kojoj vremenskoj zoni. Sat se ipak zove GMT Master, budući da piloti u komunikaciji i protokolima uvek moraju da se pridržavaju srednjeg vremena po Griniču, da bi se izbegla zabuna.

Više u časopisu Satovi i nakit broj 23, leto 2018.

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -