22 / 07 / 24
- OGLAS -
NovostiSatovi s većom rezervom snage

Satovi s većom rezervom snage

- Oglas -

Kod ručnih mehaničkih satova jedan od čestih problema je količina rezerve snage, tj. kako se postiže da oni rade što duže bez ponovnog navijanja. Taj problem se javlja kod časovnika s automatskim, ali i kod onih s ručnim navijanjem. Mehanički satovi za pogon koriste pogonsku oprugu čija snaga zavisi od njenih dimenzija – visine i širine – koje čine presek koji određuje snagu, kao i od dužine od koje zavisi angažovanje snage.

Opruge se izrađuju od nekoliko različitih čeličnih legura (u poslednje vreme eksperimentiše se i sa silicijumom), a od materijala zavisi njihova elastičnost i trajnost (zamor materijala). Pošto se izradi konstrukcijski proračun sata, bira se opruga potrebne snage, uslovljena svim aplikacijama koje se nalaze na mehanizmu. Poznato nam je da se satni mehanizam u osnovi sastoji od nekoliko sklopova. Jedan od njih je pogonska jedinica čiji su glavni delovi pogonska opruga i bubnjić – kućište u kome se ona nalazi, kao i odgovarajući zupčanici kojima vršimo navijanje. Navijena opruga prenosi snagu na reduktor koji se sastoji od nekoliko zupčanika koji menjaju brojeve obrtaja i na taj način se dobijaju sekunde, minuti, časovi, te pokreću sve ostale aplikacije (godina, dan, datum, Mesečeve mene, GMT i slično). Najvažniji deo sata je zaprečni mehanizam s balansnim točkićem i spiralom koji oscilirajući propušta okretanje zupčanika u određenim vremenskim razmacima što odgovara tačnom vremenu. Ovaj uvod je neophodan da bismo shvatili kako se konstruiše mehanizam koji ima akumulaciju snage veću od uobičajene rezerve od 24 časa.

Više u časopisu Satovi i nakit broj 23, leto 2018.

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -