18 / 06 / 24
- OGLAS -
NovostiRazlika u servisiranju mehaničkih i pametnih satova

Razlika u servisiranju mehaničkih i pametnih satova

- Oglas -
Na tržištu se nudi veliki broj uređaja koji se nose na ruci poput ručnog sata, a pružaju čitav niz informacija kao pametni mobilni telefoni; između ostalog, pokazuju i tačno vreme koje se na ekranu može posmatrati na digitalnom ili analognom brojčaniku.
Mehanički satovi su potpuno različiti od pametnih, jer osim pokazivanja vremena i nekih dodatnih podataka, poput dana, datuma, Mesečevih mena, poseduju čaroliju mehanike, lepotu izgleda kućišta i brojčanika, nostalgiju za prošlim vremenima (kao npr. jedrenje, jahanje itd), dok su skuplji satovi ujedno i investicija te statusni simbol.
Već su jednom vladali elektronski satovi i to sredinom sedamdesetih godina prošlog veka. Prvo su se pojavili kvarcni časovnici s crvenim LED brojevima. Bili su nezgodni za očitavanje vremena budući da je prstom druge ruke trebalo pritisnuti dugme kako bi se osvetleo brojčanik, da i ne spominjemo činjenicu kako su na suncu brojevi bili jedva vidljivi. Ti satovi su uskoro zamenjeni onim s LCD pokazivačima koji su nudili veliki broj podataka prikazanih na LCD displeju. Sve navedeno bilo je ostvarivo zahvaljujući mogućnostima mikročipa.

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -