29 / 09 / 23
- OGLAS -
NovostiBreitling Premier B21 Chronograph Tourbillon 42 - prijemni ispit

Breitling Premier B21 Chronograph Tourbillon 42 – prijemni ispit

- Oglas -

Novim izdanjem i promocijom Premier hronografa s tourbijonom Breitling odaje počast utemeljivaču kompanije i njegovim naslednicima. Tako novitet dolazi u tri varijante, a svaku prigodno prati ime čuvenih pionira švajcarske kompanije. Osim turbijonom, ekskluziva je zagarantovana odabranim materijalima ali i cenom, čime Premier B21 Chronograph Tourbillon 42 šalje jasnu poruku rivalima – Breitling želi više!

Većini pratilaca Breitling je najpoznatiji po namenski izrađenim čeličnim satovima, poput modela Navitimer i Superocean. Međutim, istorija govori u prilog prefinjenije strane Breitlingovih kataloga. Najbolji primer možda predstavlja Premier, stvoren 1943. godine kao zamisao Vilija Brajtlinga, tadašnjeg izvršnog direktora ove švajcarske kompanije. Premier se od prvog izdanja odlikovao umerenom veličinom kućišta i svedenim dizajnom brojčanika s arapskim brojevima, pa je izgradio jasno pozicioniran identitet.

Breitling premier b21 chronograph 42 tourbillon willy prednji kadar
Izvorno osmišljena tokom Drugog svetskog rata, kolekcija Premier predstavlja značajan iskorak od praktičnih i svrsishodnih satova koje su prvenstveno koristili piloti i inženjeri

Najaktuelnije izdanje Breitlinga donosi nam trio Premier B21 Chronograph Tourbillon 42 modela, koji se sastoji od premijum hronografa s kućištima od plemenitih metala.

Putevima zlata i platine

Uprkos razlikama, sva tri nova sata Breitling Premier B21 Chronograph Tourbillon 42 dele isti dizajn kućišta s okruglim profilom i prepoznatljivim pravougaonim pušerima hronografa koji okružuju krunicu. Sama kućišta imaju verovatno najsvestraniji prečnik od 42 mm a visoka su 15,25 mm, dok je ukupna udaljenost između lugova 50,03 mm.

Breitling premier b21 chronograph 42 tourbillon leon
Plemeniti materijali i turbijon dovoljan su razlog da noviteti brenda Breitling privuku veliku pažnju najzahtevnijih entuzijasta

Brojčanike štiti safirno staklo s tretmanom protiv odsjaja na unutrašnjoj i spoljašnoj površini, a zadnja strana je transparentna i omogućuje pogled na rad mehanizma. Ali o tome ćemo nešto kasnije…

Breitling premier b21 chronograph 42 tourbillon gaston ambijentalna
Za razliku od tool satova koji su dominirali u njegovo vreme, Vili Brajtling je vizionarski smatrao da je Breitling spreman i za elegantne merače vremene. Tako je rođen Premier

Sva tri noviteta imaju i isti dizajn brojčanika uprkos tome što se pojavljuju u različitim bojama. S jednim 60-minutnim brojačem koji se nalazi na položaju 6 sati i turbijonom istaknutim nasuprot njemu, na 12 sati, ciferblat je savršeno simetričan što dodatno doprinosi prefinjenosti.

Breitling premier b21 chronograph 42 tourbillon leon na ruci
Dostupan u luksuznim izdanjima od zlata i prestižne platine, Breitling privlači pažnju značajno imućnijih klijenata

Označavanje vremena putem poliranih arapskih brojeva i kazaljki koje se pojavljuju u odgovarajućem tonu kućišta zaista je efektno rešenje. Klasična ergonomija podrazumeva i skalu tahimetra koja je suptilno utisnuta duž periferije brojčanika, dok kazaljka sati i minuta koristi Super-LumiNova tretman za bolju čitljivost pri slabom osvetljenju.

Léon, Gaston ili Willy – više od imena

Nazvan po izvornom osnivaču kompanije, model Léon Breitling ima kućište od čvrstog 18k crvenog zlata opremljeno srebrnim brojčanikom i smeđim kaišem od aligatora koji ima odgovarajuću kopču na preklop.
Verzija Gaston Breitling, koja je dobila ime po Leonovom sinu i narednom predsedniku kompanije, raspolaže kućištem od 18k belog zlata. Ovde je belo zlato upareno s antracitnim brojčanikom i crnim kaišem od aligatora koji prati kopča od belog zlata.

Breitling premier b21 chronograph 42 tourbillon willy
U verziji Willy Premier B21 Chronograph Tourbillon 42 pleni sjajem platine a prati ga cena od 66.000 evra

Breitling je za kraj pripremio pravi specijalitet – verziju nazvanu po Viliju Brajtlingu, Gastonovom sinu odgovornom za oživljavanje kolekcije Premier. Reč je o najpoželjnijem izdanju koje pažnju privlači kućištem od platine, plavim brojčanikom i crnim kaišem od aligatora.

Kalibar B21 – plod saradnje s kompanijom La Joux-Perret

Sve tri verzije Breitling Premier B21 Chronograph Tourbillon 42 pokreće automatski Calibre B21 koji se proizvodi u saradnji s poznatim švajcarskim proizvođačem mehanizama La Joux-Perret. Kalibar B21 radi na frekvenciji od 28.800 vps (4 Hz) i korisnicima nudi rezervu snage od približno 55 sati. Osim što je COSC sertifikovan, hronometar mehanizam artikuliše i raskošne elemente od zlata i ukrase na kojima bi pozavideli i značajno skuplji mehanizmi.

Breitling premier b21 chronograph 42 tourbillon willy 02
Transparentna pozadina otkriva umešnost izrade i upotrebu plemenitih materijala

Iznenađujuće, uprkos ekskluzivnoj prirodi i luksuznim materijalima kućišta, sve tri verzije biće deo standardne ponude brenda Breitling. Uzimajući u obzir da su sva tri sata opremljena turbijonom, oni će koštati dvostruko više od većine Premier hronografa od punog zlata. Može se samo pretpostaviti da će proizvodnja novih modela biti prilično ograničena, pre svega zbog pozicioniranja unutar Breitlingove ponude.

Breitling premier b21 chronograph 42 tourbillon gaston
Vertikalna simetrija podbrojčanika i turbijona na ciferblatu antracit nijanse simbol je verzije Gaston

Nakon svega rečenog jasno je da linija satova Premier B21 Chronograph Tourbillon 42 predstavlja svojevrsni prijemni ispit. Da li će Breitlingov nastup u prestižnijoj klasi biti uspešan, pokazaće vreme. Jezikom novca, zlatna Léon i Gaston izdanja koštaju 56.000 evra, za platinastu Willy ediciju potrebno je izdvojiti čak 66.000 evra. To je iznos koji pruža mnogo mogućnosti za kupovinu časovnika, ali nema sumnje da ni Breitling ne ulazi u borbu bez aduta.

OSNOVNE INFORMACIJE
Brend: Breitling
Model: Premier B21 Chronograph Tourbillon 42
Reference: RB2120211G1P1 (Léon), JB2120A61B1P1 (Gaston), LB2120171C1P1 (Willy)
Dimenzije: prečnik 42 mm, visina kućišta 15,2 mm
Materijal kućišta: crveno zlato; belo zlato; platina
Narukvica/kaiš: aligator koža
Vodootpornost: 100 metara
Mehanizam: Calibre 21 automatski
Frekvencija rada: 28.800 vps
Rezerva snage: 55 časova
Cena: 56.000 evra; 56.000 evra; 66.000 evra

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -