05 / 12 / 23
- OGLAS -
Velike pričeTema nedeljeZnate li šta je to COSC?

Znate li šta je to COSC?

- Oglas -

Za one koji ne znaju, ovde mogu da pročitaju sve o ovoj organizaciji i njenim testiranjima.

U našim štampanim izdanjima i na portalu od prvog dana pišemo o satovima sa sertifikatom COSC-a. Iako mnogi znaju da je reč o sertifikatu koji dobijaju švajcarski satovi za preciznost svojih mehanizama, sada ćemo detaljnije izneti sve vezano za COSC – šta je to zapravo, kako je i gde nastao, kako se razvijao i ostalo.

COSC photo 4

Sertifikat za preciznost

COSC (Chronometer Official Swiss Certification) je nedvosmislena i izuzetno pouzdana referenca, kada je reč o potvrdi, odnosno sertifikatu za preciznost mehanizama švajcarskih satova. COSC je osnovan ne tako davno, 1973, u svom današnjem obliku, kao neprofitno udruženje. Osnovalo ga je pet švajcarskih kantona – proizvođača satova: Bern, Ženeva, Nešatel, Soloturn i Vo, zajedno s Federacijom švajcarske časovničarske industrije.
Glavni cilj ove organizacije ostao je do dana današnjeg isti: merenje i testiranje preciznosti satnih mehanizama kako bi mogao da im se dodeli zvanični status hronometra. Pored toga, COSC od osnivanja promoviše hronometar i preduzima sve potrebne zakonske akcije da bi se ovaj naziv odbranio i zaštitio na međunarodnom nivou. COSC ne proizvodi hronometre, on samo potvrđuje da su određeni proizvođači napravili proizvode odgovarajućeg kvaliteta, koji mogu opravdano da nose ovaj naziv.
Testovi za COSC se trenutno sprovode u tri laboratorije – u Bilu, Ženevi i Le Loklu, a svi imaju zasebne akreditacije od SCS-ove (Švajcarski kalibracijski servis) laboratorije. U svim laboratorijama radi se posebnom, ručno izrađenom opremom, namenjenom COSC-ovim inženjerima. Alati su morali posebno da se izrađuju, budući da za testiranja koja se vrše u COSC-u ne postoji oprema na tržištu.

COSC certificate

Precizan sat

E sad je vreme da razjasnimo šta je to zapravo hronometar. Prema COSC-u, hronometar je izuzetno precizan sat, koji može prikazivati sekunde, a pokreće ga mehanizam koji je prošao višednevna testiranja u različitim pozicijama i na različitim temperaturama, a koja je obavio COSC.
Svaki hronometar je jedinstven, ima svoj identifikacijski broj ugraviran na mehanizmu i sertifikacijski broj koji dobija od COSC-a. Svaki mehanizam zasebno se testira nekoliko dana zaredom u pet pozicija i na tri različite temperature. Rezultati koji se dobiju ovim testiranjima čuvaju se u COSC-u narednih pet godina, ali posle tog perioda više se ne mogu dobiti. COSC sertifikate isporučuje u originalu, a ako ga neki proizvođač satova izgubi, COSC može da mu izda samo jednu kopiju sertifikata na kojoj će pisati da je kopija. Ako se i kopija izgubi, sat se mora ponovo podvrgnuti testiranju da bi se dobio novi sertifikat.

COSC photo 3

Milion sertifikata

Postoje mehanički i kvarcni hronometri, pri čemu je za mehanički hronometar, ISO 3159 dao definiciju da je to ručni hronometar sa oscilatorom nemirnice opruge. Tako samo oni mehanizmi koji odgovaraju preciznim kriterijumima koje je uspostavio standard ISO 3159, mogu dobiti zvanični hronometarski sertifikat. Ovi mehanizmi testiraju se u COSC-ovim laboratorijama šesnaest dana zaredom. Svakog dana, uključujući subote i nedelje, mehanizmi se iznova mere i ponovo navijaju, a na osnovu ovih merenja moraju ispuniti sedam postavljenih kriterijuma. Ako samo jedan od tih kriterijuma ne bude zadovoljen, mehanizam neće moći da dobije hronometarski sertifikat. Za kvarcne hronometre još nije uspostavljen nijedan međunarodni standard, pa je tako ISO 3159 COSC na osnovu standarda postavio pravila testiranja primenljiva na kvarcne hronometre. Tako se svaki kvarcni hronometar testira jedanaest dana u jednoj poziciji i na tri različite temperature. Na osnovu tih merenja postavljeno je osam eliminacionih kriterijuma, i ako se samo jedan ne zadovolji, određeni mehanizam ne može dobiti hronometarski sertifikat.
COSC-ove laboratorije su jedine na svetu u kojima se primenjuju ovi standardi i iz kojih se godišnje isporuči čak 1.000.000 zvaničnih hronometarskih sertifikata. Ipak, to je samo tri posto godišnje proizvodnje satova u Švajcarskoj, što dovoljno govori o kvalitetu časovnika koji imaju ovaj sertifikat.
Da bi dobili ovaj sertifikat, mehanizmi moraju biti napravljeni od najkvalitetnijih materijala, ali istovremeno moraju biti rezultat predanog rada vrhunskih časovničara.Breitling Super Chronomat B01 44 with utc module ref. ab0136251b1a2

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -