05 / 12 / 23
- OGLAS -
Velike pričeTema nedeljeSaveti za kupovinu polovnih satova

Saveti za kupovinu polovnih satova

- Oglas -

Polovni časovnici se najčešće dele u dve kategorije – vintage satove proizvedene pre 1990. godine (iako neki pod vintage podrazumevaju one proizvedene pre 1980) i polovne satove proizvedene posle 1990. godine. Kupovina satova iz vintage kategorije nešto je komplikovanija jer zahteva više pažnje, iskustva i istraživanja, dok je kupovina onih novijeg datuma proizvodnje sigurnija jer su kraće korišćeni i lakše je pratiti njihovo „putovanje“. Ovog puta donosimo savete o kupovni polovnih satova iz druge kategorije.

Obavljeni servisi

Podaci o obavljenim servisima nisu toliko bitni ako je sat star samo godinu ili dve, ali je u svakom slučaju korisno zatražiti istoriju servisiranja i izdate račune. S obzirom na to da je servisiranje mehaničkog sata prilično skupo, vlasnik je vrlo verovatno sačuvao pripadajuću dokumentaciju. Ako je pak vlasnik ne poseduje, računajte da servis nikada nije obavljen i da ćete sami morati da ga platite. Pre kupovine raspitajte se o ceni servisiranja kod ovlašćenog ili lokalnog časovničara i dodajte taj iznos ceni polovnog sata. Ovo će vam pomoći da odlučite isplati li vam se ta investicija.

Kutija i dokumenti

Danas se pri pakovanju i isporuci satova posebno pazi da se prilože svi potrebni dokumenti (uputstva, garancija), a sama ambalaža je često vrlo kvalitetna i maštovita (npr. drvene i kožne kutije) pa je vlasnici nastoje sačuvati. Osim toga što su vrlo korisni dodaci, dokumenti i kutija su i vrlo vredan izvor informacija pa je preporučljivo kupiti polovni sat u originalnom pakovanju. Međutim, ako ste sigurni u autentičnost sata, možete da ga kupite i bez njih.

Ogrebotine i ostala oštećenja

Sat se kupuje da bi se nosio i zato je normalno da polovni primerci imaju ogrebotine i možda čak udubljenja; upravo oštećenja ukazuju na opšte stanje sata. Pri kupovini je zato važno pažljivo pogledati sat ili njegove fotografije i razmisliti kakav udarac je mogao da prouzrokuje i pojedino oštećenje na određenom mestu i da li je mogao da ostavi posledice na sam mehanizam. Isto tako, rđa na kazaljkama i oznakama vremena može biti znak rđanja samog mehanizma pa i na to treba obratiti pažnju. Najbolje bi zato bilo zamoliti vlasnika da vam pokaže mehanizam ili fotografije mehanizma kako biste bili sigurni da kupujete dobro očuvan sat.

Dakle, pri kupovini polovnog sata važno je dobro ga pregledati i informisati se pre donošenja konačne odluke.

Izvor: Watch Time (Fratello Watches)

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -