05 / 12 / 23
- OGLAS -
Velike pričeTema nedeljeSatovi kao sredstvo plaćanja

Satovi kao sredstvo plaćanja

- Oglas -

Prvi mehanički satovi su u Sjedinjene Američke Države stigli s evropskim doseljenicima početkom 17. veka; to su pre svega bili engleski fenjerasti i osmodnevni stojeći časovnici. Najstariji toranjski satovi pojavile su se 1704, a zatim i 1726. i 1734. godine. Gradovi koji su se dičili ovakvim satovima u to vreme bili su Baltimor, Filadelfija, Čarlston i Njujork.

Strani časovničari

Prvi američki časovničari imali su veliki problem s nabavkom odgovarajućih materijala i alata za izradu satova.  U to vreme časovničari su prvenstveno koristili liveni mesing koji ima mekanu tekstura pa je zahtevao komplikovanu obradu koja je uključivala učvršćivanje ručnim tučenjem pre upotrebe; posle toga bi usledilo turpijanje i poliranje površine mesinganog lima. Časovničar Eliša Perington iz Kensingtona prvi je započeo s mašinskom obradom delova i to u prvom redu zupčanika.

Američki rat za nezavisnost (1775 – 1783) znatno je unazadio razvoj časovničarstva i uopšte zanata u toj zemlji. Prvi značajniji pomaci u časovničarstvu nastupili su tek kada su se osamdesetih godina osamnaestog veka u većem broju doselili francuski i engleski časovničari, koji su sa sobom doneli nova znanja i metode. To razdoblje obeleženo je i najranijim pokušajima konstrukcije originalnih američkih časovnika koji su imali njihalicu s dvodelnim drvenim ormarom. U takvim eksperimentima prednjačili su časovničari iz Nove Engleske, a posebno se isticala manufaktura Willard u Masačusetsu, koja je izrađivala i posebne časovnike koji su imali oblik bendža. Procenjuje se da je između 1802. i 1840. Simon Vilard izradio oko 4000 satova.

Više u časopisu Satovi i nakit broj 18

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -