22 / 07 / 24
- OGLAS -
Velike pričePosetili smoTestovima do savršenstva

Testovima do savršenstva

- Oglas -

Kako nastaju savršeno precizni hronometri sa sertifikatom čuvenog švajcarskog Instituta za metrologiju, Metasa, saznala sam na licu mesta, posetivši ih u Vilreu.

Piše Mila Bulimbašić

Omega – poslednje slovo grčke abecede. U hrišćanstvu označava drugi deo metafore alfa i omega, odnosno početak i kraj. U časovničarstvu označava vrhunac švajcarskog časovničarstva. Manufakturu čiju je preteču pod nazivom La Generale Watch Co. davne 1848. u švajcarskom gradu La Šo-de-Fonu osnovao mladi časovničar Luj Brant, a posle njegove smrti, 1879, preuzeli sinovi Sezar i Luj-Pol. Manufakturu koju sam posle dugog iščekivanja posetila ove godine. Tačnije, Omegino odeljenje sastavljanja mehanizama i dobijanja posebnog sertifikata za preciznost, Metas.

Slavna prošlost

Međutim, pre nego što opišem poseban sistem koji je Omega uvela u novoj manufakturi i način dobijanja prestižnih hronometarskih sertifikata, evo malo pogleda unazad, u slavnu prošlost slavnog časovničarskog brenda.

Jer, definitivno valja podsetiti kako je najznačajniji proboj ova manufaktura zabeležila 1894, predstavljanjem legendarnog mehanizma Omega za džepni sat, od koga je i preuzela ime 1903. godine. Mehanizam Omega imao je unapređen sistem navijanja i podešavanja vremena; bio je vrlo precizan i  izuzetno pažljivo izrađen i konstruisan, što je olakšavalo popravke.

Uspeh manufakture nastavio se i u 20. veku pa je tako 1932. Omega dobila priliku da meri vreme na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu. Kao zvanični sat propratiće i narednih 27 olimpijada, uključujući poslednje igre u Riju 2016. godine. Omega je tokom godina za potrebe Igara razvila niz uređaja za merenje vremena poput Time Recordera iz 1952, koji je rezultate ispisivao na papiru, te Scan-O-Visiona iz 1992, koji je merio vreme digitalno.

Najveća potvrda kvaliteta Omeginih satova stigla je 1936, kada je Omegin 47,7-milimetarski mehanizam, koji je podesio časovničar Alfred Žakar, pri testiranju u Opservatorijumu Kew postavio svetski rekord u preciznosti u svim kategorijama, osvojivši 97,8 od sto mogućih bodova. Ovaj rekord do dan-danas nije oboren.

Više u časopisu Satovi i nakit broj 20, godina IX, zima 2016

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -