x
Newsletter prijava

Primajte najnovije vesti iz sveta satova i nakita!

Satoviinakit.rs - za prave ljubitelje satova i nakita

Život Džeka Hojera TEMA NEDELJE

Život Džeka Hojera

Džek Hojer zauzima veoma važno mesto u istoriji kompanije TAG Heuer (Heuer). Nedavno je objavio autobiografiju pod nazivom „The Times of My Life“, a TAG Heuer je napravio 17-minutni film o njegovom životu i doprinosu kompaniji.

OBJAVLJENO: 19.12.2014

» Podeli na Facebooku


Džek Hojer zauzima veoma važno mesto u istoriji kompanije TAG Heuer (Heuer). Nedavno je objavio autobiografiju pod nazivom „The Times of My Life“, a TAG Heuer je napravio 17-minutni film o njegovom životu i doprinosu kompaniji.

Rođen je 1932. u Bernu. Sa samo petnaest godina dao je svoj prvi doprinos porodičnoj kompaniji. Kada je Abercrombie & Fitch od Heuera zatražio da naprave  sat koji prikazuje kretanje plime i oseke, nisu znali šta da rade. Mladi Džek se umešao i spojio svog oca i školskog profesora fizike koji je pronašao rešenje. Novi sat nazvali su Solunar.

Sledeći značajan događaj u Džekovom poslovnom životu bio je odlazak u Ameriku 1959. godine. Nedugo po dolasku shvatio je da postoji ogroman neiskorišćeni potencijal američkog tržišta. Kompanija je tada napravila rizičan poduhvat otvarajući sopstvene prodajne kancelarije u Njujorku, s Džekom Hojerom na čelu. S novim proizvodima i pojačanom promocijom, poduhvat je počeo da se pokazuje kao veoma uspešan. Ipak, njegov ujak je odlučio da proda svoj udeou kompaniji. Džek se brzo vratio u Švajcarsku, uspeo da skupi dovoljno sredstava i otkupi dovoljan udeo u vlasništvu, kako bi postao većinski vlasnik. Sa samo 28 godina došao je na čelo kompanije Heuer.

Udružuje se s Breitlingom 1969. na razvoju prvog automatskog hronografskog mehanizma na svetu, što je u to vreme bio veoma složen i skup projekat. Potom kompanija Heuer ulazi u svet auto-trka svojim hronografskim modelima koji stiču sve veću popularnost. Značajan trenutak koji je doprineo prepoznatljivosti brenda, bilo je pojavljivanje modela Heuer Monaco u filmu Le Man, na ruci Stiva Mekvina.

Uprkos uspehu tokom prethodnih decenija, kompanija Heuer se 1982. našla u ozbiljnim problemima. Razvoj kvarcnih mehanizama i digitalnih satova ugrozio je mnoge švajcarske kompanije. Džek Hojer je napravio  grešku potcenivši značaj kvarcnih časovnika. U kompaniji Heuer oformljena je radna grupa koja je napravila prvi korak ka prevazilaženju trenutne krize, a Džek Hojer je morao da napusti kompaniju.

Zahvaljujući velikoj podršci svoje druge supruge i porodice, uspeo je da prevaziđe ove teške trenutke. Godine 1983. postaje zastupnik za Evropu jedne hongkoške kompanije koja se bavi elektronikom i to radi narednih dvadeset godina.

Uprkos novom angažovanju Hojer nikako nije mogao da zaboravi kompaniju s njegovim imenom koju je 1985. kupila TAG grupacije. Tako je stvoren TAG Heuer. Nova kompanija ulaže velika sredstva u marketing i razvoj novih modela, značajno jača svoju poziciju, a 1999. prelazi u vlasništvo LVMH grupacije. Džek se u tom trenutku bližio 70. rođendanu, planirajući penziju. Međutim, leta 2001. dobio je poziv od Žan-Kristof Babana, predsednika kompanije TAG Heuer. Odmah su pronašli zajednički jezik i ubrzo počeli da razmenjuju ideje o razvoju novih hronografskih modela.

Džek Hojer je dobio ponudu koju nije mogao da odbije. Postao je počasni predsednik kompanije TAG Heuer. U narednih dvanaest godina proputovao je ceo svet promovišući nove modele i upoznavajući brojne TAG Heuerove ambasadore. Na pragu 80. rođendana jeradio na jednom posebnom satu iz ograničene serije, modelu Carrera s njegovim imenom. Time je završen njegov rad u kompaniji gde je bio svedok njenog razvojnog puta – od malog porodičnog biznisa do svetski poznatog proizvođača satova, put pun uspeha, ali i poteškoća. Kakvi god da su bili pritisci, Džek Hojer nikad nije popustio.OSTALE TEME NEDELJE

Pretplatite se!

Pretplatite se!

Godišnja pretplata na časopis Satovi i nakit iznosi 580 dinara, a pretplata na Katalog satova 990 dinara. Cena za obe pretplate sa uračunatim troškovima dostave je 1570 dinara.