x
Newsletter prijava

Primajte najnovije vesti iz sveta satova i nakita!

Satoviinakit.rs - za prave ljubitelje satova i nakita

Zenith znači vrhunac TEMA NEDELJE

Zenith znači vrhunac

Otkako je na čelo Zenitha stigao agilni Žan-Frederik Difur, ova stara švajcarska časovničarska manufaktura se vratila na mesto koje joj pripada – vrh svetskog časovničarstva

OBJAVLJENO: 12.01.2012

» Podeli na Facebooku

VEZANE SLIKE

zenith-Captain-Phase-de-Lun zenith-captain-power-reserv zenith-chronomaster zenith-embrayage zenith-fabrika-2 zenith-fabrika zenith-Mvt-spread-4021G zenith-stratos

Piše Mila Bulimbašić-Botteri
 
„Važno je znati odakle dolaziš i kuda ideš“, rekao mi je u nedavnom razgovoru CEO švajcarske časovničarske manufakture Zenith, Žan-Frederik Difur. Nema sumnje da su u Zenithu oduvek znali odakle dolaze, ali u poslednje vreme, odnosno od Difurovog dolaska, postalo je očigledno da znaju i kuda idu. Idu ka tronu švajcarskog časovničarstva.
Početak u Le Loklu
A dolaze iz Le Lokla i to još iz godine 1865, kada je Žorž Favr-Žako, tada tek dvadesetdvogodišnjak, stvorio osnovni koncept nečeg što će kasnije dobiti naziv časovničarska manufaktura, isto kao što je stvorio i prve satove pod nazivom Zenith. Favr-Žako je okupio pod krovom kuće (čije je preuređenje posle punih 146 godina upravo počelo) razne stručnjake iz oblasti časovničarstva. Pored krova, dao im je svetlo i grejanje, omogućivši im da se u potpunosti usredsrede na dizajn i izradu satova. I tako je stvorena manufaktura. 
Reč manufaktura inače dolazi iz francuskog jezika gde doslovno znači kompanija koja izrađuje, odnosno proizvodna kompanija. U časovničarskom svetu reč manufaktura označava fabriku satova u kojoj se časovnici izrađuju gotovo u celini, a satni mehanizam svakako, kao osnovni elemenat sata. Budući da u Zenithu osmišljavaju, izrađuju i sastavljaju sopstvene mehanizme u fabrici u Le Loklu, ova firma svakako može da se nazove švajcarskom časovničarskom manufakturom. Termin koji garantuje danas retku izvrsnost, čak i u časovničarskoj industriji koja je neprestano puna hvale za samu sebe.
Vratimo se ipak osnivaču Favr-Žakou koji je, kako legenda kaže, u jednom trenutku svog stvaranja, zadovoljan što je napravio, po sopsvenom mišljenju, savršen sat, izašao ispred kuće i zagledao se u zvezdano nebo. Priča kaže da je video divovsku konstelaciju zvezda kako plovi nebom, što ga je podsetilo na delove mehanizma koje je stvarao. U tom trenutku odlučio je da svoj novi mehanizam, ali i svoju manufakturu, nazove po najvišoj tački univerzuma, zenitu. Tada je odabrao i zvezdu kao logo za svoju kompaniju.
El Primero 
Žorž Favr-Žako je 1911. otišao u penziju, vrlo zadovoljan što je za vreme njegovog radnog veka Zenith ušao u istoriju časovničarstva, osvojivši prestižne nagrade i medalje za preciznost merenja vremena na međunarodnim izložbama u Ženevi, Parizu, Barseloni i Nešatelu. 
Više od pola veka kasnije, tačnije 1969, manufaktura Zenith prva je na svetu proizvela automatski hronografski mehanizam, jednostavnog naziva El Primero. Pored toga što je bio prvi, El Primero je bio i ostao poseban i po tome što je imao 36.000 vns, i što je mogao da meri izuzetno kratke vremenske intervale, sve do desetinke sekunde. Krajem dvadesetog veka, 1995. godine, Zenith je predstavio novu generaciju ultratankih mehanizama, Elite, koji su i nedavno po izboru stručnih novinara proglašeni za najbolje mehaničke mehanizme. A to je samo jedna među više od hiljadu i po nagrada i pohvala koje je Zenith prikupio u svojoj istoriji, što ga čini najnagrađivanijim švajcarskim brendom.

El Primero je bio i ostao poseban i po tome što je imao 36.000 vns, i što je mogao da meri izuzetno kratke vremenske intervale, sve do desetinke sekunde

Da bi opravdao sopstvenu reputaciju, i uprkos vrlo turbulentnim vremenima i vlasničkim promenama kroz koje je prolazio, Zenith je jednostavno nastavljao izvrsno da radi. Kao rezultat tog rada nastali su sjajni primerci mehaničkih mehanizama, poput automatskog integrisanog hronografa El Primero, mehaničkog ultratankog mehanizma Elite i ručno navijanog 5011 K mehanizma. Iako je oduvek bio brend namenjen muškarcima, Zenith je očito hteo da zadovolji i ženski deo publike, pa je tako 2005. predstavljen prvi nakitni sat, Starissime, tourbillon ukrašen sa 230 dijamanata.

Novi modeli

Od 2009. godine, otkako je na čelo Zenitha (koji je u vlasništvu grupacije LMVH od 2000. godine) došao Žan-Frederik Difur, stvari se napokon polako vraćaju na staro, a manufaktura dolazi na mesto gde je davno bila i koje definitivno zaslužuje - na sam vrh švajcarske časovničarske industrije.
Tako je dostojno proslavljen četrdeseti rođendan El Primera, predstavljanjem dve nove kolekcije, Originals i New Vintage 69. Naravno da Zenith pod ambicioznim Difurovim vođstvom ne namerava da stane, pa su tako na ovogodišnjem sajmu u Bazelu predstavljeni modeli El Primero Stratos Flyback Striking 10th i Open Power Reserve El Primero Chronomaster i kolekcija  Zenith Captain s tri nova modela Captain Power Reserve, Captain Grand Date Moonphase i Captain Dual Time.
El Primero Stratos Flyback Striking 10th potpuno je nov model, inspirisan modelom Rainbow Flyback, napravljenim za potrebe francuskog Ministarstva odbrane, odnosno za njihovo vazduhoplovstvo. Novi Stratos je opremljen najtačnijim automatskim hronografskim mehanizmom, slavnim El Primerom, kao i Striking 10th Flyback funkcijama. Sat ima ekstremno izdržljivo kućište i okvir koji se okreće u jednom smeru sa crnim keramičkim diskom. Telemetarska skala je postavljena na ivicu brojčanika, veliki displej datuma smešten je na 6 sati, a okruglo staklo od safirnog kristala inspirisano je astrodomeom koji omogućava astronavigaciju.
Još jedan novi model koji nikoga ne može ostaviti ravnodušnim je Open Power Reserve El Primero Chronomaster s otvorenim brojčanikom koji omogućava pogled na mehanizam koji se danas bez dileme smatra „najboljim serijskim mehanizmom na svetu“ zbog svojih karakteristika i hronometrijske pouzdanosti. Jer, dok drugi mehanizmi naprave osam vibracija u sekundi, El Primero u isto vreme napravi deset. Ipak, da bi brojčanik ostao čitljiv i pregledan, otvoreni deo je pomeren na 10 sati, na ivicu mehanizma. Ovo je sat koji sve ljubitelje časovničarstva vraća na same korene tradicije, tu je hronografski mehanizam sa stupčanim kolom, displej rezerve snage, rodijumska pločica, mostovi s kružnim uzorkom, oscilirajuća njihalica sa uzorkom Cotes de Geneve, zvezdica na vrhu sekundare i tahometarska skala na ivici. Sve se to može videti u ovom Zenithovom modelu koji je u svemu posvećen detaljima. Jer kako kaže CEO Zenitha, Žan-Frederik Difur, detalji su u časovničarskoj industriji sve.
Žorž Favr-Žako je sa samo 22 godine stvorio osnovni koncept časovničarske manufakture, isto kao što je stvorio i prve satove pod nazivom Zenith
Nova kolekcija
A upravo je Difur izvukao sve najbolje iz Zenithovog nasleđa, pa je tako i ove godine predstavljena kolekcija Zenith Captain s tri nova modela, inspirisana linijom Captain, stvorenom 1952. godine, kao vodeća kolekcija Zenithovih automatskih satova. Ovogodišnja kolekcija ne dopušta nikakve sumnje u svoje korene, s kazaljkama presvučenim rodijumom i dugim oznakama za sate. Kućište je povećano na danas modernu veličinu od 40 mm, a modeli su opremljeni mehanizmom Elite, ukrašenim uzorkom Cotes de Geneve i kružnim uzorkom vidljivim kroz providnu pozadinu kućišta. Tri različita modela, koja čine ovogodišnju Zenith Captain kolekciju su Captain Power Reserve, Captain Grand Date Moonphase i Captain Dual Time.
Ako vam se ovo čini previše za jednu godinu, verujte nije, bar tako misli Zenithov CEO Žan-Frederik Difur koji još do kraja ove godine najavljuje nove i uzbudljive Zenithove modele, ali i novi mehanizam, kao i preuređenje stare zgrade manufakture u kojoj se još nalazi pod po kome je 1865. hodao osnivač Žorž Favr-Žako.     
 

Od Severnog do Južnog pola

Pre tačno sto godina Roald Amundsen postao je prvi čovek koji je stigao do Južnog pola, da bi petnaest godina kasnije osvojio i Severni pol. Sto godina kasnije švedski istraživač Johan Ernst Nilson pokušaće da objedini ove dve avanture u svojoj ekspediciji Pole2Pole, koja je započela 30. marta ove godine, kada je krenuo sa Severnog pola, noseći na ruci Zenithov hronograf El Primero Stratos Flyback, sledeći i u tome primer slavnog Amundsena koji je za vreme svojih avantura i sam bio opremljen Zenithovim hronografom.

 

ZENITH PO GODINAMA

1865. Časovničar Žorž Favr-Žako počinje samostalno da radi u Le Loklu.

1875. Žorž Favr-Žako ostvaruje svoj cilj: proizvodnja preciznih satova po razumnim cenama. Njegova firma zapošljava trećinu radnika u Le Loklu.
 
1896. Vlasnik i osnivač dobija zlatnu medalju na Švajcarskoj nacionalnoj izložbi.

1903. Prva nagrada na takmičenju hronometara Nešatelskog opservatorijuma.

1911. Žorž Favr-Žako ide u penziju, ostavljajući svojim naslednicima uspešnu kompaniju Zenith.

1917. Umire Žorž Favr-Žako.

1920. Zenith izrađuje prve ručne satove.

1954. Prva nagrada na takmičenju hronometara Nešatelskog opservatorijuma za ručne hronometre.

1960. Zenith preuzima Martel Watch Co. Universelsovi kalibri 749 i 285 postaju Zenithova linija 146.

1969. Nastanak mehanizma El Primero, prvog hronografa na svetu opremljenog krunicom na navijanje sa centralnim rotorom. Zenith postaje članica kompanije Mondia-Zenith-Movado.

1970. Zenith izrađuje Cronometro Tipo CP2, hronograf za vazduhoplove.

1971. Američka korporacija Zenith Radio preuzima većinski udeo u grupaciji Mondia-Zenith-Movado.

1978. Grupacija se vraća u ruke švajcarskih investitora među kojima je većinski vlasnik Dixi.

1984. Movado kupuje North American Watch Co, pa ime Zenith ostaje samo na brojčanicima.

2000. Grupa LVMH preuzima Zenith i ubrzo postavlja za CEO-a Tjerija Natafa.

2009. Na mesto CEO-a dolazi Žan Frederik Difur, koji pročišćava kolekcije i vraća Zenith u sam vrh švajcarskog časovničarstva.
 


 


OSTALE TEME NEDELJE

Pretplatite se!

Pretplatite se!

Godišnja pretplata na časopis Satovi i nakit iznosi 580 dinara, a pretplata na Katalog satova 990 dinara. Cena za obe pretplate sa uračunatim troškovima dostave je 1570 dinara.