x
Newsletter prijava

Primajte najnovije vesti iz sveta satova i nakita!

Satoviinakit.rs - za prave ljubitelje satova i nakita

Zabavan, kvalitetan i jeftin Swatch TEMA NEDELJE

Zabavan, kvalitetan i jeftin Swatch

Ovaj švajcarski časnovničarski brend poznat je po maštovito dizajniranim satovima koji se odlikuju kvalitetom i pristupačnošću.

OBJAVLJENO: 25.08.2017

» Podeli na Facebooku


Swatch, danas jedan od najpoznatijih švajcarskih brendova koji je ime izgradio na proizvodnji i prodaji cenom pristupačnih i dizajnom privlačnih satova, na svetsku časovničarsku scenu kročio je za vreme najveće krize švajcarske časovničarske industrije, kada su japanski i američki kvarcni satovi preuzeli tržište od tradicionalnih švajcarskih mehaničkih časovnika.

Švajcarski kompleksni, minuciozno izrađeni mehanički sat oduve se, osim "Alatom" za prikaz vremena, smatrao investicijom, simbolom prestiža i luksuza koji nije mogao svako sebi da priušti; za njega se često štedelo mesecima i godinama i prenosio se s kolena na koleno kao vredno nasleđe. Ovaj koncept sata kao teško dostižnog statusnog simbola naglo se promenio sedamdesetih godina prošlog veka, kada su japanske i američke časovničarske kompanije počele da proizvode strukturno jednostavne, ali pouzdane i precizne kvarcne satove, koji su ujedno bili vrlo jeftini pa tako dostupni mnogo većem broju potencijalnih kupaca.

Kvarcna kriza


Jeftini kvarcni časovnici su se prodavali toliko dobro da je švajcarska industrija mehaničkih satova, koja je do sedamdesetih godina držala pedeset posto svetskog tržišta satova, za kratko vreme (od 1977. do 1983) spala na samo eptnaest posto svetske prodaje pa je značajno zaostajala za Hongkongom i Japanom. Pad prodaje uslovljavao je i pad proizvodnje, pa je posao u švajcarskom časovničarskom sektoru od 90 hiljada zadržalo samo oko 25 hiljada zaposlenih.


Više u časopisu Satovi i nakit broj 21, godina X, leto 2017    


OSTALE TEME NEDELJE
 • Elegantni sat s prikazom svetskog vremena TEMA NEDELJE

  Elegantni sat s prikazom svetskog vremena

  Model 1966 WW.TC ima disk s 24-časovnim prikazom vremena, koji se rotira i tako pokazuje koliko je tačno sati u 24 svetska grada.

  OBJAVLJENO: 08.12.2017
 • Mala Ženeva i u Budimpešti TEMA NEDELJE

  Mala Ženeva i u Budimpešti

  Više od trideset godina porodica Petrović gradi svoju priču u ovom regionu. Najnoviji iskorak je Rolexov butik u Budimpešti koji je kruna ...

  OBJAVLJENO: 01.12.2017
 • Novi Patrimony s Mesečevim menama TEMA NEDELJE

  Novi Patrimony s Mesečevim menama

  Najzanimljivija karakteristika modela Patrimony Moon Phase And Retrograde Date je funkcija indikacije Mesečevih mena, koju treba podesiti jednom u 122 godine....

  OBJAVLJENO: 01.12.2017
 • Škrinja koja skriva mehanički sat TEMA NEDELJE

  Škrinja koja skriva mehanički sat

  Heuer Marine, unikatni časovnik brenda Van Cleef & Arpels, kombinacija je luksuzne narukvice i sata.

  OBJAVLJENO: 24.11.2017

Pretplatite se!

Pretplatite se!

Godišnja pretplata na časopis Satovi i nakit iznosi 580 dinara, a pretplata na Katalog satova 990 dinara. Ukupna cena za obe pretplate sa uračunatim troškovima dostave je 1570 dinara.