x
Newsletter prijava

Primajte najnovije vesti iz sveta satova i nakita!

Satoviinakit.rs - za prave ljubitelje satova i nakita

Zabavan, kvalitetan i jeftin Swatch TEMA NEDELJE

Zabavan, kvalitetan i jeftin Swatch

Ovaj švajcarski časnovničarski brend poznat je po maštovito dizajniranim satovima koji se odlikuju kvalitetom i pristupačnošću.

OBJAVLJENO: 25.08.2017

» Podeli na Facebooku


Swatch, danas jedan od najpoznatijih švajcarskih brendova koji je ime izgradio na proizvodnji i prodaji cenom pristupačnih i dizajnom privlačnih satova, na svetsku časovničarsku scenu kročio je za vreme najveće krize švajcarske časovničarske industrije, kada su japanski i američki kvarcni satovi preuzeli tržište od tradicionalnih švajcarskih mehaničkih časovnika.

Švajcarski kompleksni, minuciozno izrađeni mehanički sat oduve se, osim "Alatom" za prikaz vremena, smatrao investicijom, simbolom prestiža i luksuza koji nije mogao svako sebi da priušti; za njega se često štedelo mesecima i godinama i prenosio se s kolena na koleno kao vredno nasleđe. Ovaj koncept sata kao teško dostižnog statusnog simbola naglo se promenio sedamdesetih godina prošlog veka, kada su japanske i američke časovničarske kompanije počele da proizvode strukturno jednostavne, ali pouzdane i precizne kvarcne satove, koji su ujedno bili vrlo jeftini pa tako dostupni mnogo većem broju potencijalnih kupaca.

Kvarcna kriza


Jeftini kvarcni časovnici su se prodavali toliko dobro da je švajcarska industrija mehaničkih satova, koja je do sedamdesetih godina držala pedeset posto svetskog tržišta satova, za kratko vreme (od 1977. do 1983) spala na samo eptnaest posto svetske prodaje pa je značajno zaostajala za Hongkongom i Japanom. Pad prodaje uslovljavao je i pad proizvodnje, pa je posao u švajcarskom časovničarskom sektoru od 90 hiljada zadržalo samo oko 25 hiljada zaposlenih.


Više u časopisu Satovi i nakit broj 21, godina X, leto 2017    


OSTALE TEME NEDELJE
 • Audemarsova majstorska skeletonizacija TEMA NEDELJE

  Audemarsova majstorska skeletonizacija

  Royal Oak Tourbillon Extra-Thin Openworked je odličan primer majstorske skeletonizacije, jedne od najzahtevnijih tehnika u časovničarstvu.

  OBJAVLJENO: 13.10.2017
 • Piagetov rođendanski Altiplano TEMA NEDELJE

  Piagetov rođendanski Altiplano

  Piaget je 60. rođendan kolekcije satova Altiplano proslavio s dva nova modela Altiplano 60th Anniversary.

  OBJAVLJENO: 06.10.2017
 • Nova Cobra sa skeletonizovanim rotorom TEMA NEDELJE

  Nova Cobra sa skeletonizovanim rotorom

  Clifton Club Shelby® Cobra CSX 2299 (ref. M0A10344) inspirisan je Shelbyjevim sportskim automobilom koji je 1964. pobedio u trci 24 sata Le Mansa. 

  OBJAVLJENO: 29.09.2017
 • Cartierov misteriozni sat TEMA NEDELJE

  Cartierov misteriozni sat

  Rotonde de Cartier Skeleton Mysterious Hour impresivna je kombinacija preciznog skeletonizovanja i funkcije misterioznih časova.

  OBJAVLJENO: 22.09.2017

Pretplatite se!

Pretplatite se!

Godišnja pretplata na časopis Satovi i nakit iznosi 500 dinara, a pretplata na Katalog satova 990 dinara. Ukupna cena za obe pretplate sa uračunatim troškovima dostave je 1490 dinara.