x
Newsletter prijava

Primajte najnovije vesti iz sveta satova i nakita!

Satoviinakit.rs - za prave ljubitelje satova i nakita

Više od sata TEMA NEDELJE

Više od sata

Ovaj časovnik je bez ikakve sumnje ogroman korak napred u odnosu na originalni Yacht-Master, predstavljen 1992. godine

OBJAVLJENO: 03.05.2013

» Podeli na Facebooku

VEZANE SLIKE

Yacht-Master-II_White-gold Yacht-Master-II_Yellow-gold Yacht-Master-II_Yellow-gold_02

piše: Davor Grubišić

Rolex voli da svoje modele reklamira pod sloganom – teško je pronaći investiciju koju možete nositi, i to je, za razliku od mnogih drugih brendova i oglašivača, u njihovom slučaju tačno. Posebno kada je reč o najnovijem modelu Oyster Perpetual Yacht-Master II, prvom satu koji ima programirano odbrojavanje, zajedno s mehaničkom memorijom. Zahvaljujući toj funkciji ovaj model je postao uistinu revolucionarni hronograf za regate, s maksimalnom funkcionalnošću.

Korak napred
Ovaj sat je bez ikakve sumnje ogroman korak napred u odnosu na originalni Yacht-Master, predstavljen 1992. godine. Najveća promena u poređenju s originalom svakako je rotirajući ram Ring Command, pomoću koga se pokreće i zaustavlja programiranje odbrojavanja za početak regate Najveća promena u poređenju s originalom svakako je rotirajući ram Ring Command, pomoću koga se pokreće i zaustavlja programiranje odbrojavanja za početak regate, i to u konstantnoj interakciji s mehanizmom. Ova funkcija omogućila je najbolju moguću sinhronizaciju između hronografa i službenog odbrojavanja početka regate. A to je opet bilo moguće zahvaljujući novom samonavijajućem mehanizmu, kalibru 4160, s mehanički programiranom funkcijom odbrojavanja. Ovaj mehanizam je u potpunosti izrađen i osmišljen u Rolexu, a može da se programira (i vrlo jednostavno modifikuje) da odbrojava vreme, deset minuta ili manje, pre početka regate.  

Oyster kućište
Ceo sistem pokreće se pomoću stupčanog kola i vertikalne spojke, što je kombinacija koja zajedno s plavom Parachrom osnovnom oprugom spada u glavne kvalitete najnovijih Rolexovih mehanizama. Sve je smešteno unutar izuzetno čvrstog kućišta Oyster, i garantuje visoku preciznost, pouzdanost i stabilnost. Kalibar 4160 sastoji se iz 360 komponenti, ima frekvenciju od 28.800 vns i rezervu snage od 72 časa. Rolex Oyster Perpetual Yacht-Master II ima veliko kućište pravog muškog sata, s prečnikom od 44 mm, a upravo ova pomalo neobična veličina za Rolexove modele omogućava jednostavno korišćenje hi-tech funkcija i ogromnu preglednost svega skupa, uključujući i displej odbrojavanja i mali podbrojčanik sa sekundama.

Tri varijante
Prvi Rolex Oyster Perpetual Yacht-Master II napravljen je od žutog zlata i ima poseban ram od Cerachroma. Druga verzija je napravljena od belog zlata i ima ram od platine, a treća je prvi Oyster Professional napravljen od Everose Rolesora. Sve tri verzije imaju narukvicu Oyster, sa sigurnosnom šnalom Oysterlock, a vodootporni su do sto metara. .


OSTALE TEME NEDELJE

Pretplatite se!

Pretplatite se!

Godišnja pretplata na časopis Satovi i nakit iznosi 580 dinara, a pretplata na Katalog satova 990 dinara. Cena za obe pretplate sa uračunatim troškovima dostave je 1570 dinara.