x
Newsletter prijava

Primajte najnovije vesti iz sveta satova i nakita!

Satoviinakit.rs - za prave ljubitelje satova i nakita

Svi Bvlgarijevi svetski rekordi TEMA NEDELJE

Svi Bvlgarijevi svetski rekordi

U novom milenijumu Bvlgari je počeo da proizvodi sopstvene, tehnički napredne mehanizme i time zakoračio u svet visokog časovničarstva, što dokazuje čak pet rekorda u kategoriji tankih satova

OBJAVLJENO: 10.08.2018

» Podeli na Facebooku

VEZANE SLIKE

Svi Bvlgarijevi svetski rekordi Svi Bvlgarijevi svetski rekordi Svi Bvlgarijevi svetski rekordi Svi Bvlgarijevi svetski rekordi Svi Bvlgarijevi svetski rekordi Svi Bvlgarijevi svetski rekordi Svi Bvlgarijevi svetski rekordi

Modna kuća Bvlgari renome je stekla skupocenim nakitom zanimljivog italijanskog dizajna i, od šezdesetih godina prošlog veka, klasičnim satovima inspirisanim tradicionalnim rimskim motivima. U novom milenijumu, prvenstveno posle predstavljanja nove muške kolekcije satova Octo 2012. godine, koju karakteriše upečatljivo osmougaono kućište i moderna i veoma muževna estetika, Bvlgari je počeo da dizajnira i proizvodi sopstvene, tehnički napredne mehanizme; time je zakoračio u svet ozbiljnog časovničarstva i postao prava časovničarska manufaktura.

Poslednjih godina Bvlgarijevi časovničari su se posvetili obaranju svetskih rekorda u časovničarstvu pa ih ovaj brend danas drži čak pet – za najtanji mehanički sat s komplikacijom tourbillona, najtanji mehanički sat s komplikacijom minute repeatera, najtanji ženski mehanički sat s komplikacijom minute repeatera, najtanji automatski sat i najtanji automatski sat s komplikacijom tourbillona.

Najtanji tourbillon

Sve je započelo s najtanjim ikad proizvedenim mehaničkim satom s komplikacijom tourbillona – modelom Octo Finissimo Tourbillon iz 2014. godine. Octo Finissimo Tourbillon pokreće manufakturni kalibar BVL 268 na ručno navijanje sa 11 rubina, 52-časovnom rezervom snage i  frekvencijom od 21.600 vibracija na čas. Rekordna visina mehanizma od samo 1,95 milimetara postignuta je uklanjanjem regulatora točkića nemirnice, modifikovanjem kaveza tourbillona i postavljanjem kućišta opruge na sistem tankih kugličnih ležajeva, koji se koriste kao zamena za većinu pokretnih delova.

Izvorni model referentnog broja 102138 ima kućište dimenzija 40 x 5 milimetara, izrađeno od platine, s obe strane prekriveno safirnim staklom i vodootporno do 30 metara, te decentni crni brojčanik.

Narednih godina proizveden je niz novih modela od različitih materijala i s opcionalnim dodatkom dijamanata.

Bvlgari je 2016. predstavio Octo Finissimo Minute Repeater (ref. 102559) - najtanji mehanički sat s komplikacijom minute repeatera na svetu. Pokreće ga manufakturni kalibar BVL 362 na ručno navijanje s 36 rubina, 42-časovnom rezervom snage i frekvencijom od 21.600 vibracija na čas. Kalibar BVL 362 je visok svega 3,12 milimetara, što je zaista neverovatan poduhvat kad se uzme u obzir da je samo konstruisanje minute repeatera složen proces u koji se mali broj časovničarskih manufaktura uopšte upušta.

Više u časopisu Satovi i nakit broj 23, leto 2018.

 


OSTALE TEME NEDELJE
 • Popularni satovi u nekadašnjoj Jugoslaviji TEMA NEDELJE

  Popularni satovi u nekadašnjoj Jugoslaviji

  Pre Drugog svetskog rata na području nekadašnje Jugoslavije prodavali su se IWC Schaffhausen, Doxa, Omega, Longines i Cortebert, da bi posle rata ...

  OBJAVLJENO: 11.02.2019
 • Godina kad je sve počelo TEMA NEDELJE

  Godina kad je sve počelo

  Nova kolekcija je posveta samim počecima Tudora pa je nazvana 1926, po godini njegovog osnivanja

  OBJAVLJENO: 01.02.2019
 • Svetske zvezde posetile SIHH 2019. TEMA NEDELJE

  Svetske zvezde posetile SIHH 2019.

  Da Ženevski salon satova osim luksuznih časovničarskih brendova, privlači i svetski poznate face...
   

  OBJAVLJENO: 18.01.2019
 • Srećni dijamanti slave rođendan TEMA NEDELJE

  Srećni dijamanti slave rođendan

  Legendarni Chopardov ženski sat Happy Sport ove godine slavi 25. rođendan
   

  OBJAVLJENO: 13.01.2019

Pretplatite se!

Pretplatite se!

Godišnja pretplata na časopis Satovi i nakit iznosi 580 dinara, a pretplata na Katalog satova 990 dinara. Cena za obe pretplate sa uračunatim troškovima dostave je 1570 dinara.