x
Newsletter prijava

Primajte najnovije vesti iz sveta satova i nakita!

Satoviinakit.rs - za prave ljubitelje satova i nakita

Sve o satovima za jedriličare TEMA NEDELJE

Sve o satovima za jedriličare

Početkom 20. veka brojni časovničarski brendovi su razvili mehanizme namenjene jedriličarima s odbrojavanjem 5 minuta i kazaljku koja je brojala sekunde unazad od 60 do nule. 

OBJAVLJENO: 18.10.2016

» Podeli na Facebooku


Piše dr. sc. Vesna Lovrić Plantić


Satovi namenjeni jedriličarima, naročito onima koji učestvuju u regatama,pripadaju posebnoj vrsti hronografa pa imaju neke specifične funkcije. Izraz regata podrazumeva seriju trka čamaca, najčešće jedrilica ili čamaca na vesla, znatno ređe motornih brodića. Za razliku od ostalih trka čiji se početak označava zvučnim ili vizuelnim signalom, kod regate se znak daje pre starta – u početku je to bilo pet minuta pre, kasnije 10, 15 ili čak 3 ili 6 minuta ranije. U periodu do starta, jedrilice ne smeju preći startnu crtu. Da bi se poštovalo to pravilo, a istovremeno i zauzele najbolje startne pozicije i brzine,koriste se tzv. regatni satovi s dodatnim funkcijama koje omogućuju vizuelizaciju vremena do početka trke.

Štoperica

Pre ručnih satova kao pomoć pri startu regate koristile su se džepne štoperice koje suse držale u ruci. Početkom 20. veka brendovi poput Breitlinga, Excelsior Parka, Leonidasa i Le Pharea razvili su mehanizme namenjene jedriličarima s odbrojavanjem 5 minuta i kazaljku koja je brojala sekunde unazad od 60 do nule. Te mehanizme su ugrađivale i druge časovničarske kompanije – Gallet, Heuer itd.

Kasnije verzije štoperica su imale odbrojavanje 10 ili 15 minuta, a neki modeli su mogli da se učvrste za ručni zglob pomoću trake. Jedan takav model imala je kompanija Leonidas s mehanizmom Venus, kalibar 121 (kalibar 120 kome je dodat modul za regatno merenje). Štoperica se aktivira pritiskom na krunicu za navijanje, čime se sekundna kazaljka vraća na poziciju 60 (0), a rotirajući disk se resetuje i pokazuje 5 crvenih krugova. Posle minuta, prva tačka se promeni u belu,i tako redom. Posle pet minuta svi su krugovi beli, što znači da regata počinje. Disk se zaustavlja, a posle 30 sekundi zaustavlja se i sekundna kazaljka.

Više u časopisu Satovi i nakit, broj 19, godina IX, leto 2016.


OSTALE TEME NEDELJE

Pretplatite se!

Pretplatite se!

Godišnja pretplata na časopis Satovi i nakit iznosi 580 dinara, a pretplata na Katalog satova 990 dinara. Cena za obe pretplate sa uračunatim troškovima dostave je 1570 dinara.