x
Newsletter prijava

Primajte najnovije vesti iz sveta satova i nakita!

Satoviinakit.rs - za prave ljubitelje satova i nakita

Sve o Baselworldu TEMA NEDELJE

Sve o Baselworldu

Šta je to Baselworld, zbog čega je značajan i šta se tamo događa? Odgovore na ova pitanja, kao i ostale važne informacije o ovom sajmu, možete pročitati u nastavku teksta koji smo preuzeli sa stranica Watch Timea

OBJAVLJENO: 28.03.2014

» Podeli na Facebooku

VEZANE SLIKE

Baselworld_2014 Baselworld_2014_01 Baselworld_2014_02 Baselworld_2014_04 Baselworld_2014_05 Baselworld_2014_06

Šta je Baselworld?
Baselworld ili kako se nekad zvao Basel Fair – Bazelski sajam, najveći je svetski sajam satova i nakita. Održava se u Švajcarskoj, ove godine od 27. marta do 3. aprila.

Koliki je to sajam?
Sajam se održava na 1,5 miliona kvadrata raspoređenih u nekoliko zgrada. Više od 7000 kamiona materijala, težine desetine hiljada tona dostavljeno je iz celog sveta. Šest nedelja je 20.000 radnika postavljalo sajam na kome oko 1400 firmi izlaže svoje proizvode. Prošle godine je više od 120.000 gostiju i 3.600 novinara prisustvovalo ovoj manifestaciji.

Zbog čega je Baselworld značajan?
Baselworld je mesto na kome svi najvažniji svetski proizvođači satova i nakita plasiraju i predstavljaju svoje nove kolekcije. Baselworld je za satove i nakit isto što Detroit Auto Show u automobilskoj industriji ili Paris Fashion week u modnoj industriji. Glavne izdavačke kuće modnih časopisa šalju svoje urednike kako bi definisali buduće modne trendove, a novinari specijalizovani za teme satova i nakita izveštavaju danonoćno iz Bazela.

Koji brendovi izlažu na sajmu?
Na bazelskom sajmu izlažu vodeći svetski luksuzni brendovi kao što su Rolex, Omega, TAG Heuer, Breitling, Patek Philippe i Breguet. I vrhunski nakitni i modni brendovi koji imaju značajan udeo u časovničarskoj industriji, predstavljaju svoje najnovije kolekcije, među njima najvažniji, Chopard, Harry Winston, Hermès, Bulgari, Louis Vuitton, Chanel, Gucci i Dior. Kompanije koje snabdevaju proizvođače isto tako su deo ovog sajma. Detaljni pregled svih izlagača i njihovih izložbenih mesta može se pronaći na zvaničnim stranicama Baselworlda. Ako se pitate zbog čega izlagači poput Cartiera, IWC-a, Jaeger-LeCoultrea i Paneraija nisu na listi, to je zato što imaju sopstveni sajam u Ženevi - Salon International de la Haute Horlogerie, ili skraćeno SIHH.

Šta se tačno događa na Baselworldu?
Baselworld je sajam na kome trgovci obilaze brendove kako bi videli njihove nove kolekcije i naručili nove proizvode. Sajam je izuzetno popularan među novinarima, jer izlagači održavaju konferencije za novinare, predstavljaju najnovije novinarske materijale i razgovaraju s predstavnicima sedme sile. Glavni svetski mediji izveštavaju o najnovijim trendovima i proizvodima.

Da li je Baselworld otvoren za javnost?
Da, ulaznice se mogu nabaviti na sajmu ili unapred. Cena ulaznice za jedan dan je 60 švajcarskih franaka, a za sve dane 150 franaka. Detaljnije podatke možete naći na zvaničnoj internet stranici. Da napomenemo, SIHH, ženevski sajam, nije otvoren za publiku.

Šta se može videti na sajmu?
Na sajmu se može videti više satova i nakita nego što uopšte može da se zamisli, i to u svim cenovnim kategorijama. Etablirani brendovi imaju izložbene prostore veličine zgrade, ili paviljone s više prostorija, dok su manji brendovi i početnici na nešto skromnijim izlagačkim prostorima.

Mogu li se na sajmu kupiti satovi?
Generalno, odgovor je – ne. Sajam nije prodajnog karaktera. Satovi i nakit su izloženi u staklenim vitrinama, iz kojih se ne vade na upit. Trgovci i novinari, koji imaju unapred dogovorene sastanke, mogu videti pojedine primerke ili kolekcije u zatvorenim, dobro obezbeđenim prostorijama.

Kako najbolje planirati putovanje?
Važno je pripremiti se unapred. Zbog velikog broja posetilaca većina hotela u blizini sajma je zauzeta unapred. Tako može da se dogodi da posetioci borave i u Cirihu, koji je udaljen oko sat vremena najbržim vozom. Zbog povoljne lokacije grada Bazela, mnogi posetioci borave u malim, ne tako skupim hotelima u Francuskoj i Nemačkoj. Prevoz vozom je jako dobar, ali ako imate zabavu u vidu, pripazite, jer vozovi ne saobraćaju cele noći.

Kako se snaći na sajmu?
Organizatori Baselworlda obezbeđuju besplatne aplikacije za Apple, Android i Blackberry uređaje, koji uključuju listu izlagača, detaljne 3D mape koje se mogu zumirati i druge vredne informacije. Aplikacije se mogu preuzeti na zvaničnim WEB stranicama Baselworlda.

 


OSTALE TEME NEDELJE

Pretplatite se!

Pretplatite se!

Godišnja pretplata na časopis Satovi i nakit iznosi 580 dinara, a pretplata na Katalog satova 990 dinara. Cena za obe pretplate sa uračunatim troškovima dostave je 1570 dinara.