x
Newsletter prijava

Primajte najnovije vesti iz sveta satova i nakita!

Satoviinakit.rs - za prave ljubitelje satova i nakita

Svaki bronzani sat je unikat TEMA NEDELJE

Svaki bronzani sat je unikat

Kakva će patina na bronzi nastati, zavisi od navika i životnog stila vlasnika časovnika, tako da svaki primerak od ovog materijala nošenjem postaje unikatan

OBJAVLJENO: 09.03.2018

» Podeli na Facebooku

VEZANE SLIKE

Tudorov model Black Bay Bronze PANERAI PAM00671 Big Bang Bavaria

Stiže li nam novo bronzano doba? Kad je reč o izradi satova od ovog izuzetno popularnog materijala, odgovor je potvrdan. Sve više časovničarskih brendova u poslednje vreme predstavlja modele izrađene upravo od bronze. Nimalo čudno, kad se zna da je bronza kao najstarija legura korišćena još u četvrtom milenijumu pre nove ere i da je značajno oblikovala čovekovo stvaralaštvo, proizvodnju a samim tim i  civilizaciju. Sastoji se od bakra (najmanje 60%) i kalaja ili nekog drugog elementa poput aluminijuma, cinka, fosfora, magnezijuma, nikla ili silicijuma.Moderna bronza je najčešće legura 88 posto bakra i 12 posto kalaja.

Svojstva bronze zavise od svojstava elemenata koji je sačinjavaju; ali, svim vrstama ove legure zajedničke su čvrstoća, otpornost na rđu i niska tačka topljenja, što omogućava lako oblikovanje i obradu. Bronza je otporna na magnetno delovanje, osim kad sadrži neke od metala koji su podložni delovanju magnetnih polja.

Kroz istoriju se bronza, između ostalog, upotrebljavala u izradi umetničkih dela, novca, nakita i muzičkih instrumenata. Posebno je interesantna upotreba bronze u pomorskoj industriji, tačnije brodogradnji i izradi ronilačke opreme, u kojoj je do dvadesetog veka postala važan materijal zbog pristupačne cene i činjenice da oksidacijom dobija posebnu patinu koja je štiti od korozije i propadanja. Upravo svojstvo da s vremenom stvara patinu, uticalo je na primenu ove vredne legure u časovničarskoj industriji; kakva će patina nastati, zavisi od navika i životnog stila vlasnika časovnika, tako da svaki bronzani sat nošenjem postaje unikatan.
 
Prvi bronzani sat, model Gefica, kreirao je 1988. legendarni švajcarski dizajner časovnika Žerald Đenta. Prva Gefica je bila inspirisana lovom na safariju i bila je namenjena upravo lovcima. Bronza je odabrana zbog toga što ne reflektuje svetlost pa lovac može neprimetno da vreba plen.

Bronzani satovi, iako retki, tokom godina su postajali sve popularniji. Kao posebno uspešan pokazao se Black Bay Bronze iz 2016 (moderna bronzana interpretacija Tudorovih ronilačkih satova iz šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka), koji je pokrenuo trend korišćenja bronze u izradi satova.

Više u časopisu Satovi i nakit broj 22, zima 2017.
 


OSTALE TEME NEDELJE

Pretplatite se!

Pretplatite se!

Godišnja pretplata na časopis Satovi i nakit iznosi 580 dinara, a pretplata na Katalog satova 990 dinara. Cena za obe pretplate sa uračunatim troškovima dostave je 1570 dinara.