x
Newsletter prijava

Primajte najnovije vesti iz sveta satova i nakita!

Satoviinakit.rs - za prave ljubitelje satova i nakita

Šta je minute repeater TEMA NEDELJE

Šta je minute repeater

Među ljubiteljima satova i danas su cenjeni i traženi modeli s ponavljanjem izbijanja minuta, koji nemaju funkciju kakvu su imali pre stotinak godina

OBJAVLJENO: 16.05.2014

» Podeli na Facebooku

VEZANE SLIKE

Audemars_Piguet_Millenary_Minute_Repeater Edox_Classe_Royale_Five_Minute_Repeater Hublot_Minute_Repeater_Tourbillon_Gold Jaeger_Lecoultre_Venus Ulysse_Nardin_Safari Vacheron_Constantin_Patrimony_Traditionelle_Calibre_275

Piše: Vesna Lovrić-Plantić

Zašto je uopšte uvedena komplikacija ponavljanja izbijanja? U vekovima pre nego što su se gradovi i kuće osvetljavali plinskom, a potom i električnom rasvetom, noću je bilo vrlo komplikovano saznati tačno vreme. Sveće su se, naime, gasile pre spavanja, tako da su ulice i prostorije domova utanjale u mrkli mrak. Kako bi se doskočilo tom problemu i omogućilo da se i noću sazna tačno vreme, u satove su vrlo rano počeli da se ugrađuju mehanizmi za ponavljanje izbijanja. Aktivirali su se bilo pomeranjem poluge, bilo povlačenjem konopca, pa je časovnik izbio prethodni puni sat, a eventualno i određeni deo sata.

Statusni simbol
Satovi s ponavljanjem izbijanja počeli su da se izrađuju krajem 17. veka. Pronalazak se pripisuje Englezu Edvardu Barlou čiji je tzv. rack and snail mehanizam iz 1676. postao standard za kućne i džepne satove. Patent, pak, za džepne časovnike s ponavljanjem izbijanja dodeljen je 1687. godine njegovom sunarodniku Danijelu Kvoreu. Satovi s ponavljanjem izbijanja imaju dodatni sistem zupčanika koji kontrolišu brzinu udaraca čekića Takvi satovi su bili znatno komplikovaniji od kućnih, budući da je zvono ili zvučnu oprugu i složenu napravu za izbijanje trebalo umetnuti u vrlo ograničen prostor, što je iziskivalo izuzetnu veštinu časovničara. Zbog toga je džepni sat s ponavljanjem izbijanja oduvek bio luksuzan predmet i statusni simbol. Prvi džepni satovi su na donjoj strani kućišta imali pričvršćeno zvono, dok su se od 19. veka u tu svrhu koristile zvučne opruge koje su zauzimale manje prostora. Izbijali su sate i četvrtine sata, a od sredine 18. veka i minute. Londonski časovničar Džon Elikot ih je izrađivao u većem broju. Ponavljanje izbijanja minuta usavršio je slavni A.L. Brege, pa su takvi satovi postali češći, međutim, i dalje su bili izuzetno skupi za izradu pa ih nalazimo samo u najkvalitetnijim primercima. Džepni, odnosno kasnije i ručni satovi s ponavljanjem izbijanja preživeli su uvođenje električne rasvete kao i svetlećih brojeva i kazaljki početkom 20. veka. Još i danas se proizvode u najpoznatijim švajcarskim časovničarskim kućama, prvenstveno da bi pokazali izuzetno umeće njihovih tvoraca, budući da su svoju prvobitnu funkciju davno izgubili.

Više u časopisu Satovi i nakit broj 9


OSTALE TEME NEDELJE
 • Ženevski dani satova u avgustu 2020! TEMA NEDELJE

  Ženevski dani satova u avgustu 2020!

  Nekoliko luksuznih časovničarskih brendova odlučilo da u avgustu organizuje Ženevske dane satova – jedino predstavljanje satova u 2020. godini!

  OBJAVLJENO: 16.06.2020
 • Zvezde obožavaju satove TEMA NEDELJE

  Zvezde obožavaju satove

  Kluni i Omega, Bekam i Tudor, Seiko i Đoković, Pit i Breitling – samo su neki od savršenih parova zvezda i satova ...

  OBJAVLJENO: 11.05.2020
 • SEIKO Prospex LX SNR033 TEMA NEDELJE

  SEIKO Prospex LX SNR033

  Seiko je svoju popularnu kolekciju Prospex obogatio satovima koje pokreće patentirani automatski kalibar s kvarcnim oscilatorom Spring-Drive. 

  OBJAVLJENO: 03.04.2020
 • U prodaji je novi broj časopisa Satovi i nakit! TEMA NEDELJE

  U prodaji je novi broj časopisa Satovi i nakit!

  U ovom broju pišemo o najvažnijim časovničarskim nagradama, odnosno o satovima godine...

  OBJAVLJENO: 20.12.2019

Pretplatite se!

Pretplatite se!

Godišnja pretplata na časopis Satovi i nakit iznosi 580 dinara, a pretplata na Katalog satova 990 dinara. Cena za obe pretplate sa uračunatim troškovima dostave je 1570 dinara.