x
Newsletter prijava

Primajte najnovije vesti iz sveta satova i nakita!

Satoviinakit.rs - za prave ljubitelje satova i nakita

Skok švajcarskog franka TEMA NEDELJE

Skok švajcarskog franka

Švajcarska nacionalna banka je ukinula veštački održavan odnos između svoje valute i evra, što je dovelo do drastičnog rasta vrednosti švajcarskog franka.

OBJAVLJENO: 02.03.2015

» Podeli na Facebooku


Švajcarska nacionalna banka je ukinula veštački održavan odnos između svoje valute i evra, što je dovelo do drastičnog rasta vrednosti švajcarskog franka. Ovaj potez će svakako imati brojne posledice, između ostalog i na časovničarsku industriju ove zemlje.

Približno 10% švajcarskog izvoza dolazi od časovničarske industrije. S porastom vrednosti franka, očigledno je da će ova brojka biti ugrožena. Švajcarski satovi van granica ove države postaju skuplji, pa se postavlja pitanje na koga će se poskupljenje prevaliti. Na potrošače ili proizvođače.

Swatch grupacija je u jednom trenutku doživela pad vrednosti svojih akcija od 15%. Nikola Ajek, CEO grupacije, izjavio je da ovakav potez nacionalne banke predstavlja pravi cunami za celokupnu švajcarsku industriju.

Mnogi proizvođači su najavili povećanje cena svojih satova. Predsednik manufakture H. Moser & Cie objavio je otvoreno pismo u kome kaže da je deo njihovih zastupnika, saznavši za ovu vest, otkazao porudžbine. On kao potencijalnu alternativu, između ostalog, vidi u preseljenju sopstvene proizvodnje u susednu Nemačku.OSTALE TEME NEDELJE

Pretplatite se!

Pretplatite se!

Godišnja pretplata na časopis Satovi i nakit iznosi 580 dinara, a pretplata na Katalog satova 990 dinara. Cena za obe pretplate sa uračunatim troškovima dostave je 1570 dinara.