x
Newsletter prijava

Primajte najnovije vesti iz sveta satova i nakita!

Satoviinakit.rs - za prave ljubitelje satova i nakita

Sistemi za prenos energije TEMA NEDELJE

Sistemi za prenos energije

Kod procesa prenosa energije u hronografu postoje dva konkurentna sistema od kojih je jedan tradicionalan, a drugi moderan.

OBJAVLJENO: 30.03.2015

» Podeli na Facebooku


Tradicionalni sistem za prenos energije koristi horizontalno ili lateralno spajanje, i tom prilikom jedan od točkića klizi do drugog da bi spojio i odvojio hronograf od mehanizma. Dobra strana tradicionalnog sistema je ta što ovakvo spajanje i odvajanje hronografa deluje estetski privlačno i zanimljivo, a mana mu je što zupci točkića pri dodiru mogu uzrokovati preskakanje sekundare prilikom pokretanja hronografa. Ovakvim delovanjem zupci točkića se s vremenom troše, što predstavlja dodatni problem. Isto tako, točkići ovakvog mehanizma mogu da iscrpe energiju glavne opruge i tako negativno utiču na funkciju merenja vremena.

Kod modernije verzije sistema prenosa energije, hronograf je u stalnom dodiru s ostatkom mehanizma, a vertikalna spojka ga neprimetno spaja i odvaja. Prednosti ovakvog sistema su otklanjanje problema s preskakanjem sekundare, hronograf, odnosno njegovi delovi, traje duže, te se crpi manje energije od glavne opruge, pa je i merenje vremena pouzdanije. Loše strane su mu viša cena, neatraktivnost, i činjenica da je vertikalnu spojku komplikovano servisirati.


OSTALE TEME NEDELJE

Pretplatite se!

Pretplatite se!

Godišnja pretplata na časopis Satovi i nakit iznosi 580 dinara, a pretplata na Katalog satova 990 dinara. Cena za obe pretplate sa uračunatim troškovima dostave je 1570 dinara.