x
Newsletter prijava

Primajte najnovije vesti iz sveta satova i nakita!

Satoviinakit.rs - za prave ljubitelje satova i nakita

Sertifikat za preciznost mehanizma TEMA NEDELJE

Sertifikat za preciznost mehanizma

Satovi koji od švajcarske laboratorije za testiranje hronometara COSC dobiju prestižni sertifikat, prošli su dugotrajna rigorozna testiranja i položili ispit o vrhunskom kvalitetu. 

OBJAVLJENO: 24.02.2012

» Podeli na Facebooku

VEZANE SLIKE

1000hrch bentley-supersports4 Chronometer-Werk_1024x768_01 Cosc_certifikat timelab_-_newsletter_-_1104-2

piše: Mila-Bulimbašić Botteri

Iako mnogi znaju da je reč o sertifikatu koji dobijaju švajcarski satovi za preciznost svojih mehanizama, sada ćemo prvi put na jednom mestu izneti sve vezano za COSC – šta je to zapravo, kako je i gde nastao, kako se razvijao itd.

Sertifikat za preciznost
COSC (Chronometer Official Swiss Certification) je nedvosmislena i izuzetno pouzdana referenca, kada je reč o potvrdi, odnosno sertifikatu za preciznost mehanizama švajcarskih satova. COSC je osnovan ne tako davno, 1973, u svom današnjem obliku, kao neprofitno udruženje. Osnovalo ga je pet švajcarskih kantona – proizvođača satova: Bern, Ženeva, Nešatel, Soloturn i Vo, zajedno sa Federacijom švajcarske časovničarske industrije. Prema COSC-u, hronometar je izuzetno precizan sat koji može da prikazuje sekunde Glavni cilj ove organizacije ostao je do dana današnjeg isti: meriti i testirati preciznost satnih mehanizama da bi mogao da im se dodeli zvanični status hronometra. Pored toga, COSC od svog osnivanja promoviše hronometar i preduzima sve potrebne zakonske akcije da bi se ovaj naziv odbranio i zaštitio na međunarodnom nivou. COSC ne proizvodi hronometre, on samo potvrđuje da su određeni proizvođači napravili proizvode odgovarajućeg kvaliteta, koji mogu opravdano da nose ovaj naziv. Testovi za COSC se trenutno sprovode u tri laboratorije - u Bilu, Ženevi i Le Loklu, a svi imaju zasebne akreditacije od SCS-ove (Švajcarski kalibracijski servis) laboratorije. U svim laboratorijima radi se s posebnom, ručno izrađenom opremom, namenjenom COSC-ovim inženjerima. Alati su morali posebno da se izrađuju, budući da za testiranja koja se vrše u COSC-u ne postoji oprema na tržištu.

Precizan sat
E sad je vreme da razjasnimo šta je to zapravo hronometar. Prema COSC-u, hronometar je izuzetno precizan sat, koji može prikazivati sekunde, a pokreće ga mehanizam koji je prošao višednevna testiranja u različitim pozicijama i na različitim temperaturama, a koja je obavio COSC. Svaki hronometar je jedinstven, ima svoj identifikacioni broj ugraviran na mehanizmu i sertifikacioni broj koji dobija od COSC-a. Svaki mehanizam zasebno se testira nekoliko dana zaredom u pet različitih pozicija i na tri različite temperature. Rezultati koji se dobiju ovim testiranjima čuvaju se u COSC-u narednih pet godina, ali posle tog perioda više se ne mogu dobiti. Glavni cilj ove organizacije ostao je do dana današnjeg isti: meriti i testirati preciznost satnih mehanizama da bi mogao da im se dodeli zvanični status hronometra COSC svoje sertifikate isporučuje u originalu, a ako neki proizvođač satova izgubi original, COSC može da mu izda samo još jednu kopiju sertifikata na kojoj će pisati da je kopija. Ako se i ta kopija izgubi, sat se mora ponovo podvrgnuti testiranju da bi se dobio novi sertifikat. Postoje mehanički i kvarcni hronometri, pri čemu je za mehanički hronometar ISO 3159 dao definiciju da je to ručni hronometar sa oscilatorom nemirnice opruge. Tako samo oni mehanizmi koji odgovaraju preciznim kriterijumima koje je uspostavio standard ISO 3159 mogu dobiti zvanični hronometarski sertifikat. Ovi mehanizmi testiraju se u COSC-ovim laboratorijama šesnaest dana zaredom. Svakog dana, uključujući subote i nedelje, mehanizmi se iznova mere i ponovo navijaju, a na osnovu ovih merenja moraju ispuniti sedam postavljenih kriterijuma. Ako samo jedan od tih kriterijuma ne bude zadovoljen, mehanizam neće moći da dobije hronometarski sertifikat. 

Milion sertifikata
Za kvarcne hronometre još nije uspostavljen nijedan međunarodni standard, pa je tako ISO 3159 COSC na osnovu standarda postavio pravila testiranja, primenljiva na kvarcne hronometre. Tako se svaki kvarcni hronometar testira jedanaest dana u jednoj poziciji i na tri različite temperature. COSC-ove laboratorije su jedine na svetu u kojima se primenjuju ovi standardi i iz kojih se godišnje isporuči čak 1.000.000 zvaničnih hronometarskih sertifikata Na osnovu tih merenja postavljeno je osam eliminacionih kriterijuma, i ako se samo jedan ne zadovolji, određeni mehanizam ne može dobiti hronometarski sertifikat. COSC-ove laboratorije su jedine na svetu u kojima se primenjuju ovi standardi i iz kojih se godišnje isporuči čak 1.000.000 zvaničnih hronometarskih sertifikata. Ipak, to je samo tri posto godišnje proizvodnje satova u Švajcarskoj, što dovoljno govori o kvalitetu satova koji imaju ovaj sertifikat. Da bi dobili ovaj sertifikat, mehanizmi moraju biti napravljeni od najkvalitetnijih materijala, ali istovremeno moraju biti rezultat predanog rada vrhunskih časovničara. 

POVERLJIVI PODACI
Ni kupci satovi niti bilo ko drugi ne može od COSC-a da dobije informacije o rezultatima analize određenih mehanizama. COSC ne sme da daje ove informacije nikom drugom osim proizvođačima tih mehanizama koji su ih dali na testiranje. 

TRAJANJE SERTIFIKATA
To je kao i diploma, sertifikat se dobija zauvek za testirani mehanizam, a ako on s godinama izgubi malo na kvalitetu, COSC za to ne odgovara. 
 


OSTALE TEME NEDELJE

Pretplatite se!

Pretplatite se!

Godišnja pretplata na časopis Satovi i nakit iznosi 580 dinara, a pretplata na Katalog satova 990 dinara. Cena za obe pretplate sa uračunatim troškovima dostave je 1570 dinara.