x
Newsletter prijava

Primajte najnovije vesti iz sveta satova i nakita!

Satoviinakit.rs - za prave ljubitelje satova i nakita

Satovi u filmovima TEMA NEDELJE

Satovi u filmovima

Kako filmovi donekle predstavljaju prenesenu sliku stvarnosti, za očekivati je da će se u okviru priče, ili na ruci pojedinih aktera pojaviti i neki sat.

OBJAVLJENO: 22.09.2014

» Podeli na Facebooku

VEZANE SLIKE

1_Steve_McQueen_Heuer_Monaco 2_Sean_Connery_Rolex_Submariner_6538 3_Schwarzenegger_Seiko_H558 4_Omega_Speedmaster_Gravity 5_Hamilton_Ventura_Men_In_Black 6_Panerai_Stalone_Statham

Kako filmovi donekle predstavljaju prenesenu sliku stvarnosti, za očekivati je da će se u okviru priče, ili na ruci pojedinih aktera pojaviti i neki sat. Ako ne posvetite dovoljno pažnje detaljima, ovako nešto vam može promaći. Međutim, da li ste znali da mnogi proizvođači satova plaćaju ogromne svote kako bi se neki od njihovih modela našao na filmskom platnu?

Situacija nije oduvek bila takva. Glumci su često nosili satove u okviru kostimografije, ili čak satove iz privatnog života. U okviru teme nedelje predstavićemo vam nekoliko najzanimljivijih satova koji su se pojavili u popularnim filmovima. Biće reči o modelima koji su na ovaj način ovekovečeni sasvim slučajno, ali i o plaćenim pojavljivanjima.

Verovatno najpoznatiji sat sa filmskog platna je Rolex Submariner 6538, nošen od strane Šona Konerija u filmu Dr. No iz Bond serijala. Priča kaže da je producent filma skinuo Submariner sa svoje ruke i dao ga Koneriju za potrebe snimanja. Ako se vratimo u nešto bližu prošlost i devedesete godine prošlog veka, setićemo se Pirsa Brosnana koji je kao Bond nosio Omegu Seamaster Professional. Tradicija sa Omegom nastavlja se i u novijim nastavcima Bonda, sa Danijelom Krejgom, koji na svom zglobu nosi Planet Ocean. U Bond serijalu pojavljivalo se i nekoliko drugih proizvođača satova, od kojih bi trebalo istaći digitalne Seiko modele popularne u to vreme.

Veoma zapaženo filmsko pojavljivanje imao je Heuer Monaco u filmu Le Mans. Izabrao ga je sam Stiv Mekvin iz veoma zanimljivog razloga. Trebao je da u filmu nosi Omegu Speedmaster, ali je to odbio. Verovao je da će Omega iskoristiti ovo pojavljivanje u marketinške svrhe. U tom trenutku nije mogao pogoditi da će Heuer (danas TAG Heuer) i dan danas koristiti njegovo ime i lik za promociju modela Monaco.

Seiko satovi su pored Bond filmova imali još nekoliko zapaženih pojavljivanja. U čuvenom filmu Apokalipsa danas, Martin Šin nosi ronilački Seiko 6105. Arnold Švarceneger u nekoliko svojih akcionih blokbastera nosio je kvarcni Seiko H558, koji je i danas među ljubiteljima poznat pod nadimkom „Arnie“.

Omega Speedmaster veoma je popularan sat u filmovima sa tematikom istraživanja svemira. Tako se na kratko pojavljuje u filmu Gravitacija, kao i u Apolo 13 na rukama nekoliko astronauta. Speedmastera je nosio i pred kamerama koristio i Džordž Kluni, u filmu Amerikanac.

Ljudi u crnom nose zanimljivi Hamilton Ventura model, čiji je original, predstavljen 1957. godine, bio omiljeni sat Elvisa Prislija.

Tokom devedesetih godina prošlog veka Silvester Stalone stvorio je modernu ikonu od Panerai modela. U to vreme radilo se još uvek o malo poznatom proizvođaču. Stalone je počeo da ih nosi u svojim filmovima, a popularnost masivnih Panerai satova rasla je neočekivano brzo. Da je Panerai popularan među „opasnim“ momcima pokazuje i Džejson Statam, koji u Transporter serijalu nosi nekoliko različitih modela ove kuće.

 


OSTALE TEME NEDELJE

Pretplatite se!

Pretplatite se!

Godišnja pretplata na časopis Satovi i nakit iznosi 580 dinara, a pretplata na Katalog satova 990 dinara. Cena za obe pretplate sa uračunatim troškovima dostave je 1570 dinara.