x
Newsletter prijava

Primajte najnovije vesti iz sveta satova i nakita!

Satoviinakit.rs - za prave ljubitelje satova i nakita

Satovi sa visokom frekvencijom TEMA NEDELJE

Satovi sa visokom frekvencijom

Na prvi pogled mehanički sat možemo razlikovati od kvarcnog po sekundnoj kazaljci koja „klizi“. Klizi pod navodnicima upravo zato što je to privid. Kod mehaničkih satova sekundna kazaljka pomera se u skladu sa otkucajima mehanizma.

OBJAVLJENO: 21.10.2014

» Podeli na Facebooku

VEZANE SLIKE

Chopard-L.U.C-8HF-Powercontrol Montblanc-Timewriter-II Tag-Heuer-Mikrogirder-10000

Na prvi pogled mehanički sat možemo razlikovati od kvarcnog po sekundnoj kazaljci koja „klizi“. Klizi pod navodnicima upravo zato što je to privid. Kod mehaničkih satova sekundna kazaljka pomera se u skladu sa otkucajima mehanizma. Jedna od češćih radnih frekvencija danas je 28.800 vibracija po času, odnosno 8 polu-otkucaja u sekundi. Dakle, kod satova sa ovom frekvencijom sekundna kazaljka se pomeri 8 puta u sekundi i tako se stvara osećaj tečnog kretanja.

Što je radna frekvencija mehanizma viša, to je i kretanje sekundne kazaljke tečnije. Pionir u mehanizmima sa visokim frekvencijama je Zenith sa svojim El Primero kalibrom koji radi na 36.000 vibracija po času. Neki proizvođači otišli su i korak dalje od ovoga.

Breguet Type XXII 3880 sa 589F kalibrom radi na frekvenciji od 72.000 vibracija po času (10Hz). Sekudna kazaljka ovog modela pomera se čak 20 puta u jednoj sekundi, što izgleda neverovatno. Ovako visoka frekvencija postignuta je zahvaljujući upotrebi silicijuma u zaprečnom sklopu i drugih naprednih materijala, tako da su problemi sa podmazivanjem prevaziđeni.

Chopard L.U.C 8HF Power Control sa kalibrom 01.09-L radi na neobičnoj frekvenciji od 57.600 vibracija po času (8Hz). Radi se od COSC serfitifikovanom mehanizmu, upakovanom u atraktivno, crno DLC kućište. Zaprečni sklop vidljiv je kroz mali prozorčić na poklopcu kućišta.

Montblanc Timewriter II poseduje dva zaprečna sklopa. Jedan za merenje tekućeg vremena, koji oscilira na niskoj frekvenciji od 2,5Hz, dok zaprečni sklop hronografa radi na frekvenciji od 50Hz. Funkcija hronografa meri vreme sa preciznošću od 1/1000 dela sekunde. Svim funkcijama upravlja se isključivo putem krunice sata, što je zanimljivo rešenje.

TAG Heuer Carrera Mikrogirder hronograf radi na zapanjujućih 7.200.000 vibracija po času, odnosno 1000Hz. Ovo je čak 250 puta brže od klasičnih satova. Precizan je do neverovatnog 5/10.000 dela sekunde.

Mnogi proizvođači žele da se oprobaju u proizvodnji mehanizama sa visokom frekvencijom i manifestuju svoje tehničke sposobnosti. Osnovna prednost satova koji rade na ovako visokim frekvencijama jeste povećana preciznost. Postoje i određeni nedostaci. Glavni su ubrzano habanje delova i problemi sa podmazivanjem. Proizvođači se trude da ih prevaziđu upotrebom inovativnih rešenja i novih materijala poput silicijuma.


OSTALE TEME NEDELJE

Pretplatite se!

Pretplatite se!

Godišnja pretplata na časopis Satovi i nakit iznosi 580 dinara, a pretplata na Katalog satova 990 dinara. Cena za obe pretplate sa uračunatim troškovima dostave je 1570 dinara.