x
Newsletter prijava

Primajte najnovije vesti iz sveta satova i nakita!

Satoviinakit.rs - za prave ljubitelje satova i nakita

Satovi sa prikazom mesečevih mena TEMA NEDELJE

Satovi sa prikazom mesečevih mena

Savremeni satovi često poseduju funkcije od kojih retko koji kupac ima realnu korist. Jedna od takvih funkcija je prikaz mesečevih mena. I pored toga što danas retko kome može biti od koristi, ova funkcija jedna je od popularnijih.

OBJAVLJENO: 07.07.2020

» Podeli na Facebooku

VEZANE SLIKE

Arnold-Son-HM-Perpetual-Moon Raymond-Weil-Maestro-Automatic-Moonphase Seiko-Premier-SRX003P1

Savremeni satovi često poseduju funkcije od kojih retko koji kupac ima realnu korist. Jedna od takvih funkcija je prikaz mesečevih mena. I pored toga što danas retko kome može biti od koristi, ova funkcija jedna je od popularnijih.

Uglavnom funkcioniše tako što se na jednom delu satnog brojčanika nalazi rotirajući disk, koji prikazuje osvetljeni deo meseca, gledano sa zemlje. Puna rotacija izvrši se za 29 dana, 12 sati i 44 minuta. Naravno, kod skupljih modela ovaj prikaz može biti izuzetno precizan, dok kod pristupačnijih ova funkcija prvenstveno ima estetsku ulogu.

Jedan od složenijih modela sa ovom komplikacijom je Arnold & Son HM Perpetual Moon. Ovaj model ima prelepi brojčanik sa giljoš uzorkom i ručno izrađeni mesečevi disk sa prečnikom od čak 29mm. Neverovatna je preciznost graviranja samog meseca sa prečnikom od 11mm, koji se nalazi na rotirajućem disku. Prikaz meseca kod modela sa zlatnim kućištem izrađen je od ružičastog zlata, dok je kod čeličnog modela izrađen od srebra. Prečnik kućišta HM Perpetual Moon iznosi modernih 42mm. Sat pokreće ručno navijani i prelepo dekorisani A&S1512 „in-house“ mehanizam.

Raymond Weil Maestro Automatic Moonphase predstavlja nešto pristupačniji sat sa prikazom mesečevih mena. U 39,5mm kućištu nalazi se modifikovani ETA 2824-2 mehanizam. Pored klasičnih dimenzija kućišta, ovaj model poseduje i veoma elegantan brojčanik. Crni rimski brojevi odlično se ističu na srebrnoj podlozi. Prikaz mesečevih mena nešto je manji i pozicioniran je u gornjem delu brojčanika. Datum se prikazuje na pod-brojčaniku, kod pozicije „6h“.

U Seiko Premier kolekciji takođe se mogu pronaći modeli sa prikazom mesečevih mena. Model sa oznakom SRX003P1 pokreće Kinetic mehanizam koji predstavlja kombinaciju između kvarcnog i sata sa automatskim navijanjem. Mehanizam 5D88 koji se nalazi u ovom modelu poseduje rotor, koji svojim okretanjem puni bateriju. Na brojčaniku ovog modela prikazuje se dosta informacija, a indikator mesečevih mena nalazi se pri samom vrhu brojčanika.


OSTALE TEME NEDELJE
 • Ženevski dani satova u avgustu 2020! TEMA NEDELJE

  Ženevski dani satova u avgustu 2020!

  Nekoliko luksuznih časovničarskih brendova odlučilo da u avgustu organizuje Ženevske dane satova – jedino predstavljanje satova u 2020. godini!

  OBJAVLJENO: 16.06.2020
 • Zvezde obožavaju satove TEMA NEDELJE

  Zvezde obožavaju satove

  Kluni i Omega, Bekam i Tudor, Seiko i Đoković, Pit i Breitling – samo su neki od savršenih parova zvezda i satova ...

  OBJAVLJENO: 11.05.2020
 • SEIKO Prospex LX SNR033 TEMA NEDELJE

  SEIKO Prospex LX SNR033

  Seiko je svoju popularnu kolekciju Prospex obogatio satovima koje pokreće patentirani automatski kalibar s kvarcnim oscilatorom Spring-Drive. 

  OBJAVLJENO: 03.04.2020
 • U prodaji je novi broj časopisa Satovi i nakit! TEMA NEDELJE

  U prodaji je novi broj časopisa Satovi i nakit!

  U ovom broju pišemo o najvažnijim časovničarskim nagradama, odnosno o satovima godine...

  OBJAVLJENO: 20.12.2019

Pretplatite se!

Pretplatite se!

Godišnja pretplata na časopis Satovi i nakit iznosi 580 dinara, a pretplata na Katalog satova 990 dinara. Cena za obe pretplate sa uračunatim troškovima dostave je 1570 dinara.