x
Newsletter prijava

Primajte najnovije vesti iz sveta satova i nakita!

Satoviinakit.rs - za prave ljubitelje satova i nakita

Satovi privlačnog retro dizajna TEMA NEDELJE

Satovi privlačnog retro dizajna

Manufaktura Officine Panerai već više od veka proizvodi luksuzne satove privlačnog retro dizajna, opremljene sopstvenim komplikovanim kalibrima. 

OBJAVLJENO: 25.05.2017

» Podeli na Facebooku

VEZANE SLIKE

Officine Panerai Officine Panerai Officine Panerai

Officine Panerai, popularna manufaktura luksuznih satova prepoznatljivog retro dizajna, korene vuče još iz 1860, kada je časovničar Đovani Panerai otvorio časovničarsku radnju i radionicu u firentinskoj ulici Ponte alle Grazie. U sklopu Paneraijeve radionice bila je organizovana i škola za časovničare, prva te vrste u Firenci. U osvit dvadesetog veka, radionica je promenila ime u Orlogeria Svizzera i premeštena u Nadbiskupsku palatu na Trgu San Giovanni.

Sudbonosni patent

Novi pomak za Panerai desio se 1916, kada je manufaktura na inicijativu Gvida Paneraija dobila vredan patent za izum radiomira, inovativnog praha baziranog na radijumu, koji je luminiscirao brojčanike satova i drugih uređaja. Osim toga što je ozvaničio kreativni uzlet manufakture, patent je ujedno pomogao da Panerai i zvanično zadovolji stroge kriterijume Italijanske kraljevske ratne mornarice, koju su godinama ranije počeli da snabdevaju satovima i preciznim instrumentima.

Godine 1936. Panerai je za potrebe komandosa italijanske podmornice dizajnirao prvi prototip legendarnog modela Radiomir, koji je imao robustno čelično 47-milimetarsko kućište jastučastog oblika, luminiscentne brojke i oznake vremena, mehanički kalibar na ručno navijanje i vodootporni kaiš dovoljno dug da se može zakopčati preko ronilačkog odela.

Neposredno pred početak Drugog svetskog rata, tačnije 1938, započela je proizvodnja Radiomira, s određenim modifikacijama u odnosu na originalni dizajn. Naime, za brojčanik su korišćene dve preklopljene pločice, od kojih gornja ima izreze kako bi se bolje videle luminiscentne brojke i oznake vremena otisnute na donju pločicu, rimske brojke zamenjene su čitljivijim arapskim, a sekundara je potpuno izostavljena.

Više u časopisu Satovi i nakit broj 20, godina IX, zima 2016

 


OSTALE TEME NEDELJE

Pretplatite se!

Pretplatite se!

Godišnja pretplata na časopis Satovi i nakit iznosi 580 dinara, a pretplata na Katalog satova 990 dinara. Cena za obe pretplate sa uračunatim troškovima dostave je 1570 dinara.