x
Newsletter prijava

Primajte najnovije vesti iz sveta satova i nakita!

Satoviinakit.rs - za prave ljubitelje satova i nakita

Satovi na aukciji u Christie'su TEMA NEDELJE

Satovi na aukciji u Christie'su

Aukcijska kuća Christie's 11. maja će održati samostalnu aukciju satova u Ženevi, kojom će obeležiti četrdesetu godišnjicu prvog takvog događaja u ovom gradu.

OBJAVLJENO: 07.04.2015

» Podeli na Facebooku

VEZANE SLIKE

Rolex GMT Master Ref. 6542 Patek Philippe Ref. 3700/031 Nautilus Patek Philippe Ref. 5002 Sky Moon

Na predstojećoj aukciji biće ponuđeno 314 modela satova različitih vrsta, nastalih tokom 400 godina časovničarstva, od kojih će neki biti viđeni prvi put. U nastavku izdvajamo tri najzanimljivija modela.

Rolex GMT Master Ref. 6542

Rolexovi modeli iz linije GMT verovatno su prvi namenski satovi koji nisu proizvedeni isključivo za vojsku. Godine 1954. Rolex i Pan Am Airways su ih zajednički, dodatkom druge vremenske zone, dizajnirali kao pomoć pri snalaženju pilotima iscrpljenim jet lagom.

Christie's u sklopu svoje aukcije nudi model Ref. 6542 iz spomenute linije, proizveden 1958. i sačuvan u odličnom, originalnom, stanju. Najznačajnija karakteristika sata je tzv. tropski brojčanik sa zlatnim oznakama. Originalna crna boja brojčanika je s vremenom izbledela, pa je sada brojčanik ujednačene smeđe boje koja odlično pristaje uz isto tako izbledele a nekad bleštave kazaljke i indikatore vremena. Bakelitni ram sata je tamnocrvene i plave boje. Sat na brojčaniku ima i prozor za datum, a ide uz narukvicu od nerđajućeg čelika, skinutoj s Rolexovog modela Oyster iz istog vremenskog perioda. Procenjen je na 74.000-150.000 dolara.

Patek Philippe Ref. 3700/031

Poznatiji kao Nautilus, ovaj model je verovatno najpoznatiji Patek Philippeov ručni sat. Dizajnirao ga je Žerald Đenta kome je kao inspiracija poslužio oblik brodskog okna, a počeo se prodavati 1976. godine. Zbog skladnih proporcija, robustne konstrukcije i inovativnog izgleda, kojim je postignuta ravnoteža između sportskog stila, elegancije i suptilnosti, Nautilus je, čim se pojavio, postao hit koji je, s vremenom, prerastao u ikonu sportskih satova.

Model koji Christie's prodaje na aukciji proizveden je 1988. i u originalnom je stanju, malo nošen, verovatno nikada poliran, s pozadinom bez ijedne ogrebotine. Sat pokreće automatski mehanizam Cal. 28.255 sa 36 rubina. Brojčanik je crni s dijamantskim indikatorima vremena, bleštavim kazaljkama i prozorom za datum na 3 časa. Ram sata je optočen dijamantima, a narukvica je od platine. Cena je između 220.000 i 420.000 dolara.

Patek Philippe Ref. 5002 – Sky Moon

Patekova linija satova Sky Moon proizvodila se od 2001. do 2011. u samo desetak primeraka godišnje i samim tim je već poseban raritet. Patekov verovatno najkompleksniji mehanizam uspešno inkorporira funkcije retrogradnog večnog kalendara, indikatora Mesečevih mena, zvezdane karte neba, zvezdanog vremena, praćenja kretanja Meseca, tourbillona i minutnog repetitora.

Aukcijski model proizveden je 2006. i procenjen je na 690.000 - 1.400.000 dolara.

 


OSTALE TEME NEDELJE

Pretplatite se!

Pretplatite se!

Godišnja pretplata na časopis Satovi i nakit iznosi 580 dinara, a pretplata na Katalog satova 990 dinara. Cena za obe pretplate sa uračunatim troškovima dostave je 1570 dinara.