x
Newsletter prijava

Primajte najnovije vesti iz sveta satova i nakita!

Satoviinakit.rs - za prave ljubitelje satova i nakita

Satovi kao sredstvo plaćanja TEMA NEDELJE

Satovi kao sredstvo plaćanja

Nastavljamo s odlomcima iz knjige Stanislava Mihala, Satovi, u kojoj su opisane časovničarske istorije brojnih zemalja širom sveta, a posle holandskog, predstavljamo časovničarstvo SAD.

OBJAVLJENO: 06.01.2016

» Podeli na Facebooku

VEZANE SLIKE

Časovničarstvo u SAD Časovničarstvo u SAD Časovničarstvo u SAD

Prvi mehanički satovi su u Sjedinjene Američke Države stigli s evropskim doseljenicima početkom 17. veka; to su pre svega bili engleski fenjerasti i osmodnevni stojeći časovnici. Najstariji toranjski satovi pojavile su se 1704, a zatim i 1726. i 1734. godine. Gradovi koji su se dičili ovakvim satovima u to vreme bili su Baltimor, Filadelfija, Čarlston i Njujork.

Strani časovničari

Prvi američki časovničari imali su veliki problem s nabavkom odgovarajućih materijala i alata za izradu satova.  U to vreme časovničari su prvenstveno koristili liveni mesing koji ima mekanu tekstura pa je zahtevao komplikovanu obradu koja je uključivala učvršćivanje ručnim tučenjem pre upotrebe; posle toga bi usledilo turpijanje i poliranje površine mesinganog lima. Časovničar Eliša Perington iz Kensingtona prvi je započeo s mašinskom obradom delova i to u prvom redu zupčanika.

Američki rat za nezavisnost (1775 – 1783) znatno je unazadio razvoj časovničarstva i uopšte zanata u toj zemlji. Prvi značajniji pomaci u časovničarstvu nastupili su tek kada su se osamdesetih godina osamnaestog veka u većem broju doselili francuski i engleski časovničari, koji su sa sobom doneli nova znanja i metode. To razdoblje obeleženo je i najranijim pokušajima konstrukcije originalnih američkih časovnika koji su imali njihalicu s dvodelnim drvenim ormarom. U takvim eksperimentima prednjačili su časovničari iz Nove Engleske, a posebno se isticala manufaktura Willard u Masačusetsu, koja je izrađivala i posebne časovnike koji su imali oblik bendža. Procenjuje se da je između 1802. i 1840. Simon Vilard izradio oko 4000 satova.

Više u časopisu Satovi i nakit broj 18


OSTALE TEME NEDELJE

Pretplatite se!

Pretplatite se!

Godišnja pretplata na časopis Satovi i nakit iznosi 580 dinara, a pretplata na Katalog satova 990 dinara. Cena za obe pretplate sa uračunatim troškovima dostave je 1570 dinara.