x
Newsletter prijava

Primajte najnovije vesti iz sveta satova i nakita!

Satoviinakit.rs - za prave ljubitelje satova i nakita

Satne komplikacije TEMA NEDELJE

Satne komplikacije

Satne komplikacije su funkcije koje prevazilaze jednostavno pokazivanje časova i minuta, počevši od prikaza dana i datuma, pa sve do hronografa, prikaza Mesečevih mena, večnog kalendara i ostalih.

OBJAVLJENO: 05.05.2015

» Podeli na Facebooku


Satne komplikacije su funkcije koje prevazilaze jednostavno pokazivanje časova i minuta, počevši od prikaza dana i datuma, pa sve do hronografa, prikaza Mesečevih mena, večnog kalendara i ostalih. Za složenije komplikacije mehaničkih satova potrebno je veliko znanje i umeće. Tako se satovi koji imaju više komplikacija nazivaju modelima „Grande complication“.

Pored dana i datuma, jedna od češćih komplikacija koja  može da se vidi na ručnim satovima je hronograf. Hronograf omogućava štopovanje vremena, bez ometanja prikaza tekućeg vremena. Satni mehanizmi s komplikacijom hronografa često se sastoje od velikog broja delova, čak i do nekoliko stotina. Dodatna razrada ove komplikacije odnosi se na dvostruki („rattrapante“) hronograf, koji može da meri više vremena. I „Flyback“ predstavlja dodatnu mogućnost hronografskih satova, i odnosi se na mogućnost ponovnog pokretanja hronografa bez prethodnog zaustavljanja.

Prikaz 24-časovnog vremena dodatnom kazaljkom predstavlja još jednu komplikaciju koja može biti kombinovana i s prikazom više vremenskih zona. Jedna od korisnijih komplikacija je indikator rezerve snage. Uglavnom se nalazi na brojčaniku i prikazuje koliko je vremena ostalo do zaustavljanja sata. Mehanički satovi sa alarmom danas su prilično retki, dok su u prošlosti, pre pojave multifunkcionalnih kvarcnih satova, bili vrlo popularni.

Luksuzni mehanički satovi mogu imati komplikaciju godišnjeg kalendara koja omogućava podešavanje dana i datuma samo jednom godišnje, na kraju februara. Još složeniji satovi mogu imati večni kalendar, koji bez podešavanja može sto ili više godina pokazivati tačan datum.

Mnoge satne komplikacije u današnje vreme nemaju praktičnu namenu, a svoje mesto su našle zahvaljujući estetskom aspektu, ili kao demonstracija sposobnosti pojedinih proizvođača. Jedna od popularnijih takvih komplikacija je prikaz Mesečevih mena na brojčaniku. Tu su i minutni ponavljač, prikaz solarnog vremena, tourbillon. Po nekim shvatanjima tourbillon tehnički ne spada u komplikaciju, ali svakako predstavlja jedno od najprestižnijih časovničarskih umeća. Njegova uloga je eliminisanje uticaja gravitacije na zaprečni sklop mehanizma, te postizanje bolje preciznosti.

Najsloženiji džepni sat na svetu je Patek Philippeov Supercomplication, napravljen 1925. za američkog bankara Henrija Grejvsa. Ovaj džepni časovnik ima prečnik od 70 mm i teži oko pola kilograma. Masivno kućište napravljeno je od zlata, a mehanizam poseduje zapanjujuće 24 komplikacije, koje se prikazuju na dva brojčanika. Od ručnih satova najsloženiji su Patek Philippeov Grandmaster Chime koji ima 20 komplikacija, kao i Franck Muller Aeternitas Mega 4 koji ima čak 36 komplikacija. Njegov mehanizam sastoji se od 1483 komponente i prikazuje tačan dan i datum tokom hiljadu godina.
OSTALE TEME NEDELJE
 • Ženevski dani satova u avgustu 2020! TEMA NEDELJE

  Ženevski dani satova u avgustu 2020!

  Nekoliko luksuznih časovničarskih brendova odlučilo da u avgustu organizuje Ženevske dane satova – jedino predstavljanje satova u 2020. godini!

  OBJAVLJENO: 16.06.2020
 • Zvezde obožavaju satove TEMA NEDELJE

  Zvezde obožavaju satove

  Kluni i Omega, Bekam i Tudor, Seiko i Đoković, Pit i Breitling – samo su neki od savršenih parova zvezda i satova ...

  OBJAVLJENO: 11.05.2020
 • SEIKO Prospex LX SNR033 TEMA NEDELJE

  SEIKO Prospex LX SNR033

  Seiko je svoju popularnu kolekciju Prospex obogatio satovima koje pokreće patentirani automatski kalibar s kvarcnim oscilatorom Spring-Drive. 

  OBJAVLJENO: 03.04.2020
 • U prodaji je novi broj časopisa Satovi i nakit! TEMA NEDELJE

  U prodaji je novi broj časopisa Satovi i nakit!

  U ovom broju pišemo o najvažnijim časovničarskim nagradama, odnosno o satovima godine...

  OBJAVLJENO: 20.12.2019

Pretplatite se!

Pretplatite se!

Godišnja pretplata na časopis Satovi i nakit iznosi 580 dinara, a pretplata na Katalog satova 990 dinara. Cena za obe pretplate sa uračunatim troškovima dostave je 1570 dinara.