x
Newsletter prijava

Primajte najnovije vesti iz sveta satova i nakita!

Satoviinakit.rs - za prave ljubitelje satova i nakita

Sat za budućnost TEMA NEDELJE

Sat za budućnost

Panerai LAB-ID™ je demonstracija različitih načina na koje je netipičan materijal ugljenik obogatio časovničasrtvo. 

OBJAVLJENO: 15.09.2017

» Podeli na Facebooku


Novi sat Panerai LAB-ID™, predstavljen na Ženevskom salonu, pravi je dokaz inovativnosti i majstorstva Paneraijevog odeljenja Laboratorio di Idee. Panerai LAB-ID™, koji je izrađen u ograničenoj seriji od pedeset primeraka, zapravo je demonstracija različitih načina na koje je netipični materijal ugljenik obogatio časovničarstvo.

Robustno kućište sata, prečnika 49 mm, izrađeno je od carbotecha - kompozitnog materijala zasnovanog na ugljeničnim vlaknima, koji je lakši i otporniji od materijala strandardno korišćenih u izradi satova, te ne rđa i ne izaziva alergijske reakcije. Zbog metode proizvodnje carbotecha, koja uključuje "pritiskanje" tankih listića ugljeničnih vlakana jednih na druge pod visokom temperaturom, njihova inače crna boja postaje neujednačena, pa svako kućište dobija jedinstvene "šare" tako da je svaki sat unikatan. Kućište je s obe strane prekriveno safirnim staklom i vodootporno je do sto metara.

Revolucionarno dizajniran brojčanik je prekriven slojem ugljenikovih nanocevčica koje upijaju svetlost i smanjujunjenu refleksiju na minimum, zbog čega brojčanik ima upečatljivo "duboku" crnu boju. Brojčanik je zadržao Paneraijevu tradicionalnu dvoslojnu strukturu s tim što su ovog puta podbrojčanik malih sekundi na 9 sati, brojke i oznake vremena, kao i kazaljke, presvučene svetloplavom Super-Luminovom koja vizuelno odudara od crne pozadine pa satu daje industrijski, čak i futuristički izgled.

Sat pokreće novi Paneraijev mehanički kalibar P.3001/C na ručno navijanje sa trodnevnom rezervom snage i samo četiri rubina. Mostovi i pločica delimično skeletonizovanog kalibra izrađeni su od potpuno novog materijala - keramike zasnovane na tantalu - koji značajno redukuje trenje pa je ugrađivanje velikog broja rubina i njihovo podmazivanje nepotrebno. Kalibar P.3001/C ima funkcije sati, minuta i malih sekunda.

Panerai LAB-ID™ Luminor 1950 Carbotech™ 3 Days - 49 mm (PAM00700) ide uz crni kaiš prošiven svetloplavim koncem.

Iz časopisa Satovi i nakit broj 21, godina X, leto 2017


OSTALE TEME NEDELJE

Pretplatite se!

Pretplatite se!

Godišnja pretplata na časopis Satovi i nakit iznosi 580 dinara, a pretplata na Katalog satova 990 dinara. Cena za obe pretplate sa uračunatim troškovima dostave je 1570 dinara.