x
Newsletter prijava

Primajte najnovije vesti iz sveta satova i nakita!

Satoviinakit.rs - za prave ljubitelje satova i nakita

Sat koji svi vole TEMA NEDELJE

Sat koji svi vole

Millenary 4101 Audemars Pigueta, posle visokih ocena satnih znalaca, dobio je i nagradu publike na ovogodišnjoj Grand Prix d’Horlogerie de Geneve.

OBJAVLJENO: 11.05.2012

» Podeli na Facebooku


piše: Leon Sodar

Millenary 4101 Audemars  Pigueta, zaista je sat koji svi vole, što se na najbolji način potvrdilo na ovogodišnjoj Grand Prix d’Horlogerie de Geneve, gde mu je dodeljena prestižna nagrada publike. Nagrada je stigla pošto su satni znalci već pohvalili rad manufakture Audemars Piguet na ovom modelu, pa njihovo zadovoljstvo dobro obavljenim poslom može biti potpuno.

Funkcionalnost i dizajn
A ono po čemu se ovaj model sigurno razlikuje od mnogih drugih je činjenica da sve što je unutra a i spolja podjednako poštuje principe funkcionalnosti i dizajna. Millenary 4101 ima specifično ovalno kućište u kome je na prvi pogled očigledan kontrast između brušene sredine kućišta i poliranog rama, zatim pomereni podbrojčanik s rimskim brojevima. Millenary 4101 ima specifično ovalno kućište u kome je na prvi pogled očigledan kontrast između brušene sredine kućišta i poliranog rama Sat bez sumnje spada u kategoriju sofisticiranih modela, ali se od većine razlikuje trodimenzionalnim, high-tech dizajnom. Kalibar 4101, koji je u potpunosti dizajniran, razvijen i proizveden u kući, napravljen je tako što su elementi koji su obično skriveni na poleđini, sada vidljivi na prednjem delu sata. Regulacioni mehanizam drugačije je napravljen da bi se postigao upravo taj cilj. Smešten je na devet časova i vrlo se pregledno vidi svaki njegov delić. Sve je tu, i nemirnica sa svojim tegovima, i most, pa čak i zaporni točkić.

Vijci i rubini 
Pored toga, po površini mehanizma je razmešteno ni manje ni više nego dvanaest mostova koji, osim što su potrebni i funkcionalni, u ovom satu imaju i estetsku ulogu. Osim njih, tu su i pravi dekorativni motivi – horizontalni Cotes de Geneve, kružni uzorak i trottoirs, koji svi zajedno naglašavaju kontraste i efekte dubine. Vijci na levoj strani brojčanika naglašavaju ovalni oblik kućišta i stvaraju još tehnički bogatiji utisak čitavog sata. Isto važi i za konveksne i sjajne rubine koji na brojčaniku naglašavaju brojeve na 10, 11 i 12 sati. 

TEHNIČKE KARAKTERISTIKE
Kućište ima prečnik od 47 mm, napravljeno je od čelika, a kaiš od kože. Sat pokreće samonavijajući mehanički mehanizam, ima rezervu snage od 60 časova, 28.800 vns, manufakturni mehanizam, funkcije sati, minuta i sekundi. Godina proizvodnje je 2010.


OSTALE TEME NEDELJE

Pretplatite se!

Pretplatite se!

Godišnja pretplata na časopis Satovi i nakit iznosi 580 dinara, a pretplata na Katalog satova 990 dinara. Cena za obe pretplate sa uračunatim troškovima dostave je 1570 dinara.