x
Newsletter prijava

Primajte najnovije vesti iz sveta satova i nakita!

Satoviinakit.rs - za prave ljubitelje satova i nakita

Sat koji je zaista postao brend TEMA NEDELJE

Sat koji je zaista postao brend

Seikov dugogodišnji najpopularniji model, Grand Seiko, predstavljen 1960, na ovogodišnjem Bazelu je najzad proglašen zasebnim brendom.

OBJAVLJENO: 14.07.2017

» Podeli na Facebooku


Japanski časovničarski gigant Seiko je u prvoj polovini dvadesetog veka bio poznat kao brend koji proizvodi kvalitetne satove srednje kategorije; nije igrao značajnu ulogu na sceni luksuznih satova, kojom su dominirali etablirani švajcarski proizvođači. Odlučio je to da promeni predstavivši 1960. luksuzan sat dizajniran da bude precizan, trajan, ergonomski oblikovan i estetski privlačan - rječju, najbolji. Nazvali su ga, pogađate, Grand Seiko.

Model Grand Seiko

Prvi Grand Seiko, koji je proizvela Seikova podružnica Suwa Seikosha (u to vreme zadužena za izradu muških satova), bio je klasični model s tri kazaljke, a pokretao ga je novi kalibar 3180 na ručno navijanje sa 25 rubina, 45-časovnom rezervom snage i dnevnim odstupanje od +12 do -3 sekunde. Grand Seiko je bio prvi japanski sat koji je Zvanični biro za kontrolu kvaliteta satova (prethodnih COSC-a), ocenio odličnim.

Seiko je 1964. na tržište plasirao novi model, Grand Seiko Self-Dater, koji je imao dodatnu funkciju kalendara, bio je vodootporan do pedeset metara i imao je kalibar s 35 rubina.

Posle Self-Datera usledio je model 44GS iz 1967, kojim je definisan upečatljivi vizuelni identitet kolekcije Grand Seiko, a koji se odlikuje klasičnim dizajnom, čistim, proporcionalnim linijama i finom završnom obradom. Iste godine predstavljen je i prvi automatik, model 62GS, kojim je započet niz poboljšanih modela nagrađenih za izvrsnost u Ženevi. Tokom sedamdesetih, kolekcija Grand Seiko nastaviće uzlaznom putanjom kvaliteta i pouzdanosti. Krajem osamdesetih, tačnije 1988, proizveden je prvi kvarcni Grand Seiko, model 95GS, koji je odstupao samo deset sekundi godišnje. Seiko je i kod kvarcnih modela nastojao da sve delove proizvodi u sopstvenoj manufakturi pa je tako započeo praksu uzgoja kristala kvarca. Kruna uspeha na području kvarcnih mehanizama za Seiko je bio kalibar 9F83 iz 1993, koji je imao inovativni brzi mehanizam promene datuma (eng. Instant Change Date Mechanism, brzine 1/2000 sekunde), sistem prenosa energije s dva pulsa koja su mogla pokretati velike i teške kazaljke netipične za kvarcne satove, vijak za preciznu regulaciju mehanizma i sigurnosno zapečaćenu strukturu koja je sprečavala prodor prašine i vode te štitila mehanizam od naglih promena vremena.


Više u časopisu Satovi i nakit broj 21, godina X, leto 2017 
 


OSTALE TEME NEDELJE

Pretplatite se!

Pretplatite se!

Godišnja pretplata na časopis Satovi i nakit iznosi 580 dinara, a pretplata na Katalog satova 990 dinara. Cena za obe pretplate sa uračunatim troškovima dostave je 1570 dinara.