x
Newsletter prijava

Primajte najnovije vesti iz sveta satova i nakita!

Satoviinakit.rs - za prave ljubitelje satova i nakita

Samo jedan sat? TEMA NEDELJE

Samo jedan sat?

Pravi zaljubljenici u satove često imaju više modela - bar jedan hronograf, jedan s drugom vremenskom zonom, jedan za sport i ronjenje. Možda i jedan kvarcni, kako bi uvek znali tačno vreme i pomoću njega podešavali ostale mehaničke modele. A neizbežan je i jedan s Mesečevom menom.

OBJAVLJENO: 13.12.2013

» Podeli na Facebooku

VEZANE SLIKE

Omega_Speedmaster_CoAxial_Caliber_9300 Rolex_GMT_Master_IIBLNR Audemars_Piguet_Royal_Oak_Extra_Thin_Jumbo Gronefeld_One_Hertz

Međutim, većina mora da izabere samo jedan sat koji će im služiti celog života. Predstavljamo vam pet časovnika, različite cenovne kategorije, koje su stručnjaci s WatchTimea odabrali kao dobar izbor za ceo život.

Omega Speedmaster Co-Axial Caliber 9300

Omegini Speedmaster Professional modeli smatraju se klasičnim Moonwatch satovima. Nova interpretacija Speedmastera, s kućnim koaksijalnim hronografskim mehanizmom, izvrstan je izbor za svakodnevnu upotrebu. Iako su hronografski časovi i minuti u jednom podbrojčaniku, jasno se čitaju. Omegin kalibar 9300, s koaksijalnim zapornim sklopom i delovima napravljenim od silicijuma, poprilično je impresivan, s obzirom na to da je to mehanizam koji je industrijski proizveden. Zaobljeno safirno staklo na prednjoj i zadnjoj strani kućišta čini ga lakim za nošenje jer uopšte nije glomazan kako ga ponekad predstavljaju. Klasični dizajn kućišta oponaša originalni Moonwatch, a brojčanik je jednostavan i čist pa je lak za čitanje.

Rolex GMT-Master IIBLNR

Jedna od prednosti Rolexa je što ga možete u nuždi „utopiti“ bilo kome u zamenu za avionsku kartu za povratak kući. Tržište satova je prilično naraslo, pa biste to mogli da uradite i s nizom drugih brendova, ali to nije ono što je bitno kod ovog sata. Rolexov GMT-Master II s plavo-crnim ramom predstavljen je ove godine i izvrstan je sat za svaki dan ali i za putovanja, jer je podesiv na drugu vremensku zonu. Kućište od nerđajućeg čelika, prečnika 40 mm, idealne je veličine, a šnala Oyster sa sistemom laganog kopčanja ne može da se poredi ni s jednom drugom. Suština inovacije ovog sata je crno-plavi keramički ram koji se koristi kao AM/PM indikator.

Audemars Piguet Royal Oak Extra-Thin “Jumbo”

Osmougaonog oblika, ovaj Piguetov sat privlači pažnju svojom specifičnošću, pomalo industrijskim izgledom sa osam vijaka i najvažnije od svega, ultratankim mehanizmom. Jednostavan brojčanik, nema čak ni sekundnu kazaljku, ali je izuzetno komplikovan za izradu. Od svih Đentinih satova, ovaj se može izdvojiti kao najklasičniji i potpuno vanvremenski. Izgledom neobrađen, od nerđajućeg čelika, luksuzan pa ipak sportski, na matiranim delovima ima satensko završno poliranje, koje izgleda kao uzdužne ogrebotine, ali stvarno lepe.

Patek Philippe Nautilus 5711/1A

Još jedan sat s ramom koji nije klasično okrugao, a dizajnirao ga je isto tako Đenta, samo nekoliko godina pre gorepomenutog Piguetovog Royal Oaka. Nema oštrih ivica, a brojčanik se sjaji više nego što je postignuto tehnikom Clous-de-Paris na Royal Oaku. Prvi Nautilusi imali su ultratanke mehanizme bazirane na JLC-ovom kalibru 920, no vrlo brzo su zamenjeni kućnim, Patekovim mehanizmima. Ponovno predstavljanje Nautilusa bilo je 2006, trideset godina posle prvog modela, sa sekundnom kazaljkom na novom modelu. Iako su u istim kategorijama, Nautilus je malo skuplji od Royal Oaka, a takva mu je i preprodajna cena, malo jača, pa se možda isplati uložiti malo više novca u njega.

Grönefeld One Hertz

Za kraj jedan sat danskog brenda Gronefeld sa „secondes mortes“ ili „dead beat“ sekundarom, koja se kreće otkucaj po otkucaj u nizu, za razliku od satova koji imaju skočne sekunde, koje preskaču i po nekoliko sekundi u kliznom neprimetnom kretanju na koje smo navikli. To je vrsta trik komplikacije, ali zahteva zaista vrhunsko umeće časovničara da bi se napravila. Sat je u verzijama od platine, zlata ili poliranog titanijuma, i ima prečnik kućišta 43 mm. Kućni kalibar G-02 ima zgodnu krunicu koja može navijati sat ili podešavati vreme. Pritiskom na krunicu indikatori S/W se menjaju, kad je indikator postavljen na S, vreme se može ispraviti ili namestiti, a kad je indikator namešten na W, sat se može naviti.


OSTALE TEME NEDELJE

Pretplatite se!

Pretplatite se!

Godišnja pretplata na časopis Satovi i nakit iznosi 580 dinara, a pretplata na Katalog satova 990 dinara. Cena za obe pretplate sa uračunatim troškovima dostave je 1570 dinara.