x
Newsletter prijava

Primajte najnovije vesti iz sveta satova i nakita!

Satoviinakit.rs - za prave ljubitelje satova i nakita

Razvoj modernog džepnog sata TEMA NEDELJE

Razvoj modernog džepnog sata

U novom nastavku našeg feljtona donosimo prikaz druge polovine 18. i prve četvrtine 19. veka u kome su francuski časovničari na čelu s Abraham-Lujem Bregeom preuzeli primat od Engleza.

OBJAVLJENO: 26.07.2016

» Podeli na Facebooku

VEZANE SLIKE

Džepni sat Oslikavanje emajlom Džepni sat Breguet Džon Harison Abraham-Luj Brege

Piše dr Vesna Lovrić Plantić

U periodu od sredine 18. veka pa do oko 1840. engleski džepni satovi i dalje dominiraju savršenošću mehanizma; međutim, francuski zlatari i švajcarski emajleri postigli su da satovi iz tih zemalja dekorativnošću znatno nadmaše jednostavnost engleskih časovnika. Englezi su, s druge strane, suvereni u izradi brodskih hronometara, što je svakako povezano sa značajem te zemlje kao velike svetske pomorske sile. U mehanizmima džepnih satova cilindarska zaprečnica sve više istiskuje vretenastu koja će se ipak proizvoditi tokom čitavog ovog perioda. Najkvalitetniji satovi su imali još savršenije zaprečnice - dupleksnu, sidrenu i hronometarsku s kompenzacijskom nemirnicom - koje su višestruko povećale njihovu tačnost.

Francuski časovničari

Posle više od sto godina stagnacije, u prvoj polovini 18. veka francusko časovničarstvo doživljava ponovni uspon. Još je 1718. bilo pokušaja da se uspostavi radionica za izradu džepnih satova u Versaju, i za to je iz Engleske dovedeno šezdesetak časovničara; međutim, radila je samo dve godine. I radionica otvorena nekoliko godina kasnije u mestu St. Žermen-an-Le doživela je istu sudbinu. Međutim, uprkos tim početnim neuspesima, a možda i zahvaljujući časovničarima koji su se doselili iz Engleske, interesovanje za tu granu zanata znatno se povećalo, pa se u Parizu ubrzo pojavilo nekoliko izuzetnih časovničara na čelu s Žilijenom Le Roaom.

O značaju Le Roa za tadašnje francusko časovničarstvo govori nam citat iz Dictionnaire des Artistes iz 1776. godine. “Poznato je da su Englezi s nekoliko svojih otkrića stekli tako visoku reputaciju u časovničarstvu da su slali svoje džepne satove u sve delove poznatog sveta, i da smo i sami morali da ih nabavljamo od njih. Žilijen Le Roa je imao čast da ih liši ove dominacije i da francuske časovničare uzdigne iznad ostalih časovničara iz čitave Evrope (...). Njegovo ime je sada ugravirano na većini satova iz Ženeve umesto imena Tompiona i Grahama s kojima su se ovi nekad ulepšavali; u stvari, sada se uglavnom odustalo od engleskih džepnih satova.”

Gorenavedeni citat ne odgovara, naravno, u potpunosti istini, ali ipak pokazuje koliko se cenio doprinos Ž. Le Roa napretku ondašnjeg francuskog časovničarstva.

Više u časopisu Satovi i nakit broj 19, godina IX, leto 2016.


OSTALE TEME NEDELJE

Pretplatite se!

Pretplatite se!

Godišnja pretplata na časopis Satovi i nakit iznosi 580 dinara, a pretplata na Katalog satova 990 dinara. Cena za obe pretplate sa uračunatim troškovima dostave je 1570 dinara.