x
Newsletter prijava

Primajte najnovije vesti iz sveta satova i nakita!

Satoviinakit.rs - za prave ljubitelje satova i nakita

Priprema vodootpornih satova za sezonu TEMA NEDELJE

Priprema vodootpornih satova za sezonu

Pre sezone kupanja i ronjenja svaki vodootporan sat treba odneti u servis koji je opremljen potrebnim uređajima za pregled dihtunga i testiranje kućišta.

OBJAVLJENO: 12.06.2015

» Podeli na Facebooku


Piše Ivan Puzak

U nekoliko prethodnih brojeva koji su izlazili pred sezonu povećanih aktivnosti u vodi, pisali smo o pripremi satova za plivanje i ronjenje. Povod za naša uputstva su štete koje nastaju prilikom prodora vode, naročito slane ili hlorisane, u kućište sata, što uništava brojčanik, kazaljke i čelične delove mehanizma. Kod skupocenih časovnika štete ponekad iznose i nekoliko desetina hiljada dinara.

Menjanje dihtunga

Najčešće se vlasnici zanesu natpisom na poklopcu sata gde piše Water resistant 3 bara, 5 bara, 10 bara i više, ili 30 m, 50 m, 100 m, 200 m, 300 m i više. Ti podaci su tačni i odnose se na konstrukciju kućišta koje može da izdrži navedene vrednosti. Međutim, moramo znati da dihtovanje sata zavisi od stanja dihtunga koji su od gume, plastike ili silikona. Gumeni dihtunzi su kratkotrajni, vrlo osetljivi na soli i kiseline iz ljudskog znoja, morsku vodu, kao i na hemikalije kozmetičkih preparata, pa zavisno od toga prestaju da vrše svoju funkciju. Dihtunzi za stakla većinom su izrađeni od plastike ili teflona pa stradaju od UV zraka ili depolimerizacije materijala, više ili manje zavisno od kvaliteta. Ti dihtunzi nisu otporni ni na visoku temperaturu i često se oštećuju ako sat ostavimo u automobilu ili na suncu za vreme velikih vrućina.

Više u časopisu Satovi i nakit broj 17, leto 2015. 


OSTALE TEME NEDELJE

Pretplatite se!

Pretplatite se!

Godišnja pretplata na časopis Satovi i nakit iznosi 580 dinara, a pretplata na Katalog satova 990 dinara. Cena za obe pretplate sa uračunatim troškovima dostave je 1570 dinara.