x
Newsletter prijava

Primajte najnovije vesti iz sveta satova i nakita!

Satoviinakit.rs - za prave ljubitelje satova i nakita

Povratak tankih satova TEMA NEDELJE

Povratak tankih satova

Da se istorija ponavlja u mnogo čemu pa tako i u svetu časovnika, pokazuje trend povratka tankih satova, kojima se u poslednje vreme bave mnogi ugledni časovničarski brendovi

OBJAVLJENO: 27.06.2014

» Podeli na Facebooku

VEZANE SLIKE

altiplano_skeleton G0A38125 G0A39120-Profil vc-historique

Tanki satovi su uvek imali poseban status u časovničarstvu. Iako nikad nije klasifikovan kao komplikacija, tanki časovnik je i u dizaj-nu i u izradi zahtevao izuzetnu kreativnost, disciplinu i veštinu. U istoriji časovničarstva retki su brendovi koji su uspešno plivali ovim vodama, a još ređi originalni mehanizmi koji su pokretali ove elegantne satove.


Saradnja brendova
Jedan od tih brendova svakako je Jaeger LeCoultre, smešten u dolini Žu, koji u svom repertoaru od oko hiljadu kalibara ima popriličan broj ultratankih mehanizama. Brendovi iz regije su se udružili, pa je tako LeCoultre izrađivao delove za mehanizam, a jednako slavan i ugledan Audemars Piguet je sastavljao mehanizme i snabdevao svoje klijente i druge brendove. Našao se tu i Vacheron Constantin, čiji je ugled u Ženevi bio nesumnjiv. VC je u svojim kolekcijama uvek imao tanke satove, a ova saradnja mu je obezbedila mesto u legendi o ovim minijaturama.
Ovi uticaji sezali su u mikrosvet tankih mehanizama koji su se stvarali u dolini Žu. „U jednom trenutku“, objašnjavaju u AP-u, „nismo više pro-izvodili dovoljno satova da bismo održali pogon u kome su se pravili delovi. A to je bilo vidljivo kroz saradnju s LeCoultreom. Kad su i oni, osamdesetih godina prošlog veka zapali u poteškoće, postali smo deoničari jer nam je bio potreban naš snabdevač. Kad je Richemont preuzeo JLC, odrekli smo se 40-procentnog udela i preuzeli proizvodnju kalibra 2120, koji sada u potpunosti izrađujemo u kući, i to ne samo za sebe.“


više u časopisu Satovi i nakit broj 15


OSTALE TEME NEDELJE

Pretplatite se!

Pretplatite se!

Godišnja pretplata na časopis Satovi i nakit iznosi 580 dinara, a pretplata na Katalog satova 990 dinara. Cena za obe pretplate sa uračunatim troškovima dostave je 1570 dinara.